2010. február 28., vasárnap

Olaszosan

Talán a fűszerezése miatt készül olasz módra.  Egy szaftos, könnyű étel.  Karajból, bordából, csirkemellből, vagy pulykából is elkészíthető.

A hússzeleteket kiklopfoltam, csak úgy enyhén, nem túl vékonyra.  Gyorsan bemártottam lisztbe, hogy ne sok ragadjon rá, de ami ráragad, az besűrítse a levét.
Olajon elősütöttem őket.

Az elősütés után maradt olajban egy fej szeletekre vágott vöröshagymát megpároltam.
Visszatettem a húsokat, egy deci száraz fehérbort és egy-két merőkanál húslevest öntöttem alá.
Fűszereztem fokhagymával, oregánóval és bazsalikommal.

Két kicsi cukkinit felkockáztam.  Ugyanígy két szép piros paradicsomot is.
Mikor félig megpuhult ahús, beleteszem a zöldségeket, és együtt omlós puhára párolom lassú tűznél.

Főtt tésztával tálalom, sajttal megszórva.

2010. február 26., péntek

Rakott brokkoli

Kettőnknek nem kell nagy mennyiséget főzni. Szoktam pl. levest úgy, hogy maradjon másnapra, ugyan este általában elfogy, mert levest azt reggel délben és este is megesz.

Szeretem a régi porcelánokat, szépek, kecsesek, finomak.
Ezt a kis tálkát is valami piacon találtam. Van több is, mind másféle.
Pont elég nagyok, egyszemélyes adaghoz  rakott ételekhez.

A rakott brokkoli csak úgy készül, ahogyan általában a rakott zöldségek.
Brokkoli, rizs, hús, brokkoli. Joghurt a tetejére, meg reszelt sajt.   Meg egy kis sütögetés.

Mindjárt tálalom.

2010. február 23., kedd

Pirított csirkemáj


Fél kiló csirkemáj négy embernek  bőven elég. Gyorsan kész, akár meleg vacsorára is készíthető.

A májat kisebb darabokra vágtam.   ( a macska kint tekergett, így a konyhaszekrény oldala karmolásmentes maradt ).

Serpenyőben egy fej szeletekre vágott vöröshagymát megdinszteltem.  Amikor már üveges volt, hozzátettem a májat és kevergetve nagy lángon  megsütöttem.  Őrölt borssal és majorannával fűszereztem közben.
Mikor minden májdarab megsült, kb. 1 dl paradicsomlevet öntöttem alá, megrottyantottam és kész is.
Sózni a tányérban kell.
Krumlival, rizzsel körítve, savanyúsággal   kiváló ebéd vagy vacsora.

Zellerkrémleves kedden


Leves nélkül nem ebéd az ebéd.  Itt lapult a hűtőben egy majdnem egész, szép zeller, így adta magát a zellerkrémleves.

A zellert hámozás után felkockáztam. Kevés olajon, vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároltam.
Pépesítettem.  Főzőtejszínnel, vízzel felengedtem, utánsóztam, borssal , szerecsendióval fűszereztem és újra forraltam.

Olajon pirított zsemlekockával tálaltam.

2010. február 21., vasárnap

Tavaszi ebéd

Ma legszívesebben elmentem volna  vendégnek valakihez.  Jól  viselkedtem volna, nem szóltam volna bele, mit főz a házigazda.
Azt se tudtam mit is főzzek, egy volt biztos, hogy csirke lesz.
Reggel mit látok a bolt pultján???  3 szép kis cukkinit, mintha csak engem vártak volna.  A hűtőpultban brokkoli leskelődött, elviszem-e?

Zsenge répa, szép piros paradicsom, lilahagyma, a brokkoli, egyik cukkini, krumpli Ez került az elősütött hús tetejére. Só, bors, jénai tető.

Amikor már puha volt a hús is és a zöldség is, kis tejszínnel gazdagítottam a levét.

Egy pohár zánkai Juhfarkat ittunk  befejezésül.

2010. február 19., péntek

Nyúlmájkrém

Megkérdezte a Futó Vera, kell-e nyúl??   Élve semmiképp, bunda nélkül igen.

Merthát főzünk csirkét, disznót, néha marhát. A báránynak más a szaga,  kecskét ? soha!  a nyúl meg majdnem macska.  Kedves is, szőrös is, szeretni való.
Volt a lányoknak, több is. Első dolguk volt nevet adni, aztán micsoda dolog lett volna  ebédre megenni a Dominót vagy akármelyiket is.

Ezt a nyuszkót nem ismertem.  Combjait holnap vacsorázzuk majd meg, a májából pedig májkrém készült.
Kevesebb, mint a recept adagja, mindent lecsökkentettem arányosan.

Hozzávalók:   30 dkg nyúlmáj
                      10 dkg vaj
                      10 dkg vöröshagyma
                      2 ek liszt
                      2 dl tej
                      só, őrölt bors , majoránna

A májat kis darabokra vágjuk, a olajon megpirítjuk  Kiszedjük, a kockára vágott hagymát is megpirítjuk az edényben.
2 evőkanál lisztet szórunk rá, ráöntjüka tejet és sűrűre főzzük.
Beletesszük vissza a májat, fűszerezzük és ledaráljuk vagy valahogy pépesítjük.
Ha kihűlt szobahőmérsékletű vajjal habosra keverjük.

Nagyon finom, legközelebb pulykamájjal is kipróbálom.

2010. február 18., csütörtök

Madártej

Nem szoktam madártejet főzni.  Valahogy eszembe se jut, ha édességet enne valaki.
A múltkor azonban egy baráti vacsorán a Hepp Jani pincéjében  háromszor is szedett a János, én meg csak néztem, így hiányzott neki ????

Ma karalábé leves és zöldbabfőzelék után készítettem hát.

Hozzávalók:   1 liter tej
                      3 tojás
                      1 ek liszt
                      10 dkg cukor
                       2 ek barnacukor a karamellhez

A tej 3/4  részét felforraltam.  Míg melegedett felvertem a tojás fehérjét 2 ek cukorral jó keményre.
A szokásos módon a forró tejben galuskákat főztem, majd egy tálba kiszedtem őket.
A tojás sárgáját a  a maradék cukorral és a liszttel, ha van vaníliával, és amaradék tejjel símára  elkevertem, hozzáöntöttem a forró tejhez.  Összeforraltam, és a habra , a madárkákra öntöttem.
Lehűtöttem.

2 evőkanál barnacukrot karamellizáltam és a tetejére csurgattam.  Finom ropogós volt amikor ettük.

Családi anekdota:  amikor főiskolások voltunk a szobatársammal kedveskedésből madártejet főztünk a fiúknak.  Valahol dolgozni voltak, talán a tanüzemben, vagy kötelező gyakorlat vagy ösztöndíj kiegészítés miatt.
Mostmár nehéz visszaemlékezni, a lényeg, hogy elég csomós lett a tej, vagy a tojást kapta össze a meleg, vagy a tej nem volt egészen friss.
A két fiú nagy lendülettel befalta az  egészet, örültek, megdícsértek bennünket.
Csak később mertük pironkodva bevallani, hogy jól beetettük őket !

2010. február 16., kedd

Túrófánk


Ez olyan finom, hogy nem lehet abbahagyni az evését.  

Így készül.  Nagyon egyszerű.

A hozzávalókat azért ideírom:   fél kiló túró
                                               3 egész tojás
                                                8 ek cukor
                                               12 ek liszt
                                                fél cs sütőpor

Díszíteni porcukor, csokiöntet.

Próbáljátok ki. Könnyű, gyors, finom. Nem zsíros !

2010. február 15., hétfő

Gesztenyetorta


Régebben sütöttem, ideje ideírni a készítését.  2 csomag, 50 dkg gesztenyemassza kell hozzá.

Tészta:   5 tojás
             15 dkg cukor
             12 dkg liszt
              2 ek kakaó
              2 ek olaj
             fél csomag sütőpor
A hozzávalókból a szokott módon piskótát sütünk egy 26 cm átmérőjű tortaformában.  Ha előző nap , este elkészítjük a tésztát könnyebb bánni vele.
A kihűlt tésztát kettévágjuk, az egyik felét visszatesszük a formába.

Krém:  25 dkg puha gesztenyemasszát 2 ek rummal, 1 ek porcukorral elkeverünk.
            10 gr étkezési zselatink 1 dl hideg vízben megduzzasztunk, majd  vagy kevés forró vizet hozzáadva feloldjuk, vagy kicsit melegítjük amíg feloldódik.

Habbá verünk 4 dl tejszínt  2-3 ek porcukorral, vagy Hulalát, akkor nem kell bele a cukor.
Összeforgatjuk a habot, a zselatint és a gesztenyét.

A krém felét a tortaformába tett piskótára kenjük és rátesszük a másik lapot is. Szépen rányomjuk.
A többi krémet a tetejére kenjük.
Hűtőben jól lehűtjük.

Tálalás előtt habbá verünk 2 dl tejszínt és bevonjuk vele a tortát.
Eredetileg a díszítése a másik csomag gesztenye krumplinyomóval a tetejére nyomva.

Mivel karácsonyra  illetve a másikat eljegyzésre sütöttem. így kicsit a tejszínhabbal is megdíszítettem.

Nem nehéz elkészíteni, nagy méretű lesz és nagyon finom.

2010. február 11., csütörtök

Tél

És csak esik és esik és esik.  Tegnap este óta vagy 20 cm hó esett le újra.

Madarakat nagyon régóta etetünk. Úgy kezdődött, hogy valami sütihez diót törtünk, a potyadékot csak kitettem a teraszra  lapáton, és a cinegék észrevették.
Azóta a garázsablakban van a mag, jönnek is szorgalmasan.
Jó a terep, fölül szőlővesszők, oldalt baracfa, meg tud pihenni, el tud bújni, mert ahogy ők valahonnan tudják, hogy hova kell jönni, a ragadozó madarak, vörös vércse, is megjelenik és lecsap közöttük.

Sokféle madár jön reggelizni, kersegéltük, mifélék, ezeket ismertük meg:












Felsorolom:  Zöldike, széncinege, meggyvágó, fenyőrigó, feketerigó, kékcinege.

De sok tengelice is jön, sármányok, pintyek.
Nagy élvezet nézni őket, nem lehet megállni, hogy ki ne pislantgassunk az ablakon.  A meggyvágó a sok kismadár között nagy böhöm, mint egy tank.  A rigók mohón falják befele az almát.  A kismadarak néha összevesznek, a kékcinege kisebb a többinél de erőszakosabb.

Néha nyáron is jön főleg cinege, körülnéz van-e valami kis maradék, ha van örömmel megeszi, énekel egyet és továbbrepül.

Egyre több helyen látok kitéve magot, illetve a héját, ahogy  kibontották és leejtették.

Dezső, a babzsákmacska  egy időben nagyon ideges volt a látványtól. Felágaskodott az ablaknál és rezgő bajusszal, hangtalan nyávogással jelezte, hogy bizony  szívesen levadászna néhányat a jelenlévők közül.
Azóta öregedett, lustult, a táp mégicsak egyszerűbb.  Néha azért kísérletezik, de alapvetően megbékélt.





2010. február 6., szombat

2010. február 5., péntek

Farsangi fánk


Ma este pincebuliba megyünk.
Mivel a csapat nem szokott haragudni, ha viszünk valami sütit, és mert  most van a fánkszezon, hát ezt sütöttem.
Szalagos sose lesz nekem,  nem zavar. Lehet, csak egy másik receptet kéne keresni.

Részeges szilvalekvárt  fogunk bele tenni, majd ott a helyszínen.

Nem tudom mit főznek, inni lesz mit az biztos.

2010. február 3., szerda

Téli depresszió ellen


Csak egy zacskó csokipuding, kevés málna, tejszínhab, csokireszelék.

Szép és finom.

2010. február 1., hétfő

Karfiolleves

Egyik nagy kedvenc.  Finom, gyors és könnyű.

A karfiolt rózsáira szedem, megmosom.  Petrezselymet, sárgarépát megtisztítom, egyforma kockára vágom. Ugyanígy egy közepes krumplit is.

Fazékba teszem a zöldségeket, felöntöm vízzel.  Ételízesítővel  fűszerezem.
Amikor megfőtt minden , egy kis vajjal híg rántást csinálok, besürítem vele a levest. Tejszínnel, tejföllel gazdagítom.

A tészta esetleges, nem mindíg teszek bele.

Gombafasírt


Kaptam szombaton egy szatyor laskagombát, meg aztán ennyi hús után  jól esett  a hústalan ebéd tegnap.

25 dkg gombát a késes mixerrel összedaraboltam. A tönkjét levágtam előtte, de a szárából amit lehetett rajta hagytam.
Tálba öntöttem. Picit megsóztam, borsoztam, kis majorannát szórtam rá.
Két evőkanál liszttel, és egy száraz, lereszelt kiflivel  meghintettem, két tojással összegyúrtam, kevertem.
Ha van petrezselyem zöldjét lehet bele tenni.

Zsemlemorzsában forgatva kisütöttem.
Krumplipürével és szilvakompóttal tálaltam.

Meglepően finom lett, anyám is megette szó nélkül, nem vette észre , hogy gombából van.