2011. február 27., vasárnap

Dagadó reszelt burgonyával





Ez a bejegyzés a köreté és nem a dagadóé. Igen. Biztos mindenki ismeri és készíti is a töltött dagadót. Már régen volt terítéken nálunk, kis adagot nem lehet belőle sütni, de hidegen is nagyon szeretjük, úgyhogy nem tartok tőle, hogy megmaradna.

A köret mondhatnánk sokan, benne van a husiban. Igen , igen valóban, de jó magyar szokás szerint, még kellene hozzá valami-gondoljuk sokan. A zöldséges rizs adott volt, azt mindenki szereti. Én meg a hús körül aranybarnára karamellizálódott hagymát és fokhagymát.:)

A napokban kezembe került egy régi főzős újság, a Príma konyha egyik különszáma. Ott találkoztam a reszelt krumplival. Egyből megtetszett
Hajlamosak vagyunk elfeledkezni a héjában főtt krumpli mennyei ízére. Pedig milyen jókat ettünk gyerekkorunkban a szomszédban lakó barátnőm kamrájában hűlő apró körömnyi krumplikból ,amit nem mellesleg a disznónak főztek meg ,mert annyira apró volt, hogy nem kellett az már semmire. De mi beosontunk a kamrába, és a vasfazék tetejét emelgetve rájártunk a krumplira.

Hozzávalók a reszelt burgonyához:

1 kg burgonya
1 kis fej vöröshagyma
kb.5 dkg vaj vagy ennek megfelelő olaj
só, bors,majoránna

Elkészítés:

A burgonyát héjában sós vízben puhára, de nem szétesősre megfőzzük. Kihűtjük. Majd megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A vajat felolvasztjuk és megfuttatjuk rajta az apróra vagdalt hagymát. rátesszük a reszelt burgonyát, sózzuk, borsozzuk és rövid ideig kevergetve, forgatva pirítjuk. Végül kevés majoránnával meghintjük.

2011. február 25., péntek

Korpás kenyérkék





Két éve sütöm a kenyeret itthon. Kisfiam gyakran betegeskedett még "legénykorában", akkor elhatároztuk a párommal, hogy igyekszünk kiiktatni minden mesterséges , adalékanyaggal teli hókusz-pókuszt az étrendünkből. Volt is ötlet bőven.Termelői méz a barátunktól, mangalicahús szintén barátoktól, házi friss tej az egyetlen szép tehéntől a városban, és a KENYÉR. Azért írom nagybetűvel, mert ez a mindennapi táplálkozás alapja. Valahol olvastam, hogy nincs rossz élelmiszer, csak rosszul megválasztott étrend.
Kaptam is egy kenyérsütő gépet(ki nem?), amit bőszen elkezdtem használni. Jó volt az a kenyér is, de én többre vágytam. Jó,jó tudom, legalább tucatnyi blogon olvastatok hasonló bejegyzéseket, de akkor is ez van. Sült , sült benne a kenyér, de csak ugyan olyan volt a formája mindig. Hááát, az internetnek hála, hamar talál az ember, ha keres. És újra az ismerős sztori, minden amit a kenyérsütésről tudok itt tanultam a net-en. Na meg egy kicsit hozzáolvastam, és nagyszüleim elbeszéléseit összerakva úgy döntöttem kovásszal fogok sütni, és sütőben.
Limaránál hamar rá is akadtam minden fontos infóra,a kovászolástól a sütőedényekig. Nagybőszen hozzá is fogtam. Az első 3-4 próbálkozás siralmas volt. Minden kenyeret ki kellett dobni. Nem kelt meg, kemény volt,kopogott,és még csak nem is hasonlított a kenyérhez.
Aztán addig próbálkoztam és tovább kutakodtam(képes voltam órákig videókat nézni a formázásról:), míg végül sikerült.
Rájöttem , én nagyon szeretek kenyeret sütni.
Ez a recept is Limaráé . Csak egy kicsit változtattam.

Hozzávalók:
25 dkg öregtészta
1 dkg friss élesztő
3,3 dl víz
1 kk cukor
60 dkg bl 80 -as liszt
1 kh aszkorbinsav
2 tk só
2 ek olaj
2-2 ek búzakorpa és búzadara+2-2 ek a tetejére


Dagasztógépbe, vagy kenyérsütő üstjébe mindent bepakolok, tésztát dagasztok, hagyom duplájára kelni. Aztán két egyforma kis cipót formálok a tésztából, lespriccelem vízzel és a kis cipókat beleforgatom a korpa és a dara keverékébe. Nagy kacsasütő aljára sütőpapírt teszek és ráteszem a bucikat. lefedem a tetejével és ismét hagyom a duplájára kelni.



Ha szép remegősre keltek a tetejüket bemetszem és mehet az előmelegített sütőbe kb.50 percre.
Az utolsó 10 percben fedő nélkül sütöm. Szépen összenőnek sülés közben, de mi így szeretjük.
Rácsra téve hagyom kihűlni.

2011. február 24., csütörtök

Csókakői kolbászleves

Príma konyhát én sose vettem.  Igazándiból nem volt itt a boltba, így választottam a többi receptes újság közül.
Ez az új Magyar konyha ez nekem nem tetszik, ez a molekuláris főzés nem az én világom.
Mikor ma reggel szólt az Andrea, hogy kaptak újféle újságot, hát megvettem a Príma Konyha magazint.
Aztán elterveztem, hogy ma borsólevest főzök  valami sült húst, zöldségekkel.
Aztán kinyitottam az újságot. És ott várt engem ez a leves.   Anyám főzött kolbászos levest. Nálam valahogy ez kimaradt.   Miért ?  Ki tudja.



Hozzávalók:  sárgarépa, petrezselyem gyökér és zöldje is, egy karalábé, pár krumpli, zeller, hagyma.
                    20 dkg házikolbász
                    tejföl
                    személyenként egy tojás
                    evőkanál liszt

A zöldségeket megtisztítva, megmosva kockára vágtam.  A hagymát megpirítottam  zsíron, rátettem a többi  zöldséget. Kis vizet öntve alá, megpároltam. Vízzel felöntöttem. Sóztam, óvatosan a kolbász miatt, borsoztam és puhára főztem .
A kolbászt karikára vágtam.  Lehet megsütni is, én most csak beletettem a levesbe, egy-két percig forraltam. A liszttel, tejföllel behabartam.

A tojást enyhén ecetes, sós, éppencsak forrásba lévő vízbe engedtem, buggyantottam   és lassan megfőztem.

Lehet belőle két tányérral is enni.

2011. február 22., kedd

Citromos zöldségleves sonkagaluskával


A leves az kell. Mindig. Hétköznap, hétvégén. Maradt még tegnapról grillcsirke, ahhoz gondoltam ezt a levest. Gyors, pik-pakk kész van (de tényleg) és nem mindig az ugyanolyan leves kategória.

Hozzávalók: hagyma, zöldségek, nekem borsó, répa, karfiol, kelkáposzta, tulajdonképpen ami van a hűtőben. Ízesítőnek só, cukor 1-2 mokkáskanál , őrölt bors,leves kocka, 2 dl tejföl, 2 ek mustár, 1 púpozott ek liszt, fél citrom leve
Sonkagaluskához: kb.1 dl tej, 1 tojás sárgája,10 dkg főtt füstölt tarja, 4 ek liszt,1 kisebb vöröshagyma,fél csokor petrezselyem (nálam ez a levesbe került) 1 kis mokkáskanál só.

A leveshez a hagymát megfuttatjuk egy kevés olajon, vagy vajon , rádobjuk a felvágott zöldségeket, kissé pirítjuk, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. Mehet bele 1-2 leveskocka, a fűszerek. Én roppanósra szeretem főzni, úgyhogy tényleg elég neki 10-15 perc fövési idő. De ki , hogy szereti.

Amíg a leves fő, készülhet a galuska. 1 liter vizet felteszek forrni,dobok bele egy kis sót, addig elkészítem a galuskát. A tejet(ezzel óvatosan, nekem sok volt az 1 dl , így lisztel pótoltam), a sárgáját, a nagyon apróra vágott tarját, a reszelt hagymát a lisztet, sót összekeverem. Két kiskanállal formázom mehet a forrongó vízbe. Beleszaggatom mindet, hagyom pár percig főni, utána leszűröm.

Ezalatt megfő a leves is. A tejfölt, a mustárt-dijonival igazán pikáns lesz- a lisztet elkeverem, behabarom vele a levest. A végén a citrom levét belecsavarom és utána ízesítem, ha szükséges. No és a friss petrezselyemmel megszórom.

A tejes galuska és a citromos lágy leves együtt nagyon klassz.

Bocsi a késői posztért, de dolgozó után főzök.

Rizssaláta brokkolival

Néha nem tudok ellenállni és megveszek könyvet, újságot.  Ez a Salátás könyv nem is volt olcsó, bár minél többet nézegetem, annál jobban tetszik.

Ez a saláta így készült :

20 dkg rizst megfőztem sós vízben.   Megjegyzem a maradék rizs  kiválóan elhasználható. Hűlni hagytam.
40 dkg brokkolit  kisebb darabokra vágtam, 2 sárgarépát karikákra.
Ezeket megpároltam.  Csak roppanósra.
Szintén hagytam hűlni.

Egy tálban összekevertem 3 evőkanál majonézt 1,5 dl joghurttal.  Két evőkanál olívaolajjal és  egy zacskó joghurtos salátaöntettel.

Egy lilahagymát kockára vágtam, úgyszintén egy piros kápia paprikát is.

Mindent összekevertem a tálban.

Húsevőknek kis karikára vágott és megsütögetett kolbásszal  turbózhatjuk.

2011. február 21., hétfő

HÉTFŐ

Igen. A hétfő sok mindenre alkalmas. Például egy új elfoglaltság kezdetére.Mindig is motoszkált bennem a blogírás . Gyerek , család, munka mellett valahogy nem jut elég időm rá. Pontosabban nem annyi mint amennyit szeretnék.
Életem első jelentős gasztronómiai élménye az volt amikor nagymamámmal kisütöttünk vagy száz palacsintát. Azt hiszem még a gáztűzhelyet sem értem fel teljesen, de én akartam. Nagyon. Az "átkosban" nagyanyám egy söntés vagy kocsmának nevezett kimérőben dolgozott , ahol főztek is. Ő. Biztos megvan emlékeitekben a zsemléből kikandikáló rántott hús, amint fenségesen csücsül a kocsma kiszolgáló pultján szigorú rendben egymásra pakolva. Nos ez volt az én kulináris kirándulásom minden nap. Iskolából haza, irány a rántott hús. Nekem mindig nagy szelet, és csak "egyszer" panírozva.
Aztán a másik meghatározó élményem, amely teljesen biztossá tette a főzés szeretetét édesapám különleges vasárnap reggeli ételei. A tartárral leöntött karfiol szőlővel körítve máig megmaradt emlékeimben, de ő még a megmaradt főtt húst is művészien fel tudta használni.

Gondaanyu! Köszönöm a felkérést és a lehetőséget. Minden Igyekezetemmel azon leszek,hogy ennek a színvonalas blognak jó munkatársa legyek.

Karfiol vadas mártásban

Keresgéltem, mert szeretem én a karfiolt, a brokkolit csak úgy megfőzve, esetleg pirított morzsát rá, vagy sajtszószt.
 Ezt a receptet is a Fogyókúrás finomságok című könyvből főztem.

Így készült :

Maradék húsleveszöldséget kis lével  pépesítettem.

Kevés vajon kiskanálnyi cukrot pirítottam, ráöntöttem a zöldség pépet.  Evőkanál mustár, babérlevél, ízlés szerint só, bors, citromlé ment bele, majd pár percig forraltam.
Evőkanálnyi tejföllel elkevertem és ráöntöttem a sós vízben nem túl lágyra főzött karfiolra.

Megkóstoltam és nagyon ízlik.  Mostmár tudom mire lehet használni a vasárnapi húslevesből megmaradt zöldségeket.

2011. február 20., vasárnap

Ketten

A hétfő jó nap az újdonságok bevezetéséhez.
Holnaptól  egy barátnőm, Babett is írni fog a blogba.  Nagyon ügyes, gyönyörű kenyereket, péksüteményeket tud.   Mivel az országnak különböző részén lakunk, ő olyanokat is fog mutatni itt a  , amit  én nem ismerek, és ugyanazt az ételt esetleg máshogy készíti el, mint én.

Fogadjátok szeretettel és érdeklődéssel az bejegyzéseit.

2011. február 16., szerda

Sült céklasaláta

Sehogy máshogy nem csinálok többé céklát, csak így.  Összehasonlíthatatlanul finomabb, és még kevesebb a munka is vele.
Recept a Mindmegette oldalról van, így szól:

Olasz céklasaláta:

hozzávalók:   80 dkg közepes méretű cékla
                     3-4 gerezd fokhagyma
                     olívaolaj
                     balzsamecet
                     só, bors

A céklákat megmostam, és kis vizet aláöntve sütőben közepes lángon megsütöttem. Kb. egy-másfél óra.
Hagytam hűlni, hogy meg lehessen fogni.
A héját lehámoztam,  a céklát kockákra vágtam. Lehet csíkokra, vagy szeletekre is akár.
A fokhagymákat vékonyan fölszeleteltem, rászórtam a céklára.
Sóztam, borsoztam, meglocsoltam olívaolajjal, balzsamecettel.
Kis érlelés után máris fogyasztható.

SZUPER !

És a kácsacomb:  a neten találtam valahol az alapreceptet.

A combokat forró olajon vagy kacsazsíron elősütjük. Jénaiba tesszük, ráöntjük a maradék és kisült zsírt. Sózzuk, borsozzuk.  4-5 gerezd fokhagymát és egy nagyobb vöröshagymát négybe vágva, mellédobunk.
2 dl vörösbort  (én egy Merlot-Cabernet küvét ) önteni  rá, és mert úgy gondoltam jó lesz bele, néhány aszalt szilvát is hozzá dobtam.   Lefóliázva egy órát sütjük sütőben.  Fóliát levéve a bőre 20 perc alatt ropogósra sül.
A hagymákat, szilvát a levével elturmixoltam, és a tésztára tettem belőle.

Nagyon finom omlós lett !

2011. február 12., szombat

Szívem csücske

Jól elvihogtunk a múltkor, hogy a Gyulát idézzem: ennyi boldog házas év után mit szólnának a párjaink  egy Valentin napi ünnepléshez?
A mi  életünkből ez totál kimaradt, de semmi hiányérzet.

Régen bandáztunk már a szomszédokkal, a kalács meg tervbe volt .
Az jó, hogy nem hittem mindent el a receptnek, mert akkor kb. palacsinta lett volna belőle. Így meg egy nagyon finom és különleges kalács.  Szexferomon csapda ???

Hozzávalók:   60 dkg liszt
                     2 dl tej
                     2 dkg élesztő
                     15 dkg vaj olvasztva
                     kiskanál só
                     3 kiskanál cukor

Töltelék:    20 dkg dió
                 evőkanálnyi fahéj
                 cukor
                 5 dkg olvasztott vaj

Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk.
A többi hozzávalóval   egy lágyabb tésztát dagasztunk. A tejet óvatosan adjuk hozzá, ha lágy lenne a tészta kis liszt mehet még bele.
Egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

Deszkára borítjuk és attól függően mekkora kalácsokat akarunk  elvágjuk a tésztát és gombócokat gyúrunk belőlük. 10-15 percig pihentetjük.

Egyesével kinyújtjuk , megkenjük vajjal és megszórjuk a fahéjas dióval.

Felsodorjuk, hogy a széle felfelé legyen. Kicsit meglapogatjuk és kettéhajtjuk. A felső vége nyúljon túl az alsón pár centivel.

Majd ollóval vagy késsel a hajtott felétől indulva elvágjuk a tésztát.


Tepsire tesszük, és kifordítjuk, hogy a vágott felel legyen felfelé, így kapja meg a szívformáját. A felső  hosszabban maradt végét aláhajtjuk.



Bő fél óra alatt újra kelesztjük, majd előmelegített sütőben megsütjük.
Langyosan a legfinomabb.


Lehet díszíteni, fehércsokit vagy mázat rácsurgatva.


Mindenkit egymás mellé ültettem, és párosával kaptak egy kalácsot. Egy tányérból megehették.
Lehet vágni, lehet tépni, kinek hogy esik jól.

2011. február 7., hétfő

Blogajánló

Judittal régóta ismertük egymást.  Csak úgy messziről.   Aztán pár éve egy közös "jó társaságba" keveredtünk. Kiderült micsoda  érdekes , szép és kiváló minőségű szappanokat készít.
Tetszik, hogy egyedi darabok, szépen becsomagolva, ráírva mi is van benne.   Finom illat, szép forma, és jó minőség.
Egy két fürdés után a kezünkhöz  idomul a szappan és elmúlik a viszketés, a bőrszárazság.

A hétvégén is bótoltam, a mostaniak vannak a képeken.

Nézzetek be hozzá  a Szappan-főzdébe.    Érdemes.

2011. február 4., péntek

Mákos béles

Holnap lesz nálunk  nagy daj-daj, haverok, buli,  Fanta  neeem,  helyette FRÖCCS !

Disznóvágás,  mint tavaly.
Többen leszünk, többfelé lesz elosztva, egy biztos, egész nap főzni fogunk!  Hagymás vértől a pecsenyén át az orjalevesig lesz minden. Töltött káposzta, sült hurkakolbász.

Ha időm lesz szándékozok hájaskiflit is sütni a tisztelt vendégeknek, de ha mégsem akkor lesz ez a béles.
Horváth Ilona könyvéből való a recept.

Hozzávalók:  a tésztához  30 dkg liszt
                                       15 dkg vaj vagy 12 dkg zsír
                                       2 kanál tejföl
                                       csipet só.
 ( Nekem fura volt, hogy nincs benne tojás, nem is állt jól össze, így tettem bele egy sárgáját.)

Töltelék:   25 dkg mák darálva értelemszerűen
                20 dkg cukor
                10 dkg mazsola
                 3 dl tej
                 5 dkg búzadara
                citromhéj
                 2 tojás fehérje
                 baracklekvár

Először a tölteléket kezdjük el készíteni. A tejet a cukorral felforraljuk, beleöntjük a darát, a mákot, a mazsolát. Összekeverjük és hidegre tesszük.  Megvárjuk, hogy kihűljön.

A tésztának valókat összegyúrjuk, kettéosztjuk. Egyikkel kibélelünk egy átlagos méretű tepsit. Megkenjük lekvárral.

A tojás fehérjéből kemény habot verünk, és a citromhéjjal együtt összeforgatjuk a kihűlt mákkal.
A tepsibe öntjük, szépen elegyengetjük.

Kinyújtjuk a másik tésztát, betakarjuk vele.
Tojással megkenjük, villával megszúrkáljuk.  Előmelegített sütőben szép barnára sütjük.


Kóstolónak levágtam a szélét, és    amíg a fényképező géppel szöszmötöltem, Dezső úr megszaglászta.  Kapott egy kis darabkát, ám köszönte szépen, ha husi lenne  esetleg.....

Kuszkusz saláta

Múltkor vasalás közben bekapcsoltam a tévét.  A Jamie Oliver főzött benne, még az első sorozatát ismételték.

Kuszkusz salátát készített valami csirkével.  A kuszkusz egy remek dolog, munka alig, viszont sokféleképpen lehet cifrázni.


3-4 piros húsos paprikát  vasplatnin vagy sütőben megsütünk.  Feketére.  Betakargatjuk és megvárjuk, hogy kihűljön.
Ekkor szépen lehúzzuk a bőrét.
A kuszkuszt  másfélszeres forró vízzel leforrázzuk, picit megsózzuk és folpackkal letakarva félre tesszük.
Kisméretű cukkinit vékonyra felszeletelünk hosszában, és grillen vagy serpenyőben átsütjük.
Vékony zöldspárgát szintén elősütögetünk grillen vagy serpenyőben.
A paprikát csíkokra vágjuk. A spárgát pár centis darabokra, a cukkinit pedig  tetszőleges darabokra.

A zöldségeket összekeverjük a kuszkusszal, öntünk rá olívaolajat, valami gyümölcsecetet, nekem van verjus, zöldszőlőlé, azt tettem rá. Nem kell savanyúnak lenni.  Őröltem rá borsot és megszórtam petrezselyem zölddel.

Zöldspárgám nem volt. Először brokkolira gondoltam, aztán mégis a padlizsán mellett döntöttem,  hamarabb megromlik.  Kockára vágva sütöttem meg.

Finom és szép. Bármilyen hús mellé kiváló köret, én magában ettem, a János főtt füstölt csülökkel.

2011. február 1., kedd

Tészta

Csak a pontosítás kedvéért ez zöld, meg piros meg sárga színű tészta.   Én gyúrtam tegnap. SK. Némi segítség azért volt, a nyújtást, vágást tésztagéppel csináltam.

10 dkg liszthez egy tojás, pici só  - ebből lett a sárga tészta.
A pirosat Piros Arannyal, a zöldet spenóttal színeztem.  Ezekhez több liszt kell, mert lágyítja az állagukat az "adalék " .

Akármit lehet hozzá enni.

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...