2009. november 30., hétfő

Elzászi almatorta


Volt nekem régen egy kedves süteményeskönyvem, amit elajándékoztam.   Aztán a múlt héten ajándékban megkaptam újra, itt is köszönöm Judit.

Ebből való a recept.

28 cm-es forma kell hozzá,
   és a tésztához:      15 dkg liszt
                                7,5 dkg túró
                                4 dkg cukor
                                 Fél csomag sütőpor
                                 2 evőkanál tej
                                 csipet só
                                 1 vaníliás cukor
                                 3 evőkanál olaj

Ezekből egy rugalmas tésztát gyúrunk és 30 percig pihentetjük.

Ez idő alatt megpucolunk  (nekem 6 közepes kellett) 90 dkg almát, negyedekbe vágjuk, és a negyed almákat hosszában bevagdossuk. Meglocsoljuk citromlével.

A sütőformát kikenjük margarinnal, a tésztát vékonyra kinyújtjuk, kibéleljük vele a formát. Belerakjuk az almát, és előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

Elkészítjük a krémet:   10 dkg cukrot
                                    3 tojást
                                    1,25 dl tejszínt  habverővel símára keverünk és az almára öntjük.

További 30 perc alatt készre sütjük.

Variációk: -  a tojásos masszába tehetünk darált diót vagy mandulát is.



            
    

2009. november 29., vasárnap

Mágnás dióspite

Már napok óta valami diósat sütöttem volna.

Ez a süti többfelé megtalálható, én NO SALTY receptje alapján sütöttem.
Csak ajánlani tudom, akár karácsonyra is, egyszerűen elkészíthető, semmi különleges dolog nem kell hozzá, kezdők is nekifoghatnak.
Ami nem mellékes , meglepően finom !



Hozzávalók :  a tésztához 30 dkg liszt
                                       15 dkg vaj
                                       10 dkg cukor
                                       1 egész tojás
                                       1 sütőpor
                                       csipet só
                                       fél citrom leve és héja
                                       1 evőkanál tejföl

A tésztának valókat összegyúrjuk, 20 percig pihentetjük.

Töltelék:  4 tojás
               20 dkg cukor
               20 dkg darált dió
               2 ek tej
               sárgabarack lekvár

Míg a tészta pihen elkészül a töltelék.

A cukrot és a tojások sárgáját habosra keverjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleforgatjuk a diót, majd a cukros tojássárgáját is.

A tészta 2/3-át kinyújtjuk fél cm vastagra, tepsibe terítjük. Megkenjük lekvárral, ráöntjük a diós krémet.
A maradék tésztából rácsokat sodrunk a tetejére.

Előmelegített sütőben megsütjük.
                                    

2009. november 27., péntek

káposztás batyu



A mostani Nők Lapjából van a recept.

Kell hozzá egy csomag leveles tészta
                 15 dkg húsos füstölt szalonna
                 15 dkg lángolt kolbász
                 50 dkg savanyú káposzta
                 egy tojás

A leveles tésztát szobahőmérsékleten  kiengedjük.
Közben a kolbászt felkarikázzuk, a szalonnát  kockákra vágjuk.

Serpenyőben megsütögetjük a szalonnát, rátesszük a kolbászt, amikor már engedi a színét akkor rátesszük akáposztát. Ezt én összevagdostam, mert nagyon hosszú szálas volt.
15 percig pároljuk.   Langyosra hűtjük.

A tésztát vékonyra kinyújtjuk.
Nekem van egy konyhai eszközöm, amivel tudok ilyesmiket csinálni. Ha nincs akkor egy nagy fánkszaggatóval, vagy bögrével tenyérnyi  kerek formákat szúrunk ki, bár szerintem csücskösre is lehet akár.
Mindegyikbe teszünk egy kanálnyi tölteléket, a szélét megkenjük tojással, összenyomkodjuk. A tetejét tojással kenjük és forró sütőbe megsütjük.


Túl sok volt a töltelék, ezért bedagasztottam fél kiló lisztből tésztát, az most sül még.

2009. november 23., hétfő

Lányok


Ez olyan hoztam is meg nem is kép.
Azt nem  tudom, hogy egy panel lakásban hoy bírnak el a szülők egy ilyen aktív , eleven gyerekkel , mint a Juli.  Az is biztos, hogy ha van néhány hasonló az óvodai csoportban, akkor az óvónéni megdolgozik rendesen a fizetéséért.

Teljesen felvillanyoznak.
Két hete találkoztunk, és úgy tűnt, hogy a kicsinek  ismerősök voltunk. Eleve barátkozós, nem sír ha elveszem az anyjától.
Nagy nyáladzásban van, prrrrrrr és folyik mindenfelé:)
Gurul, hasra, hátra, kis idő és nekiindul a világnak. A Juli sokáig úgy közlekedett, gurgulázva.
Énekkarra  járt 9 hónapig anyával . Nem akart sehogy sikerülni elaludni, ezért a babakocsiban lötyögtettem és dudorásztam. Azt nagyon szereti, mosolygott egy darabig, azután elaludt. De a zenélős játékok is a kedvencei.
Felfedezte a lábait, kibontva első dolga bekapni a lábaujját.
Mindenkinek az arcát fogdossa, a papa szakállába szuper jó volt belecsimpaszkodni.

Mind náluk voltunk, mondta is a Juli, hogy most aztán jó sokan vagyunk ! Nagyon szereti a Juditot is meg az Annát is.  Annával egy különleges kapcsolata van. Három hónapos alig elmúlt amikor náluk voltunk és nagyon megnézte . Akkor arra gondoltam, talán hasonlítanak az Eszterrel, egyforma hajszín, szemüveg, talán a hangjuk is.  De az Anna volt, akit először megjegyzett, az ő neve az első szavai között volt. És azóta is.
Nagyot játszottak, birkóztak, rajzoltak, összecsomagolta a Julit, kezét lábát, és föladta postán, és ilyesmiket.
Sok verset mondókát tud az óvodából.
Üdülni voltak a múlt héten, és képzeld mama, szökőkút volt a medencében! Valami bugyborgósba fürödtek, épp csak úszóhártya nem nőtt    a lábujjai közé.

Akinek van, az tudja miről beszélek.  Akinek még nincs az készüljön, fantasztikus !

2009. november 20., péntek

Mazsolás, diós almatorta


Holnap  nem vendégségbe megyünk, de én játszani is fogok, meg onokát dajkálgatni, meg nézegetni a harmadiknak a dudorodását.  És hogy ne a lányoknak kelljen főzni, visszük az ebédet.
Ez a desszert. Így felvágott kép az nincs, mert holnap és hidegen és nem itthon lesz eldarabolva.

Így készült:


Tészta: 25 dkg liszt,
1 teáskanál sütőpor
5 dkg méz, 5 dkg cukor
2 tojássárgája
1 tojás
15 dkg hideg vaj
A lisztet a sütőporral és a vajjal elmorzsoljuk, és a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
Én kicsi jércetojással csináltam, így is elég puha lett a tészta, tettem hozzá még egy kis lisztet.
30 percig a hűtőben pihentetjük. Addig elkészítjük a tölteléket.

1 kg almát meghámozni, kockára vágdosni. 3 evőkanál citromlével meglocsolni.
Rácsorgatni 4 evőkanál mézet, megszórni fehéjjal és egy zacskó vaníliás pudingport rászórni.
Átmelegíteni, rászórni egy vaníliás cukrot, 5 dkg mazsolát, 6 dkg összetört diót és összeforgatni.

A tésztát kétfelé osztani, egyikkel egy pieformát kibélelni, bele a töltelék, tetejére amásik tészta. . 170 fokos sütőben sütjük, 35-40 percig. Ki kell szúrkálni a tetejét, hogy a gőz ki tudjon jönni.

Hidegen kell szeletelni.

2009. november 19., csütörtök

Piskótás túrós rétes



BÖBSI  sütött a múltkor ilyen rétest.   Ma kipróbáltam, csak egy rúddal.  Változatosságnak jó, de a rendes túróssal nálam nem veszi fel a versenyt.

Jobban sikerült, mint gondoltam, a kép is jó lett, látszik minden, sárga a piskóta, fehér a túró, ropogós a réteslap.

Valami gyümölcs, vagy egy borhab feldobná.

HIÁNYPÓTLÁS:

Valóban, nem lehet megnézni a receptet.

Tehát. Mint egyébként, 2-3 réteslapokat megolajozva egymásra fektetünk.
Rudanként 2 kisebb tojásból rendes piskótát verünk, rákenjük, én csak a tészta 2/3-ra kentem.
Megszórjuk morzsalékos túróval.  Feltekerjük , a tetejét oaljjal, tejföllel, ahogy máskor, megkenjük és forró sütőben megsütjük.

Kicsi cukor, citromhéj mehet a túróba.

2009. november 18., szerda

Sajtos galuska tejfölös gombamártással


Egy gyorsan elkészülő, könnyű, ízletes vacsora.

Először a galuskának fogjunk hozzá.
4 tojás sárgáját  3 dkg vajjal és 6 dkg reszelt sajttal összekeverünk.  Hozzáadjuk a tojás fehérjéből vert kemény habot, összeforgatjuk, majd 20 dkg búzadarát teszünk hozzá. Sózni óvatosan kel a sajt is sós, őrölt borssal fűszerezzük.
Először lágynak tűnt, de mire felforrt a víz a dara megszívta magát és jó lett az állaga.
A főzővízbe tegyünk húsleves kockát és két kanállal szép galuskákat tudunk szaggatni.
Amikor feljöttek a víz tetejére, zárjuk el a tüzet alatta és fedjük be.  Míg a mártás elkészül a galuska is szépen megdagad a gzben.

Gombamártás:  egy fej vöröshagymát megpárolunk, majd hozzáadunk 50 dkg champignon gombát szeletekre vágva. Sózni borsozni ízlés szerint. Puhára pároljuk.
Petrezselyemzöldet hintünk rá,   tejfölt adunk hozá, megrottyantjuk és tálalhatjuk.

Felnőttek feltétlenül igyanak utána egy pohár jól behűtött fehérbort !

2009. november 14., szombat

Burgonya krémleves


Mert leves az kell.  Töltött káposzta elé készült tegnap.

Kettőnknek megfőztem két nagyobb krumplit sós vízben.  Botmixerrel pürésítettem, két dl főzőtejszínnel, kis tejföllel gazdagítottam. Fűszereztem sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyemzölddel.

Levesbetétként lisztben megforgatott, kisütött hagymaszeletek szolgáltak. Ínyencek sült sonkakockákkal is tálalhatják.

Libacomb zöldséges bab ágyon



Szomszédokkal tavaly jól megünnepeltük  a  Márton napot.  Érdeklődtek is, hogy idén is lesz libasütés ???

Ezt a receptet választottam:

Fejenként egy libacombot számoljunk.
A libacombok felső csontját ki kell törni, a helyérte pár levél zsályát és kis füstölt szalonnát kell dugni.
Tepsibe sorakozatani őket, megsózni, alá önteni fehérbort és sütőben majdnem puhára párolni.

Az előzőleg beáztatott fehérbabot ( 30 dkg 4 személyre ) tiszta vízben félpuhára kell főzni.

Amikor ezekkel megvagyunk, olajon egy jókora fej vöröshagymát és két három gerezd szeletekre vágott fokhagymát megfuttatunk. Ráöntjük a leszűrt babot, két kockára vágott paradicsomot,  és két szál szárzeller szárát összevágva. Nekem csak  zellergumóm volt, így abból kockáztam bele.
Só, bors ízlés szerint, és kakukkfű bőven a tetejére.    Csak átforgatjuk a babbal.

A combokat kiszedjük a tepsiből, levét leöntjük.
Alulra elterítjük a babot, rátesszük a  combokat és a sütőbe visszatéve ropogósra sütjük.

Kis fehérbort a bab alá is kell önteni.

Én aggódtam, hogy majd mit szólnak a babhoz, ehhez képest nagyon finom lett.  A libát eztán nem így sütöm, az nekem nem annyira tetszett, símán sózva, hagymával megsütve finomabb. De ilyen babot máshoz is fogok csinálni.

Ígéretes újborokkal öblítettük le a vacsorát. A képen a pohárban Sauvignon blanc látható, de kipróbáltunk Merlot és Kékfrankost is, természetesen mind a 2009-es évjáratból.

2009. november 1., vasárnap

Körte vörösborban



Körtét szinte egész évben lehet kapni a piacokon. Ez egy gyorsan elkészíthető édesség, desszert, akár váratlan vendéget is megkínálhatunk vele.

A körtéket meghámozzuk és félbe vágjuk.
Lábasban, édes vörösborban, aki nem szereti a bort vörös mustban megfőzzük.  Amikor a körte már puha de nem főtt szét, kivesszük, kihűtjük.
Amíg hűlik a gyümölcs, a bort besűrítjük.  Fűszerezhetjük is a klasszikus fahéj, szegfűszeg, citromhéj trióval.
Amikor mártásszerű lett a bor a lábaskában elzárjuk alatta a tüzet.
A körtéket legyezőszerűen bevagdossuk, széthúzzuk a tányéron.  Melléöntünk a mártásból. Tejszínhabbal, citromfűvel, mentával díszíthetjük.

Töltött csirkemell

Ezt a receptet terveztem ma ebédre. Husi a hűtőben csücsült, beszereztem az aszalványokat, amikor kaptam friss szilvát.  És eszembe jutott a  Szilvával és almával töltött csirkemell.


Az eredeti recept egy falinaptáron volt, fogalmam sincs hol van már, jó régen kaptam.

Így készítettem:

4 személynek két egész csontos csirkemell
10-15 szem szilva
1 alma
só, bors, zsemlemorzsa, fahéj
ribizli vagy szilvalekvár
Köretnek rizs.

A szilvát megmostam, kimagoztam és összevagdostam kockára. Az almát is meghámoztam és nagyjából akkora kockákra vágtam, mint a szilvát.
Pici cukrot szórtam rá, pici sót, borsot és fahéjat, majd egy evőkanál zsemlemorzsát. Összekevertem.

A melleket mindkét felén felszúrtam. Kis helyet is csináltam a késsel, hogy több gyümölcs férjen a hús közé.
Beletöltöttem a gyümölcsöt a húsba. ha marad nyugodtan lehet a bőre alá is dugdosni.
Valami sütőalkalmatosságba téve meglocsoltam olajjal, megsóztam kívülről , fóliával lefedtem és másfél óra alatt puhára sütöttem.
Ekkor levettem a fóliát, a csirke bőrét megpirítottam.
A melleket kivettem a tepsiből, a maradék levébe lekvárt tettem, húslevessel pótoltam, összekevertem, és felforraltam.

Rizzsel tálaltam, a mártásával meglocsolva.

Csili-csalamádé


Most kóstoltuk meg, aki még nem csinált és kap hozzávalókat csak ajánlani tudom.
Nosalty oldalán találtam a receptet.  A hozzávalók aránya nem olyan volt, mint Ő írta, szerintem nem lényeges. Az össz mennyiség stimmelt.  Én pluszban adtam hozzá egy kis kénport.

Nem két napig, csak egyig hagytam letakarva állni, elég levet eresztett.  Jó ízű, ropogos, szép, örülök neki.