2009. május 31., vasárnap

Vali sajtos pogácsája


Valamikor évekkel ezelőtt voltak a Kudlik Juli kedvenc pogácsái a Magyar Konyha című magazinban.
Egyik ez volt közülük. Sokszor sütöttem, mindig sikeres.
Kimondottan kezdő pogácsa sütőknek is ajánlom, nem kell hajtogatni, csak összegyúrni, és megsütni.
A Pünkösdi Bortúrázóknak sütöttem reggel, délelőtt. Ment is a recept velük.
Így készül:
50 dkg finomlisztet 25 dkg margarinnal elmorzsolgatunk. Hozzáadunk 2 tojás sárgáját, 2 dl tejfölt, 5 dkg reszelt sajtot, sót ízlés szerint, és csak úgy azt is belemorzsolgatva, 3 dkg élesztőt. Összegyúrjuk, és hideg helyen egy-két órát pihentetjük.
Azután kinyújtjuk, kiszaggatjuk és megsütjük.
Ugye milyen egyszerű?

2009. május 30., szombat

Vadmalac , az ebadta

Csipike, a törpe történetei a kedvenc meséi közé tartoztak a lányaimnak. Vadmalac, az ebadta, mindig a gyilkos galócát nézegette. Azért végül nem ette meg !

Mi viszont ma Vörösboros vaddisznóragut ebédeltünk.

Így készült:
1 kiló lapockahúst kockára kell vágni.
1 nagyobbacska vöröshagymát szép finomra összevágni.
25 dkg sárgarépát és 25 dkg petrezselyemgyökeret vékonyra elszeletelni.

3 evőkanál olajon a húst átsütöttem. Rátettem a hagymát, a zöldségeket. Együtt is sütögettem kicsit.
2-3 babérlevéllel, kakukkfűvel fűszereztem, sóztam, borsoztam és testes vörösborral felöntöttem. Kb. fél liter kell hozzá.

Fedő alatt, lassú tűzön puhára pároltam.

Félidőben, kb. egy óra múlva két jókora evőkanál csipkebogyó dzsemmel finomítottam.
Mikor készen volt, két evőkanál lisztből habarást készítettem és besűrítettem vele.

Penne tésztával és savanyú uborkával tálaltam.

Azt a 2008-as Kékfrankost ittuk hozzá, amivel készült a ragu.

2009. május 28., csütörtök

Őrizek egy képeslapot.
Anna lányom talán elsős volt, ákombákom betűkkel anyáknapjára ? egy képeslap hátuljára ráírta:

"A nagy mesterszakács a konyhában, na ki? Hát az anyu ! "

Köszönöm szépen Maimoni, egészen meglepődtem.

És továbbadom.

Tudom, hogy kapott már, de nagyon tetszik, hogy ilyen fiatalon, ilyen lendülettel és szívvel lélekkel süt főz Csokiparány (http://www.csokiparány.extra.hu/).

Vizicsibének (http://www.csibekonyha.blogspot.com/) mert ugyan csak írásban ismerjük egy kicsit egymást, de én tudom, hogy akár barátnők is lehetnénk.

Gyöngyinek (http://www.jonnyka.blogspot.com/) mindenféle magyarázat nélkül.

Ellának (http://www.ellablogja.blogspot.com/) aki most kezdte a blogolást, de régről ismerjük egymást.

És Böbsinek ( http://www.bobsi.gportal.hu/) május 9-ért.

Az én epertortám

Ezzel talán én vagyok az utolsó, mindenki megsütött néhány epertortát már.
Névnapra megyünk, és az ünnepelt kedvence a szamóca.

Így készítettem:

Sütöttem 3 tojásból piskótát. Benne hagytam a tortaformában kihűlni.

3 pohár epres joghurtot egy tálba öntöttem, összekevertem 25 dkg túróval.
2 dkg zselatint feloldottam, hozzákevertem.
4 dl tejszínt (Hulalát) kemény habbá vertem, ezzel összeforgattam.

A krém felét a tésztára tettem, megszórtam 25 dkg négybe vágott eperrel, majd a krém másik felét is rátettem. Palacsinta késsel szépen elsímítottam és leveles eprekkel díszítettem.

2009. május 25., hétfő

Szerelem


Nagy szerelem lett ez a kenyérsütés. Már a géppel is tetszett, többnyire jól sikerültek, barátok, család ajándékba kapott.


Aztán a második fokozat a gép dagasztotta, sütőben sült variáció lett. Kovásszal, anélkül.


Mostmár jó ideje úgy sütöm, ahogy annak idején az anyám. Este bekovászolt, hajnalban dagasztott, délelőtt sütött. Vagy később elvittük a tésztát a pékhez.


A lányaim is sütnek. Mind a három.

Én változatlan lendülettel ajándékozom a kenyereket, és zsebelem be a gyönyörködést, ámulatot, írígykedést, dícséretet.

Gondolom sokan ismeritek ezt .


Így sütöm én:

Első lépés:

50 dkg lisztből 3 dl vízzel, krumplipüré porból, kis élesztővel, sóval a gépben csinálok egy tésztát, amit hagyok megkelni, majd ha összeesett, kikotrom az üstből valami edénybe és hideg helyre teszem.


Második lépés:

a gép üstjébe teszek az előbbi tésztából 20 dkg-nyit. Öntök rá 3 dl vizet. Teszek hozzá negyed kocka élesztőt, késhegynyi árpamalátát, 2 evőkanál burgonyaport, de a rendes főttkrumpli az mégjobb, abból egy tyúktojásnyi méretűt belereszelni.


Összesen 60 dkg lisztet kimérek. 5 dkg rozsliszt, 10 dkg tönköly fehérliszt, 15 dkg rétesliszt, 30 dkg finomliszt. Ez tetszőleges, csak rétes és finomlisztből is finom, de szoktam bele teljesőrlésűt is tenni.


Összekeverem, és egyharmadát az üstbe öntöm, összekeverem. A második harmadát a tetejére szórom.

És beleteszem a gépbe. Vagy estétől reggelig hagyom, vagy csak néhány órát, hogy jól púposodjon alul a kovász.


Harmadik lépés:


A harmadik harmad liszthez 2 kismérőkanál sót teszek, és azt is a gépbe öntöm.

Dagasztás kelesztés programra állítom, bár nyáron ha megdagasztotta kihúzom, mert megszárad a melegben a tészta teteje.

Figyelem is, és ha megkelt deszkára borítom a tésztát, jól átgyúrom megformázom.

Én a kerek cipókat szeretem.

Tetejére bevágást készítek és sütőzacskóba teszem.

Jénai tában újra kelesztem a duplájára.


Végül hideg sütőbe teszem, és egy óra alatt ilyen szép barnáspirosra sütöm.


Fantasztikus illata van már sütés közben is, mikor kiveszem akkor pedig elkezd pattogni és cserepesedni, ezt szeretem a legjobban!









2009. május 24., vasárnap

Saláta


Legjobban korai, új káposztából szeretem csinálni. Úgy gondolom, mindenki ismeri, és mégis, minden alkalommal ámulva dícsérik néhányan.
Így készül:
Hozzávalók: 1 fej káposzta
1 kígyóuborka
2 lilahagyma
2 sárgarépa
só, bors, köménymag, ecet, cukor
A hozzávalókat szép vékonyra legyaluljuk. Ízlés szerint besózzuk, állni hagyjuk.
Kis őrölt borssal meghintjük, csipet köménymagot is szórunk rá. Majd szintén ízlés szerint ecettel és cukorral ízesítjük. Kézzel összeforgatjuk.
Hűtőben tartjuk tálalásig.
Jó étvágyat !

2009. május 22., péntek

Mazsolamártás

A nem mindennapi ételek közé tartozik. Becses vendégeknek, ünnepekkor készítem, vagy ha valakiket nagyon "meg akarok főzni" .

Így készül:
Hozzávalók: 4 személyre 10 dkg mazsola
2 dkg vaj
evőkanál liszt
citrom és narancshéj, fahéj
vörösbor

A vajat felolvasztjuk, kicsit megfuttatjuk rajta lisztet. 2 dl húslevessel fölöntjük, símára keverjük. Beletesszük a megmosott mazsolát, egy kocka cukrot, a fűszereket. 3-4 dl bor kell bele, ne legyen sűrű a mártás.
Kb. 5 percig főzzük, amíg a mazsola megfő.

Nem kell aggódni , a borból az alkohol elpárolog, az íze viszont különlegessé teszi a mártást.

Én főleg főtt húsok mellé tálalom.

A mártáshoz használt vörösbort kínálhatjuk mellé.

2009. május 20., szerda

Újkrumpli héjasan, kemencében pirítva


Apró újkrumplit szoktam keresni ehhez a körethez.
Félig megfőzöm enyhén sós vízben, mejd vastagfalú tepsibe teszem. Valami zsiradékot locsolok rá, kis vegetát vagy valamilyen fűszersót és egy órára a forró kemencébe teszem.
Ugyanígy elkészíthetó serpenyőben is, akkor rázogatni kell sülés közben.
Ha nem annyira apró a krumpli, félbevágom, ahogy a képen is látszik.

Csirkecomb fűszeres túróval töltve


Tulajdonképpen a medvehagymás táskából jött az ötlet. Meg egyszer valamikor ettünk egy túróval töltött husit és finom volt.
Többször sütöttem , mindig tetszik, sikere van, pedig a kapor miat szoktak aggályaim lenni.
Nagyon egyszerű, így készül:
Hozzávalók: fejenként egy csirkecomb
só, bors
petrezselyem zöldje
kapor frissen
snidling
túró
egy tojás
Fél kiló túrót 10 combba szoktam tudni beletölteni.
A combokon a bőrt fellazítom és a többi hozzávalókat összekeverve, a bőr alá töltöm. Tepsibe teszem, kicsi sót vagy fűszerkeveréket szórok rá. Lefedem alufóliával és megsütöm szép pirosra.
Körete kemencés újkrumpli volt és saláta.
Jól lehűtött rozét kínáltunk hozzá.

Húsgombóc, tejszínes kaporszósszal

Hozzávalók: 60 dkg darálhús
2 tojás
15 dkg rizs
egy fej vöröshagyma
só, bors
3 dl főzőtejszín
1 citrom
2 húsleves kocka
egy csokor friss kapor
2 ek liszt

Elkészítése: A hagymát kockára vágjuk, olajon megpároljuk. Rátesszük a rizst, kicsit együtt pároljuk. Hagyjuk langyosra hűlni.

A darált húst tálba tesszük, sót, borsot, tojást és a hagymás rizst beletesszük és összegyúrjuk.

Egy lábasba másfél liternyi vizet forralunk, húsleveskockával ízesítjük. A húsból maréknyi gombócokat csinálunk és a vízbe tesszük. Lassú tűzön főzzük puhára. Kb. egy órát szoktam így főzni.

2 evőkanál lisztet elhabarok a főzőtejszínnel és beleöntöm. A gombócokat ki is lehet szedni ilyenkor, de ha nem keverem, hanem csak a lábast körbe mozgatom, akkor nem törnek a gombócok.

Apróra vágom a csokor kaprot és ezt is hozzáadom.
Citromlével savanyítom.

Főtt krumplit adhatunk mellé, de önmagában is laktató és nagyon finom!

Könnyű fehérbor illik utána, jó hidegen.

2009. május 5., kedd

Kígyórétes










KÍGYÓRÉTES Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 ráma, 1 db egész tojás, 1 sárgája, csipet só, evőkanál cukor, 1 dl langyos cukros tejben futtatott  2 dkg élesztő. Elmorzsoltam a lisztet a margarinnal, hozzáadtam a többieket. 4 felé kell vágni, oválisra, téglalapra kinyújtani, jobbról balról 1/3 részt srégen bevágni. A közepére végig rakjuk a tölteléket, és a csíkokat egyet jobbról egyet balról befonjuk. A maradék fehérjével vagy egész tojással megkenjük.
Mindennel lehet tölteni.
A meggyeset így csinálom. Magozott meggybefőtthöz kevés cukrot, zsemlemorzsát és fahéjat teszek.
Almát cukorral megpárolni, fahéjjal ízesíteni, és hidegen tölteni a tésztába.