2010. május 31., hétfő

Sajtos vagdalt


BABINAK AJÁNLOM


Mivel csak kevés jutott, most küldöm a receptet:)


Hozzávalók 1 rúdhoz.


75 dkg darált hús
2 kifli vagy zsemle
1 egész tojás és egy sárgája
1 vöröshagyma
petrezselyemzöld
15 dkg sajt
só, bors, majoránna


paradicsom sürítmény


A kifliket beáztattam, a hagymát finomra összevágtam.
A sajt kivételével összegyúrtam a hozzávalókat.
Egy darab alufóliát kicist megolajoztam, és azon ujjnyi vastagon szétnyújtottam a húst.
Nagyobb reszelővel ráreszeltem a sajtot, a fólia segítségével feltekertem, és tepsibe tettem.
Forró zsiradékkal meglocsoltam a tetejét és előmelegített sütőben barnára sütöttem. Kb. eg y óra alatt kész.


Mielőtt kivettem megkentem a tetejét sűrített paradicsommal, ( nem adta magát könnyen, összefröcskölt a beste!) de ekkor már csak pár percre szabad visszatenni mert megég.


Lehet ekkor a tetejére egy kis sajtot is olvasztani.

Zöldséges rétes

A hétvégén tetszett, lányok itt a recept.

Hozzávalók: 2 rúdhoz

Réteslap  4 db, kettesével használom őket.

1 póréhagyma
2 sárgarépa
20 dkg gomba
25 dkg brokkoli
3 tojás
 só , csombor

A pórét vékony karikára vágom és olajon megpárolom. Melléteszem a szeletelt gombát, együtt párolom, míg elfő a leve.
A répát felteszem kevés vízbe főzni.  A brokkolit apróra szétszedve melléteszem.

Csak roppanósra főzöm. Leszűröm, összeteszem a zöldségeket, hagyom hűlni fél órát kb.
Meghintem egy kanál liszttel, fűszerezem ,összekeverem 2 tojással.

2 réteslapot megolajozok, a fele zöldségek egy csíkban ráigazgatom és feltekerem. A másikat ugyanígy elkészítem.
Felvert tojással megkenem, forró sütőben sütöm.
Fokhagyma-, torma- vagy remulád mártással tálalom.

2010. május 28., péntek

Találkozások



Ez volt tavaly.

Holnap folytatjuk. Már készülődnek, csomagolnak, pakolásznak. Vagy pihennek, mert bizony van aki igen messziről jön.
Van aki családostul.  Mert jó volt . És mindenki izgalommal várja.

Minden nyersanyag a hűtőkben, menü és a terv a fejemben.  Kenyerek kisültek, sütik sülnek.

Vigyázzatok az úton !

2010. május 23., vasárnap

Reggeli

Nigellát nézve kaptam kedvet, jó ideje készülődtem már rá.  Ma  így ünnepi reggeli lett belőle.

1,5 dl tejet  3 tojás sárgájával, 12 dkg liszttel, fél teáskanál sütőporral, csipet sóval elkevertem.
A tojás fehérjéből jó kemény habor vertem és beleforgattam a masszába.
Teflon serpenyőt kiolajoztam, felforrósítottam és tenyérnyi palacsintákat sütöttem. 12 db lett.
Nekem a kesernyés  narancsdzsemmel ízlett legjobban.

A receptet a neten keresgéltem.

2010. május 20., csütörtök

Mogyoróvajas keksz

BÖBSI   receptjei között találtam, és  kevés munkával egy finom süti lett.

Így készül:    12,5 dkg margarint 4 ek mogyoróvajjal (nem nutella !) elkevergetjük.  Hozzáteszünk fél csésze barnacukrot,  fél csésze kristálycukrot, 1 1/4 csésze lisztet   ( 1 csésze 2,5 dl )  egy tojást, mokkáskanál szódabikarbónát, ugyanennyi sütőport és összekeverjük. Fakanállal lehet, nem  annyira kemény a tészta.

Sütőpapírt teszünk egy nagy tepsi aljára és kisebb diónyi gömböcöket készítünk a tésztából, ritkásan rakjuk a tepsire.
Villával lelapítjuk őket.   Csokidarabkákkal megszórjuk.

Forró sütőben világosra sütjük.

2010. május 17., hétfő

Születésnap és répatorta

Pénteken volt egy éves  Zsófi unokánk.

Meglátogattuk, megszeretgettük őket.

Anyja gyümölcstortát sütött, szamócásat.
Én már régóta nézegettem ezt a répatortát, nagy előnye a szállíthatósága.

Érdemes volt reszelgetni a répát, nagyon finom lett. Zsófi mikor meglátta kerek szemekkel nézte, láthatóan tetszett neki.
A gyertyát közösen fújták el a Julival és a Kamillával, ő unokatestvér.

A torta hozzávalói:


50 dkg sárgarépa
5 dkg méz
25 dkg porcukor
10 dkg dió, mandula vagy mogyoró őrölve
25 dkg liszt
4 tojás
egy sütőpor
kiskanál szódabikarbóna
10 dkg olvasztott margarin
egy tábla fehércsoki

A reszelt répát egy nagyobb tálba tesszük.    Rácsurgatjuk a mézet és beleöntjük a vajat vagy margarint.

A négy egész tojást a porcukorral habosra kavarjuk.  Az eredeti recept több cukrot ít, de elég ennyi, így is jó édes lesz.
A répához adjuk.

A lisztet, a sütőporral, fahéjjal, szódabikarbónával szárazon összekeverjük, majd a többi anyaghoz adjuk és elkeverjük.

Sütőpapírral kibélelt 23 cm-es tortaformában 170 fokon sütjük tűpróbáig, kb. 60-70 percig.

Amikor kivettük és kikapcsoltuk a sütőt, akkor egész vékonyra szeletelünk vastag sárgarépát és a meleg sütőben  papíron kiszárítjuk.

Ha kihűlt a torta a gőz fölött olvasztott fehércsokit ráöntjük és megdíszítjük répaszeletekkel, citromfűvel. A közepére reszelhetünk friss répát is.

Biztos vagyok benne, hogy ha valaki egyszer kipróbálja beírja a kedvencek közé.

2010. május 13., csütörtök

Rántott hagymakarikák

A sült hagyma finom.  Csak úgy lisztbe forgatva és megsütve is.
Ezt , amit ma készítettem ebédre valamikor húúúú, nagyon régen találtam a receptet.

A csirkemájat lisztbe forgatva megsütöttem.   A hagymát karikákra vágtam,szétszedegettem,  rendesen bepaníroztam liszt, tojás, morzsa, és kisütöttem.  Isteni !
Nem annyira macerás, mert nem egyenként bíbelődtem a karikákkal, hanem egy marékkal beledobtam a lisztbe és  így tovább.   Rendes fejes salátával az igazi, nekem most nem volt, így lettek ezek a zöldségek mellé.

Habos rebarbarás pite


Sose gondoltam, hogy pont az OTTHON című lakberendezős, építős újságban találok ilyen klassz receptet.

Idén még nem is szedtem a rebarbaráról levelet, bár igaz ami igaz, kissé viharvert a tő, de vetettem magot, néhány év múlva csupa rebarbarásat sütünk - főzünk.

HOZZÁVALÓK:

15 dkg liszt
10 dkg vaj
egy tojás 
egy evőkanál víz

50 dkg rebarbara
10 dkg cukor
 mandula
fahéj

3 tojás fehérje
15 dkg porcukor
A vajat és a lisztet elmorzsolni, beletenni a tojás és a vizet. Sima tésztává gyúrni, hűtőben pihentetni.
A rebarbarát megpucolni, 3 cm.es darabokra vágdosni.

A tésztából kerek lapot nyújtunk, akkorát, amekkora a tortaformánk. Meglisztezzük, beletesszük a formába. Rászórjuk, rakosgatjuk a rebarbarát.  Meghintjük a 10 dkg cukorral és előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

Ez alatt a mandulát durvára vágjuk.  A tojásfehérjéből és a porcukorból kemény habot verünk.

A sütőből kivesszük a tésztát. Rászórjuk a mandulát, én tettem rá fahéjat is.  Rákenjük a habot és visszatesszük a forró sütőbe.
Azt írják, hogy 30 percig sütni még 200 fokon, azt hiszem hamarabb megsült.
Jó ropogós lett ahab, nem esett össze.
A rebarbara savanykás, a cukortól édes - hmmmmm.......

2010. május 10., hétfő

Húsgombócleves

Igazán, szép is lett.

Tegnap nem volt kedvem húslevest főzni. Volt a héten, két napig csirkeaprólék levest ettünk.
Leveszöldségeket összekockáztam, picit megpároltam, felöntöttem vízzel.

Mikor felforrt belegombolyítottam a husit.

40 dkg darált húst ízlés szerint megsózunk , borsozunk. Egy zsemlét beáztatunk, majd kifacsarva a húshoz tesszük. Beleütünk egy tojást, belevágunk egy csokor petrezselyem zöldet, eredetileg őrölt pirospaprika is kell bele, ebbe nem tettem.
Mivel savanykás levest akartam, belereszeltem fél citrom héját is.
Hogy elég kemények legyenek két kanál zsemlemorzsával dúsítottam.
Diónyi gombócokat csináltam belőle.

Kb. egy óra alatt megfőtt. Ekkor a fél citrom levét hozzátettem  a leveshez, kicsi tejszínnel gazdagítottam és megszórtam petrezselyem zölddel.

Nagyon kellemes, könnyű leves lett.

2010. május 9., vasárnap

BEVÉSŐDÉS


Hát újra megtörtént.

Pénteken hazajött az Anna. Ági a játszószőnyegen jóllakottan nézelődött. Anna melléült, megdícsérte milyen nagyot nőtt, milyen ügyesen emelgeti a lábát, és még egyebeket bögyörgött neki. Közben símogatta a pocakját, a lábikót, haját.
Az Ági csak nézte, nézte nézte vgy tíz percig le nem vette a szemét az Annáról.

Később fölvette, jaj milyen ügyesen, és leült vele a fotelba. Nem ringatta, nem járkált vele, nem énekelt neki, semmi, egyszerűen csak nála volt, az ölében. Egyszercsak naaaaagy ásítások közepette, Ágika álomba szenderült.

Nem kellett dudorászni, sétálni, nem nagyokat lépni, semmit.

Mondhatnak, amit akarnak: boszorkányok pedig vannak !
Posted by Picasa

2010. május 6., csütörtök

Narancsos mustárban pácolt sertéskaraj

Remélem látható mi van a tálban.

Egy egyszerű de nagyszerű fantasztikusan finom étel !
Ugyancsak a TV Paprika magazinban találtuk.

Hozzávalók:  2 sonkahagyma, 2 evőkanál mustár, 1 narancs, 6-8 borókabogyó, őrölt bors, olívaolaj, 1 dl fehérbor, száraz természetesen, 1,2 kg sertéskaraj, 2 ek frissen aprított citromfű, só.

A hagymát apróra vagdossuk és összekeverjük a mustárral, hozzáadjuk a narancs levét, és a fél narancs lereszelt héját, az összenyomott borókabogyót, őrölt borsot, olívaolajat, a bort.

Ezt a pácot ráöntjük a karajra és egy-két órát őácoljuk, közben néha megfordítjuk.

Majd kiszedjük a pácból a húst, lecsepegtetjük és egy sütőedénybe tesszük.Rászórjuk a citromfüvet, lefedjük alufóliával és 180 fokos sütőben  - recept szerint 30 percig  - én egy órát hagytam,  sütjük, pároljuk.
Majd levesszük a fóliát, megkenjük a maradék páccal és készre sütjük. Piroskásra.

 Javasolták, hogy olajban pirított narancs szeletkékkel körítsük, amit megtettem. Négyfelé elvágta a narancsot, így szeleteltem és megsütöttem serpenyőben.
Ugyan voltak kétségeim, egy pici mézet csöpögtettem rá a végén, ugye a narancshéj keserű, de szuper finom lett, pont ez a kis kesernyésség tetszett.

Igazi ünnepi ebédünk kerekedett így csütörtökön, biztosan  nem felejtem el ezt újra elkészíteni.

Grízgaluska

Mostanában többször csináltam levesbetétnek.  Gyerekkoromban a vasárnapi húslevesbe mindíg ezt csinált Anyánk.  Tőle tanultam, és jó a recept. Nem fől szét, de megpuhul a közepe is.

Pontos mennyiség az nincs, irányelvek vannak.

Két egész tojást felverek villával. Teszek bele egy késhegynyi szódabikarbónát, azzal is kicsit kavargatom.

Több részletben annyi búzadarát adok hozzá, hogy közepesen lágy massza legyen.

Félreteszem egy-két órát pihenni.  Ez idő alatt a dara magába szívja a nedvességet és egy tömör állagot kapunk.

Forrásban lévő sós vízbe, vagy a húsleves leszűrt levében kifőzzük.
Teáskanállal szoktam beleszaggatni, csak a hegyével, így is elég nagy gombócok lesznek. Lehet nokedliszaggatóval is, vagy ha van olyan tekerős szerkentyűvel, de én így szeretem legjobban, nem egyformán, szabálytalanul.

A képen egyébként is szabálytalan a galuska, mert kaptam Rápcakapiból származó teljel kiőrlésű tönkölybúzadarát, abból készült. Kicsit barna, de finom és szép lett.
Ha összeakadtok a lisztermékeikkel bátran merem ajánlani, én próbáltam sokfélét, az övék kiváló minőség.

2010. május 5., szerda

Muffin sósan



Előfizettem még a télen a TV Paprika Magazint.  Nagyon tetszik az egész családnak. Kiolvassuk az utolsó betűig.  Onnan ez a recept, a legutolsó számaból.

SONKÁS, SAJTOS MUFFIN

Hozzávalók:  egy marék frissen aprított snidling, 7 dkg ementáli vagy gruyére sajt, 22,5 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, 1/2 kiskanál őrölt bors,  1 kiskanál ételízesítő, 2 tojás, 1,5 dl tej, fél dl olívaolaj, 7 dkg főtt sonka.

A tojást összekeverjük a tejjel és az olajjal, majd egy kiskanál hideg vizet adunk hozzá és letakarva a hűtőbe tesszük.
Összevágjuk apróra a snidlinget, a sajtot és a sonkát.
A sajtból és a snidlingből egy keveset félreteszünk.
A többi száraz hozzávalókat összekeverjük.
Hozzátesszük a folyékony hozzávalókat is, a papírkapszival bélelt muffinsütőbe kanalazzuk, a tetejére szórjuk a félretett sajtot és hagymát.

180 fokos sütőben sütjük 30 percig.

Olyan egetverő nagy durranás nem lett, csináltam már valami sós muffint régebben ami finomabb.
Mindazonáltal egy teával,vagy  egy pohár sörrel egész jó kis vacsora.

2010. május 4., kedd

Remulád mártás

calzone receptjét  Limaránál keressétek.   Érdemes megsütni, nagyon finom.  Ma ezzel a mártással tálaltam.

REMULÁD MÁRTÁS:

Hozzávalók:  egy közepes vöröshagyma fele
                     egy kisebb savanyú uborka
                     tettem bele piros színű paprikát a színe miatt

                     10 dkg majonéz
                     20 dkg tejföl
                     só, bors, citromlé, tejszín

A zöldségféléket egyformán apróra feldaraboltam, összekevertem a többi hozzávalóval.
Hűtőbe tettem felhasználásig.

Minden olyan hús mellé adható, ahova a majonéz, tartármártás passzol.

2010. május 2., vasárnap

Anyák napja


Kedves Eszter, kedves Judit, kedves Anna !

 Egy ideje szeretném elmondani Nektek, hogy köszönöm, hogy az anyukátok lehetek.  Soha nem bántam meg, hogy megszülettetek, azt se, hogy hárman vagytok, sőt azt sem, hogy mind lányok vagytok.    Örülök, hogy jól vagytok, megtaláltátok a helyeteket, rendes párt találtatok, egészséges, szép gyerekeitek vannak, lesznek.
Örömmel tölti el a szívünket, hogy figyeltek egymásra testvérek, még akkoris ha szerte szét vagytok mostmár. Hogy szeretitek egymást.  
Úgy gondolom, ennyi év után ez már így is marad, és így van jól.
Anyák napján ma én szeretnélek köszönteni Titeket. 

Ölelünk  Benneteket : Anyu és Apu

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...