2011. június 27., hétfő

Meghívó



Azt hiszem kell egy kis kiegészítés.

Akik eljönnek hozzánk megmutatni a portékájukat:
Pannon-Agro   Győrből  
Bioberta  Fajszról gyümölcslevekkel, szárítmányokkal
Etsberger Teréz Bajáról  gyógynövényekkel
Körös-Maros Biofarm    biotejjel , tejesautóval !!!!
Gódor Biomind  zöldségekkel
Lechner Judit virágokkal
Lakó Pali bácsi a finom húsáruival
Gyöngyösi Sanyi  a gombákkal
Nemes Matyiék  zöldséggel
Szent Kristóf Ház   homoktövis készítmények
Kolozsvári Gábor  szőlőlé

és néhányan még nem adtak végleges választ.

A gyerekek sem fognak unatkozni, őket a lányaink foglalkoztatják. Lesz arcfestés, fonalragasztás, különböző magokból és kavicsokból  készítenek különböző dolgokat, gipszöntés és festés, meseolvasás, virágszedés, pillangó számlálás:)


Posted by Picasa

2011. június 26., vasárnap

Rebarbara


Tegnap este 30 embert láttunk vendégül.  A többség Nagyidáról érkezett, Szlovákiából, de volt  3 holland is és a Vajdaságból, Ludasról a polgármesterék.   Merthogy falunap volt nálunk.
Közös ebéd volt, sültek hidegen, melegen, franciasalátával.
Gondoltam egy leves féle jól fog esni a magyar gyomornak.   Gulyást főztem hát bográcsban, és utána , mellé kígyórétest.
Mi legyen a töltelék ?  Érik ugye a meggy, aztán a hűtőben volt két napja megpucolva, összevágva egy nagy adag rebarbara.
Szoktam villogni vele, sokan nem ismerik, nekem van, mostanra elég sok is, a felejthetetlen élmény része, olyat rakni a vendég elé, amit otthon nem talál.

Kígyórétest  mindig szívesen sütök.   Túl azon, hogy finom, szép is a fonott teteje és igazán nem ördöngősség elkészíteni.

A meggyhez pirítottam egy kis grízt, a rebarbarát pedig kis vizet aláöntve megpároltam. Igenám, csak levet engedett , szétfőzni meg nem akartam.  Puding nem volt kéznél, de a gondolatot elraktároztam , mert a pudingos rebarbarás rétes nem is lehet olyan rossz .
Volt viszont  a dara, ami felszívja a gyümölcs levét.  Tettem a  rebarbarához is.  Jó ötlet volt, egyből krémes lett a tölteléknek való.
Pikánsan savanykásra hagytam.

Elmeséltük aki nem ismerte, mi a növény, hogy a levélnyelét kell sütni - főzni.  Tetszett, finom lett. 


Az jutott eszembe, hogy lehet a virágok miatt nőnek így a rebarbaráim?   Jól érzik magukat a ház fal tövében, pedig azt gondoltam, majd kevés napot kapnak, de nem, nem.

Próbáljátok ki, érdemes !

2011. június 24., péntek

Zabos és levendulás


A múltkori citromos keksznek csak néhány morzsája van a doboz alján.    A levendulás nálam abszolút befutó, egyik dobozba megint az került.  A recept   Delish oldaláról való. Nekem egy csepp tejet kellett bele tenni, hogy a tészta összeálljon.
Finom, roppanós, kellemesen levendulás.


Zabpelyhes kekszet sütöttem már a Ráma süteményes könyvből. Most nem volt itthon,  meg egyébként is tetszett a recept,  Gabojsza  emlegette is, hát ezt választottam.
Nem egész adag, nagyjából fele mennyiségű zabpehely volt itthon,  végigjártam mind a három boltot, de nem tartanak.
Mogyoró helyett már majdnem hozzáfogtam diót törni, mikor eszembe jutott a  Péter szomszédtól kapott mogyoró. Nosza, abból törtem amennyi kellett.
Azt hittem hogy nem lesz tészta abból a sok zabpehelyből, de egész gyorsan össze tudtam nyomkorászni.

Meg is sült szépen, ízlik is.  Ropogós, de nem kemény, jól érzik a mogyoró íze is.  A zab pedig olyan  egészséges, hogy tulajdonképpen minden nap kéne enni.

Még szagoljunk egy kis levendulát:)


...kapsz tejet , vajat....


Útálom a csigákat !


Azt is nagyon, amikor megyek az udvaron és a fűben rájuk lépek , brrrr.....

De azt, hogy lezabálják a büdöskéimet, arra nincs bocsánat !   Egyék csak őket a franciák nyugodtan.      Addig is kidobálom őket az útra.
Mért nem tudnak füvet enni?

2011. június 22., szerda

Mákos meggyes pite

Egyetlen jó oldala van annak, ha az ember 30 fokban dzsemet főz. Amíg pötyög az anyag a tűzhelyen, van idő egy gyors bejegyzésre.
És még lelkiismeret furdalásod sincs, hogy megint a gép előtt ülsz...
Érik a meggy és gyönyörű. Hatalmas szemű spanyol meggyünk van, szegény fa már nagyon öreg. Évekig nem akart gyümölcsözni, de az idén rengeteg volt rajta. Készült meggybefőtt, meggyes joghurt házilag, sorbet, jégkocka és került a fagyasztóba is. is. Most fő a dzsem, és nem maradhatott ki a pite.
Mániákus pite függő vagyok. Minden gyümölccsel szívesen kipróbálom. Most éppen meggyel és mákkal.

A recept az előző csokis cseresznyés pitéé .

Annyi a különbség, hogy a tésztába mielőtt beleforgattam a tojáshabot, tettem kb. 2 evőkanál mákot(darálatlanul).


2011. június 19., vasárnap

Paradicsomsaláta olívamártással



Egy nagyon régi Nők lapjából származik a recept. De amióta megtaláltam nem múlik el úgy tavasz és nyár, hogy ne készíteném el többször is. Ez a saláta a család kedvence. A képen még nem látszik, de amint a feta egy kicsit levet enged a sótól és összekeveredik a paradicsom leve a sok friss fűszer, hát az a finom igazán....
Frissen sült házikenyérrel, pirítóssal,sült húsokkal, de csak úgy magában is nagyon finom. Ma ebédre készült. Úgy tereztük, hogy kint sütögetünk, de az időjárás közbeszólt. Így készült hozzá a sóágyon sült csirke.



Saláta recept

1 kg paradicsom
1-2 fej zsenge hagyma
20 dkg feta
1 üveg fekete olívabogyó(magozott)
1 dús szál friss bazsalikom
3-4 ág friss kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
4 ek. balzsamecet
6 ek.olívaolaj
1-2 csipet porcukor
só,bors




Elkészítés:
A paradicsomot , hagymát, fetát felszeleteljük, az olívabogyó felét hozzákeverjük a zöldségekhez.
A másik felét nagyon apróra vágjuk, ez lesz a mártás alapja. Hozzákeverjük a balzsamecetet, a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, ízlés szerint sót, borsot, és az olívaolajjal jól elkeverjük. Melocsoljuk vele a salátát, megszórjuk a friss, apróra vágott bazsalikommal és tálalhatjuk.







2011. június 18., szombat

Gyümölcsös smoothie

Újabb gyümölcs érik a kertben. A málna és a ribizli mellett szedtünk ma egy nagy kosár meggyet. A nagy része ment befőttnek a másik adagból dzsem lesz. A málna és az utolsó adag eper a kertből is a hűtőben volt egy-két napja már. Ilyenkor nyáron, ebben a melegben nem esik jól igazán a sok tészta féle. Kisfiam nagyon szereti a gyümölcs joghurtot, így egy tetemes adag gyümölcspépet készítettem. Egyszerűen össze turmikszoltam a gyümölcsöket: málna , ribizli, eper , magozott meggy majd szitán áttörtem a magok miatt. Ez kb. egy 5 perces munka.
A 450gr-os natúr joghurtba kevertem ízlés szerint mézet, esetleg porcukrot, a gyümölcspépből 3-4 evőkanálnyit, darabos gyümölcsöt. Kész is. Tavaly magamnak készítettem a joghurtot is, de az idén a közelben nincs normális zsírtartalmú házi tej, így maradt a bolti.
Mennyivel egészségesebb, mintha készen vennénk meg. Ráadásul itt a nyári szünet, ilyenkor a gyerkőcök szeretnek mindenfélét összeenni. A gyümölcs meg eleve adott hozzá.

A smoothie-t valamilyen rendezvényen kóstoltuk először. Egyszerű turmix, csak ilyen flancos neve van.

Az alapja poharanként:
- egy jó maréknyi gyümölcs(nekem két nagy evőkanál gyümölcspép)
- 3-4 db jégkocka
- 1 dl víz, vagy natúr tea
- méz az ízesítéshez, ha savanyú
- citrom az ízesítéshez, ha édes a gyümölcs.

Az egészet beledobáljuk a turmixgépbe tetszés szerinti állagúra összeturmixoljuk és azonnal fogyasztható.
Egy fontos szempont: jó, ha van a fagyasztóban jégkocka.:)))



2011. június 16., csütörtök

Cseresznyés csokis pite



Én nagyon szeretem a kertet. A zöldségeket gyümölcsöket ha lehet a saját termésünkből fogyasztjuk. De miért van az, hogy a drága jó cseresznyefa egy hétig ontja a gyönyörű gyümölcsöket, te pedig nem győzöd megfőzni, befőzni, berakni, megsütni, amit szeretnél...Tudom én, hogy ez a természet rendje, de legalább egy kicsit tovább gyümölcsözne....

A cseresznye befőtt, a dzsem és a fagyasztandó adagok mellett kell, hogy süssünk valami finomat is. Legszívesebben mindenféle receptet kipróbálnék ilyenkor.

Most maradtam a klasszikusnál. A recept kiváló. Limara barackos pitéjének tésztája.
Most éppen cseresznyével és csokival.
Ja a csokit a tésztába szerettem volna, de elfelejtettem, így került a tetejére.




2011. június 12., vasárnap

Ribizlis pufókák



Pufóka lenne, ha lenne tarkedli sütőm. De nincs. Ezért nem annyira pufókák:)

Itt a ribizli szezon. Nagyon szeretjük, a többi más gyümölcshöz hasonlóan. Ribizlit használok gyümölcsleves alapnak,pitéhez,csak úgy megenni...Nagyon egyszerű elkészíteni, nem igényel különösebb rákészülést. Minden évben elkészítjük, az alaptészta variálható más gyümölccsel is. De apró bogyóssal a legfinomabb...

Hozzávalók:

-2 tojás
-10 dkg por cukor
-csipet só
-2 dl tej
-20 dkg liszt
-3-4 dkg vaj
- kb. 30 dkg ribizli


Elkészítés:

A tojások sárgáját a sóval meg a tejjel kissé felverjük, majd a lisztet is beledolgozzuk. Az olvasztott vajat belecsorgatjuk,a kemény habbá vert tojásfehérjét és a ribizlit beleforgatjuk. Az eredeti recept nem ír cukrot a tésztába, de a gyümölcs savanyúsága miatt én tettem bele 10 dekát. Egyszerűen belekevertem a tojásos , tejes masszába.
Ha van tarkedli sütőnk,vagy tükörtojás sütőnk, akkor azt kivajazzuk és a sütő mélyedéseibe kanalazunk egy-egy adagot. Kb.1,5-2 percig sütjük oldalanként. Ha nincs sütőformánk, akkor úgy mint én egyszerű teflon serpenyőben sütővajat olvasztottam, a tésztából evőkanálnyi kis halmokat tettem a forró zsiradékba és mindkét oldalát pirosra sütöttem.
Még melegen meghintjük porcukorral.


Ja, házi vanília fagyival isteni...

2011. június 8., szerda

Túrófánk szalonnapörccel

Hozzávalók: fél kiló túró
  2 tojás
1 dl tej
4 evőkanál búzadara
15 dkg liszt
kiskanál só
snidling, petrezselyem zöldje
10 dkg szalonna
tejföl

A túrót, tojást, darát, lisztet, sót összegyúrjuk és fél órára félretesszük pihenni.  Ezalatt kockára vághatjuk a szalonnát és kisüthetjük.
2 dl tejfölbe pár szál snidlinget és pár szál petrezselyem zöldet belevágunk, összekeverjük.

A tésztát lisztezett deszkán 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, nagyobb pogácsa szaggatóval kiszúrjuk és közepes lángon olajban kisütjük.
Tálaláskor meglocsoljuk a fűszeres tejföllel és megszórjuk a sült szalonna darabokkal.


Aki az édes, csokoládés túrófánkra, vagy a túrógombócra asszociál, azt lehet csalódás éri. A túróstésztát idézi fel ez az étel, sósan és szalonna darabokkal.

20 kemény magyar forint volt az ára annak a kis füzetnek, könyvecskének, ahol a receptet találtam. na nem mostanában, 1981-ben adták ki.

2011. június 6., hétfő

Vasárnapi húsleves töltelékkel






Tudom én, hogy az édes,hűs fagylaltok posztolnak mindenhol, de Gondaanyu előző bejegyzése ezt a posztot kívánta. Régóta szerettem volna írni róla, sokat beszélgetünk , a fórumos találkozón meg is beszéltük, hogy jövőre a bajai halászlé mellett töltelékes húslevest főzünk. Milyen érdekes. Életem első bajai halászlevét ettem májusban,meg kell valljam isteni volt(még egyszer köszönet érte Gonda Jánosnak) és most olyan bejegyzést írok, amit talán nem mindenki ismer, pedig nem is élünk messze egymástól...


Amióta az eszemet tudom nálunk Borsodban töltelékkel készül a húsleves. Amikor Gondaanyu blogjára írni kezdtem,örültem, hogy olyan recepteket is megoszthatok veletek, melyek nem mindenhol ismertek, nem minden tájegységben főzik.Az eredetét már régóta kutatom, de nem találtam igaz megoldást. Már a dédnagyanyám és az ő anyja, nagyanyja is így főzte. Talán a töltött csirke levesben való főzésének maradványa lehet.Az egész csirkét megtöltötték, majd megfőzték a húslevesben. A megfőtt egész töltött csirkét ezután tepsibe rakták, forró zsírral meglocsolták, és ropogósra sütötték.
Tulajdonképpen ugyanúgy készül, mint a töltött csirke tölteléke.

Mi a "hétköznapi" vasárnapokon aprólékból főzzük a húslevest. Ünnepeken, összejöveteleken egész csirkéből, tyúkból, marhából, disznóból. De mindig van benne töltelék. És mindig van vasárnap húsleves....

Emlékszem mikor húgom lelkesen mesélte,hogy pesti barátai milyen nagyot néztek, mikor anyám feltálalta a húsleves után a főtt húst, a zöldségeket és a tölteléket. Tudom, hogy sok helyen mártással eszik a főtt húst, esetleg kenyérrel, de ahogy a mondás is tartja: ahány ház , annyi szokás....


Töltelék a húslevesbe:
az alap:
-tojásonként 1 szelet szikkadt kenyér, vagy 1 db zsemle(ez a mai zsemléknél simán kettőt jelent)
-1 kis fej vörös hagyma
-némi zsiradék kb.1 evőkanál
-1 nagy csokor petrezselyem
- só, bors, piros paprika, ételízesítő
-ízlés szerint fokhagyma 1-2 gerezd

aztán ki, hogy szereti:
- párolt gomba
-csirkemáj
-mindenféle zöld fűszer(nálam most frissen a kertből)
lestyán, kapor, zsálya,zöldhagyma

Elkészítés:
Általában 3 tojásról készítem.
A szikkadt kenyér szeleteket vízbe, vagy tejbe áztatom. Jól kinyomkodom, egy nagyobb tálba helyezem. A tojásokat hozzáadom.
A hagymát apróra vágom, olajon vagy zsíron megfonnyasztom, mehet ez is a kenyérhez. Van aki a petrezselymet a hagymával megdinszteli, én csak frissen aprítom a többi zölddel együtt. ha májat, gombát is szeretnénk, azt a hagymával együtt készítjük. Pár percig a hagymával együtt pirítjuk az apróra vágott gombát, csirkemájat.
Fűszerezzük . Ilyenkor nyáron a kertben sok zöld fűszerem van. Mindig teszek bele egy kis kaprot, lestyánt, zsályát, de csak módjával.
Az egészet összekeverjük. Kóstoljuk. Folpackot kiterítünk egy vágódeszkára és hosszúkás kis rudakat formázunk, betekerjük, két végét elkötjük.Mehet a levesbe úgy a főzés befejezése előtt 1-1,5 órával.



Nem esik szét, nem szakad ki, ha óvatosan , időközönként forgatjuk, hogy mindkét oldala megfőljön. Tálaljuk felszeletelve a főtt húsok és zöldségek mellé a leves után. Igazi laktató második fogás így együtt.Ja és garantáltan elfogy a főtt hús is.


Kínálhatjuk levesbetétnek is,nálunk gyakran készül sóskamártás mellé egészben, sütőben sütve, vagy serpenyőben olajban ezt lábatlannak hívják mifelénk.











Kérlek írjátok meg ha van kedvetek és időtök, TI hogyan eszitek, hogyan készítitek a húslevest.....

2011. június 5., vasárnap

Ha vasárnap, akkor húsleves

Azt gondolnánk, hogy húslevest főzni mindenki tud. Meg , hogy óóóóó! húsleves! semmiség!
Valóban, csak fel kell tenni főni, aztán akár el is mehetünk otthonról.
Hogy miért azt nem tudom, de a famíliában elismerten az enyém a legjobb , a lányaim pedig szorgalmas tanulók, igyekeznek és sikerrel járnak.

Tehát én így főzöm:

A húst, csontot mindig hideg vízbe teszem fel    főni.   Habot nem szoktam leszedni.   Megvárom, hogy felforrjon.  Ekkor teszem bele a zöldségeket, fűszereket.
Egész, megpucolt vöröshagymát.  Ha van  zöldhagymát is, vagy a kihajtott öreg hagyma levelét.
Fokhagymát, pucolatlanul, csak ledörzsölve a héját.
Egész borsot.  Csak úgy, szemre. Néha szól a János, hogy ennyit !!! de ettől nem lesz erős, csak az íze lesz finomabb.  Mondjuk egy vasárnapi levesbe egy teáskanálnyit  teszek.

Petrezselyem gyökeret, sárgarépát, zellert, a levelét is, valami káposzta félét, krumplit.  Ha van egy csokor petrezselyem zöldjét, összekötve.  Zöldpaprikát.

A legkisebb lángon, takarékon, hogy éppencsak  forrjon, csak picit, így fől a míg a hús megpuhul.
Ha olyan a kedvem a végén csipet szerecsendiót szórok bele.

A tésztát külön főzöm ki, vízben.  Legjobban a csigát szertejük, a rendes kézi készítésűt, az való a húslevesbe.

Tálaláskor a tésztára rászűröm sűrű szövésű szitán a leves levét, a húst, zöldséget külön teszem az asztalra.

Nálunk nem vasárnap a vasárnap húsleves nélkül.

Olyan emberrel még nem találkoztam, aki nem szeretné.  Olyan volt, hogy előző   napi aktív borozás után jöttek hozzánk, hogy semmit  nem kérnek. Aztán a húslevestől meggyógyult a megviselt   gyomruk.

2011. június 2., csütörtök

Mindenki örömére...



Mindenki örömére... fehér is meg barna is...
Mindenképpen kellett kenyeret sütni, de nem egyformát. Mert van a családban aki a fehéret szereti, és van aki a tk, magos kenyeret. Hát legyen. Dög meleg van.. a konyha eleve 25 fokos, hát még ha a sütőt is bekapcsolom. Gondoltam mehetne a kettő egyszerre. Befejeztem a kísérletezést. A forma bejött. Két kis kenyér, könnyű szeletelni, elfér mindenhová(szalvéta, pirítós sütő...) Most már a két féle kenyér esete is megoldódott.

A dagasztás végén kettévettem a tésztát és a kisebbik darabhoz tettem tk. tönkölylisztet, egy kis folyadékot, korpát és magokat, csak úgy találomra. Még 5 percig dagasztotta, végül együtt kelesztettem, formáztam és végül sütöttem a nagy jénaiban...mindenki örömére.........




Recept kiindulója Limara fehér kenyere

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...