2011. augusztus 31., szerda

Paradicsom sós lében

Egyre csak terem a paradicsom a fóliában.  Már megkerestem a receptet, készültem :)

Egy szakajtó paradicsomból 7 befőttes üveggel lett, normál méretű üveggel.
Majd télen megesszük.

A paradicsomokat megmostam, ami véletlen rossz volt közte , félre tettem.
Lábasban vizet melegítettem, mellé tálban hideg vizet készítettem. A tiszta befőttes üvegek is kéznél voltak.
A paradicsomból  egy maréknyit beletettem a forró vízbe, egy-két perc után kiszedtem szűrőkanállal a hideg vízbe. Lehúztam a héját és a befőttesüvegekbe tettem őket.

2 dkg sót tettem egy liter vízbe, ezzel felöntöttem.  Lezártam és a befőző fazékban, 70 fokon  kidunsztoltam. 
Kíváncsi vagyok milyen lesz.
Keményhúsú paradicsomból praktikusabb, és nem szabad megfőzni amikor a héjat szedjük le.

Ha még elszánom magam , és ha lesz annyi termés, akkor legközelebb paradicsomlevet öntök rá víz helyett.


2011. augusztus 30., kedd

Születésnapi St. Honoré torta

Gyertya nem volt, a sündisznót meghagyjuk   békén a maga útján és helyén :)



Viszont ez egy eszetlenül finom torta !   Nem nagy ügy megcsinálni, csak időben kell elkezdeni és jó sorrendben.

Kezdjük a krémmel, mert hidegen kell tölteni és idő kell, hogy meghűljön.
Hozzávalók.  1 liter tej
                     6 tojás
                     20 dkg cukor
                     5 ek liszt
                     3-4 csomag vaníliás cukor

vagy :             1 liter tej
                      3 zacskó vaníliás pudingpor
                      5-6 maradék tojásfehérje

A tojás fehérje kivételével a többi anyagokból szokás szerint krémet főzünk. Gyorsan felverjük a habot és a forró krémbe forgatjuk óvatosan, hogy ne törjön.

Tojáshab helyett kiváló - sőt !! -  a tejszínhab, azt a már hideg krémbe keverjük.
Hűvös helyre tesszük, hűtőbe, hogy kihűljön.

Tészta:   az alap, ami tartja a tortát egy hajtogatott leveles tészta karika.  Tökéletesen jó a kész bolti.  Egy tortaforma alját rányomjuk a vékonyra kinyújtott leveles tésztára és körbevágjuk. Tepsibe  sütőpapírt  teszünk és arra a kivágott tésztát.

Aki süt képviselőfánkot , azt a tésztát készítse el, amit szokott.  Én a Horváth Ilona könyvéből sütöttem mindig,  elsőre sikerült, nem kockáztatok, ha képviselőfánk akkor így készítem:

2 dl vizet csipet sóval és 10 dkg zsírral felforralok. Beleöntök 20 dkg finomlisztet és keverem míg összeáll és elválik az edény aljától.
Leveszem a tűzről, pár perc hűlés után egyenként belekeverek 5 közepes méretű tojást.

Ha az égetett tészta is kész, akkor langyosan egy csillagcsőrös nyomózsákba rakjuk.  A leveles tésztakarikát villával megszúrkáljuk, hogy ne púposodjon. Lazán, nem szorosan , spirális köröket nyomunk  a képviselőfánk tésztából.
A maradékból diónyi vagy kisebb gömböket készítünk a tepsi üres részére, vagy egy másik tepsibe. 12-14 db-ot. Amennyi lesz belőle.
Egy órát pihentetjük, majd forró sütőben megsütjük.
Akármilyen kíváncsiak vagyunk is, a sütő ajtaját 20 percig tilos kinyitni !
Szép barnásra sütjük a tésztát.  Kihűtjük.

Összeállítás:   A kis  fánkokat megtöltjük a krémmel.

A maradék krém felét elsímítjuk a tészta alapon.  Szépen körbeültetjük a kis fánkokat.   A megmaradt krémet a torta közepére tesszük. lehet a nyomózsákból is, de lehet csak úgy szabadon, kanállal.

15-20 dkg cukrot szép világosra karamellizálunk, teszünk bele egy teáskanálnyi ecetet és egy evőkanálnyi vajat. Ezekkel gyorsan elkeverjük és a fánkocskák tetejére kanalazunk belőle. Nagyon finom, vékony karamellréteg lesz így. Aki nem szereti, csokoládéval próbálkozzon.
Végül a krémet megszórjuk szárazon pirított mandula lapocskákkal.

Fogyasztásig hűtőben tartjuk.

Alapötlet   INNEN.

2011. augusztus 25., csütörtök

Túrós sütemény


Ez az, amit csak szórni kell, gyúrni nem.  Bólyi túrós néven van többfelé.  
Napok óta süthetnékem van, készült egy fonottkalács, amit elajándékoztam.  Aztán elfogyott a boltból a túró mire mentem vásárolni.  Aztán elutaztunk.
De ma minden feltétel ideális, itthon vagyunk, túrót is kaptam,  a 40 fok meleg ?  Ugyan már !

RECEPT:   40 dkg lisztet   20 dkg cukrot  1 csomag sütőport összekavarunk.  Egy közepes, 20 x 30 cm  tepsit jó vastagon kikenünk margarinnal vagy vajjal, ez most  6 dkg volt.
              
A lisztes keverék felét beleszórjuk, eligazgatjuk. 
Rámorzsolunk 50 dkg túrót.
Ha van valamilyen gyümölcs, az különlegessé teszi a sütit, ha piros gyümölcs is kerül bele akkor szép is lesz. Gyümölcs a túró tetejére  szórandó.
Rátesszük a másik felét a lisztnek, ezt is elegyengetjük a tepsi mozgatásával, ütögetésével.

2 dl tejet 3 egész tojással és 10 dkg olvasztott vajjal felverünk és ügyelve, hogy mindenhová jusson a sütemény tetejére öntjük.

20 perc pihentetés után előmelegített sütőben megsütjük.
Langyosan szeleteljük és kínáljuk.


Egyszerű, finom, elronthatatlan.


2011. augusztus 24., szerda

Citromos cukkini dzsem



Olyan közhelyes azt mondani, hogy a cukkiniből mindent lehet csinálni, de ez tényleg így van. Nem mondom, hogy a családom minden tagját meghatotta legutolsó alkotásom, de kifejezetten finom. Nem is csináltam belőle több liternyit, csak egy pár kis üveggel. Ahhoz túl meleg van, hogy agyalni tudjak a recepteken. Nem is szándékoztam. Az ötlet még anno származik, amikor mindenki töklekvárt készített. Nagy ötlet és nagy divat volt. Aztán feledésbe merült, mint megannyi jó recept. Amikor a befőzési szezon elején recepteket keresgéltem a Kaldeneker Gyuri honlapján nézelődtem, ő is elkészítette.

Hozzávalók:
1 kg cukkini legyalulva, tisztán mérve
80 dkg cukor
2 db citrom

A cukkinit héjától megtisztítjuk, magjait kiszedjük, és legyaluljuk. A cukorral összekeverjük, és 10 percig állni hagyjuk. Addig levet enged. Majd feltesszük főni, és mérsékelt tűzön addig rotyogtatjuk, míg leve kocsonyásodni kezd. Ez nem több 15 percnél. Ekkor belereszeljük a citromok héját, és a kis kockákra vágott citrom húsát is (kivéve a fehér héj alatti részt). A citrommal is főzzük úgy 5-10 percet, majd forrón üvegekbe szedjük és lekötjük. Azonnal fejtetőre állítjuk az üvegeket és kb.5 perc múlva visszafordítjuk, száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihűlni.




Intenzív friss citromos íz, a cukkini jó vivőanyag. Szerintem frankó lehet tökkel is, nekem nem volt itthon. Ez masszívan cukros recept, szerintem a citromos cucc megkívánja, de itt a Kaldeneker féle lájtos verzió is, aki kevesebb cukorral és zselésítővel szeretné elkészíteni.
Édes zsemlék, kalácsok kitűnő kísérője...


2011. augusztus 21., vasárnap

Zöldbabfőzelék helyett


Félreértés ne essék, nálunk mindenki szereti a zöldbab főzeléket ,  de szoktam más formában is asztalra adni.  Tegnap reggel vagy két kilónyit szedtem a kertben, a zöldhüvelyű bab sikeresen túlélte a nagy meleget, és újra teremni kezdett. Szép zsenge hüvelyeket találtam. Elég sokat, és sok virág, bimbó látszik rajta.

Elővettem valamelyik nap a Váncsa-féle szakácskönyveket, a másodikban van ez a recept, a 63. oldalon.
Nekem a majonézes  jobban ízlett, de hogy ez kevesebb kalóriát tartalmaz az fix.

Pillanatok alatt kész, és egy szelet hússal kiváló ebéd vagy vacsora.

Így készül:      4 személyre    40 dkg zöldbab
                                            2 vöröshagyma
                                            só, bors, gerezd fokhagyma
                                            1-2 citrom
                                             1 csilipaprika

A babot megtisztítjuk, feldaraboljuk.  Ha van párolóbetétes lábasunk akkor abban roppanósra pároljuk. Ha nincs akkor ezt a lépést kihagyjuk.
Serpenyőbe olívaolajat teszünk, két evőkanállal,megpároljuk az összevágott vöröshagymákat.  Rátesszük  a zöldbabot. Sózzuk, borsozzuk, egy gerezd fokhagymát adunk hozzá és a feldarabolt csilit.  Fél deci vizet aláöntve puhára pároljuk a babot. Legvégül a citromok levével meglocsoljuk.
                                           

2011. augusztus 20., szombat

Zöldparadicsomos pite





Legalább ennyivel kevesebb érik meg:)

Tészta:  28 dkg liszt
csipet só
17 dkg margarin
1 evőkanál citromlé
5-6 evőkanál tej
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, beletesszük a sót, a citromlevet és a tejet. gyorsan összegyúrjuk és 30 percre a hűtőbe tesszük.

Töltelék:  5-6 közepes zöld paradicsomot elszeletelünk. Egy evőkanál  citromlével meglocsoljuk.
25 dkg cukrot, 5 evőkanál lisztet,  teáskanálnyi fahéjat összekeverünk és bele forgatjuk a paradicsomszeleteket.

Egy 25 cm átmérőjű piteformát kibélelünk a tészta felével. Beleöntjük a tölteléket, és rácsokat készítünk a többi tésztából.





180 fokos sütőben megsütjük, kb. egy óra kell hozzá.


Langyosan már szeletelhető. Kellemesen savanykás, édes pite a végeredmény.  

Érdemes kipróbálni.



2011. augusztus 19., péntek

Paradicsomfőzés

Ma elegem volt, egy jó szaunával felért, mire készen lettem.
Sok paradicsom van a fóliában. Ugyan főztem már levet is, kecsapot is, lecsót is.  De csak nem lehet otthagyni tönkremenni. Annyi lecsót nem eszünk, hogy elfogyjon.

A lé egyszerű. Ledarálom passzírozón a nyers zöldséget, felforralom, belemerem az üvegekbe, betakargatom, aztán másnap mehet a kamrapolcra.

Szívesen iszunk csak úgy magában is paradicsomlevet, ezért főztem fűszereset is.
3 liter nyers léhez tettem egy nagy csokor bazsalikomot, de lehet rozmaringot vagy zellert,    sót, cukrot  ízlés szerint, teáskanálnyi őrölt gyömbért, két vöröshagymát lereszelve vagy kis paradicsomlével összeturmixolva.
15-20 percig forralni, aztán mehet az üvegbe, dunszt, kamrapolc.
Télen a mai nap melegét adja vissza nekünk.


A lecsó úgy készül, mint mindig, hagymát megpárolom, aztán a paprikát is. A paradicsommal addig főzöm, hogy a levét kiengedje.  Igyekszem egyformán üvegekbe rakni, hogy jusson lé is mindegyikbe.

Aztán a kecsap.  Egyáltalán , hogy kell ezt helyesen írni magyarul ?   Mi nem sokat eszünk , annyit boltba is megvehetném. De a  kicsik szeretik, meg hát a sok paradicsommal kezdeni kell valamit.

Háromfélét főztem.
Az elsőben alma is volt, valahol keresgéltem a receptet. de nem tudom hol találtam.
A másodikat   Margit  oldalán találtam, nagyon finom, bár macerás kicsit.
Így szól a recept :

2,5 kg paradicsomot megmosunk, összevágjuk. 1 kiló vöröshagymát úgyszintén, és két kiló húsos paprikát is.
Fűszerezzük 3-4 babérlevéllel, egy csokor friss oregánóval, kakukkfűvel , én bazsalikomot is tettem bele. Addig főzzük, hogy a paprika és a hagyma is megfőjön.
Ekkor átpasszírozzuk.  Itt szükség van a darálós paradicsompasszírozóra, ennek hiányában eléggé nehéz  a passzírozás.
Ha készen vagyunk teszünk bele 30 dkg cukrot, 7 dkg sót, kis törött borsot, 1 dl 10 %-os ecetet, és egy kis tubus mustárt. 
Ekkor célszerű  rúdmixerrel megdolgozni, hogy jól elkeveredjen a mustár, és viszonylag krémes állagot kapjunk.
Jó óra alatt besűrűsödött.  Nekem ez ízlik legjobban.


A harmadik félét egy régi szakácskönyvből  vettem. Ehhez csak paradicsom kell, jó sokáig kellett forralni, hogy elpárologjon a leve.
4 kiló paradicsomot átpasszíroztam.  Tettem bele 3-4 zellerlevelet.     2 dl 10 %-os ecetet, 6 evőkanál cukrot, 2 evőkanál sót.
Teatojásba vagy gézbe kötünk egy evőkanál őrölt borsot, 4 szegfűszeget, csipet törött szegfűborsot, fél kávéskanál fahéjat, evőkanálnyi fehér mustármagot.
Beletesszük a lébe.
Addig főzzük, míg kellő sűrűséget eléri.  2-3 óra.
Elég gazdaságtalan és energiaigényes.

Mostmár csak aza baj, hogy elfogytak a KUBUS  üvegeim, és újakat nem lehet venni, mert műanyagba teszik.

És hogy ezt a sok munkát és izzadságot megbosszuljam, sütöttem egy zöldparadicsomos pitét. :)
Finom lett, majd holnap leírom.

                                                             






2011. augusztus 15., hétfő

Sárgarépa-alma-őszibarack rostoslé



Már egy hete érlelődik szegény őszibarackunk. Olyan hősiesen tűrte,hogy még mindig nem tudunk vele foglalkozni, mert a konyhánk gyakorlatilag megszűnt létezni. Se kenyér sütés, se főzés egy teljes hétig. A kert él, és terem, attól hogy én nem érek rá. De ma már hozzáfértem az edényeimhez. Kibányásztam a dobozokból a felszerelésemet a befőzéshez, és a szűz konyhámban nekiálltam befőzni. Szép számmal lett őszibarackbefőtt is, de a favorit mindenképpen ez az ivólé.
Sima őszilevet is fogok csinálni, de azt csak a nagyon érett barackokból. Most még csak pár kiló volt alkalmas a rostos lének.


Lehetne házi kubu is a neve, de ez sokkal finomabb. Meg zamatosabb, meg szebb, meg tudom, hogy miből készült:)
Gyakorlatilag minden a kertből van. Egy csokor friss répa, 4-5 nagyobb szem őszibarack, 2-3 savanykás nyári alma. Egy kis citromsav, a színe miatt, és méz vagy cukor ki, hogy szereti.
Kétféle képpen készülhet. Friss fogyasztásra csak egyszerűen felaprítjuk a gyümölcsöket, a répát lereszeljük, beledobáljuk a turmixgépbe egy kis citromsavat adunk, hozzá, felöntjük egy kis vízzel. Jó alaposan összekeverjük a géppel és már iható is. A víz mennyisége opcionális , ki milyen sűrűn szereti:)


Ha télire készítjük,a répát egy kis vízzel előfőzzűk. A továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint az előbb. Ha kész a levünk, fazékba tesszük, felfőzzük, ép csak rottyantunk egyet rajta, és mehet a csirátlanított üvegekbe a forró lé. Esetleg egy kis tartósító, a tetejére, máris lekötni és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.






2011. augusztus 8., hétfő

Meleg újburgonya saláta cukkinivel, rucolával

Cukkini, rucola, paradicsom, újkrumpli mind mind a kertből...

Ez a saláta egyszerűen nagyszerű.

Tegnap persze olyan frankó időnk volt, hogy a grillre készített finom pácolt husik mind a sütőben végezték. Te szeszélyes nyár, mikor lesz már vége??? Ma meg már füllesztő a hőség.:)))
No de...kedvünket nem szegte semmi, a saláta pedig elkészült. Igaz hidegnek indult, de langyosan százszor finomabb.
Drága édesapám nagyon szeretett főzni, különösen azokat az ízkombinációkat kedvelte, amit egy tinédzser ugyebár utál... sok éve már, hogy nem él köztünk, de mit nem adnék most egy egy főztjéért....
Nem mondom hát, hogy saját kútfőből pattant az ötlet, láttam már sokfelé meleg salátát, de ezt a meglévő hozzávalókból és a töménytelen mennyiségű cukkini felhasználásának kevésbé sablonos variációjaként készítettem. Na ezt jól megfogalmaztam. :)))Azért értitek ugye?


Hozzávalók:

apró burgonya héjastól
cukkini
hagyma
paradicsom
pár szál rucola(lehet más fajta saláta is a rucola nagyon megosztó:))))
olíva olaj, mustár, balzsamecet,só,bors,esetleg méz,szezámmag
friss kakukkfű
feta

Elkészítés:
Apróra szeleteljük a burgonyát héjastól, a cukkínit, karikára a hagymát. Először száraz serpenyőben megpirítjuk a szezámmagot. Félretesszük. Ebbe a serpenyőbe olajat hevítünk és megpirítjuk rajta a burgonyát, a cukkínit, és a hagymát. Csak ha minden megsült utána sózzuk borsozzuk.Egy tálba halmozzuk. Rászórjuk a rucolát, a darabokra vágott paradicsomot,és összeforgatjuk a szezámmaggal. Közben 1 kanál olívából , fél kanál mustárból, 1 kanál balszam ecetből, és egy kevés mézből elkészítjük az öntetet meglocsoljuk vele a salátánkat. A legvégén rámorzsoljuk a fetát és megszórjuk friss kakukkfűvel.

Én nem szoktam mérni a mennyiségeket, csak úgy találomra készítettem. A zöldségek és a burgonya egyensúlya ízlés szerint variálható....Önmagában is kitűnő, de egy zsírszegény natúr szelet sem rontja el.

2011. augusztus 5., péntek

Zsenge sóskamártás esete a lábatlannal

Két tábor létezik: Akik szeretik és akik utálják a sóskamártást. Tényleg szeretni vagy utálni lehet. Ha szereted, akkor csakis egyféleképpen tudod megenni. Vagy csak bundás kenyérrel, vagy főtt, sült hús mellé, vagy főtt burgonyával, vagy így lábatlannal. Előző sóskás bejegyzésemben már írtam ennek feltétlen szeretetéről. Igen itt Borsodban így eszik a sóskát, lábatlannal. A lábatlan, tulajdonképpen sült tölteléket jelent valamilyen formában. Vagy a sütőben egyben megsütve,úgy mint egy felfújtat, vagy kisebb adagokban forró zsiradékban, mint a rösztit.
Nem tartom olyan szuper kajának, hogy már a második posztot írjam róla, de amikor csatlakoztam Gondaanyuhoz mindenképpen szerettem volna olyan bejegyzéseket is, amelyek kifejezetten helyi, a mi vidékünkre jellemző ízeket hoznak. Hát ez olyan.:))))

A töltelék ugyanúgy készül, mintha töltött csirkéhez készítenénk. Részletes leírás itt a vasárnapi húsleves bejegyzésnél.
A kész sóskamártást a megsült lábatlannal tálaljuk.

2011. augusztus 4., csütörtök

Cukkini tekercs

Két szép cukkinit találtam múlt nap a kertben.  Fantáziátlanul,  lepcsánkára gondoltam, hogy lesz belőlük, de  sokkal finomabb formában végezték a konyhában.

Húskrémmel töltött cukkinitekercs  sajttal sütve


(A Nők Lapja Konyha júniusi számából )

Hozzávalók 4 személyre:   40 dkg darált hús
                                        2 db cukkini
                                        1-2 gerezd fokhagyma
                                        só, provence-i fűszerkeverék

                                       5 dkg vaj
                                       1 evőkanál liszt
                                       1 dl tejszín
                                       2 dl tej
                                       só, bors
                                      5 szál kakukkfű
                                      petrezselyem zöldje
                                      20 dkg trappista sajt

A darált húst mégegyszer átdaráljuk. Keverőtálba tesszük, belenyomjuk a fokhagymát, megsózzuk, a provence-i fűszerkeverékkel megfűszerezzük.   Összegyúrjuk.

A cukkiniből hosszanti szeleteket vágunk.  Kevés olajon, serpenyőben egyik felüket kicsit megsütjük, ettől könnyebb lesz feltekerni őket.
2 szeletet egymás mellé teszünk, egy maréknyi tölteléket ráhalmozunk és feltekerjük. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a hozzávaló.
Kiolajozott jénai tálba ültetjük a tekercseket.

A vajat serpenyőben felolvasztjuk. Beleszórjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, tejszínnel.  Kiforraljuk.
Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük.

A tekercseket meglocsoljuk a mártással, és  a tetejükre sajtot reszelünk.
170 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Kb. 45 perc volt.

Tálaláskor a maradék mártással meglocsoljuk, illetve mellé kanalazunk belőle.

Köretnek krumplit sütöttem.


Egy óra alatt készen lett, és pompás ebédet ettünk!
Javaslom , próbáljátok ki.

2011. augusztus 3., szerda

Gyöngyhagyma télire

Teljesen olyan, mint a borsófejtés. Összeül a család, szedegeti le a héjat, közben lehet beszélgetni, viccelődni stb.
És akkor máris nem annyira nyűg eltenni a gyöngyhagymát télire. A töpörtyű mellé például.
Saját vetés, van benne kisebb, nagyobb, nem válogatjuk méretre. Akinek nagyobb szája van be tudja kapni a nagyobbakat, a kisebb szájúak meg az apraját.

Tisztítás , mosás után az üvegekbe rakom a hagymát    és ráöntöm a levet, ami így készül:

2, 5 liter víz
6 dl 10%-os ecet
1 evőkanál só
20 dkg cukor
1 mokkáskanál borkén
1 mokkáskanál szalicil

A levet felforralni, és forrón ráönteni a savanyítandó zöldségre. Becsukni, majd ha kihűlt a kamrapolcra berakni.  Nem kell dunsztolni. Felbontás után sem romlik meg, sokáig nyitva maradhat az üveg.  A kéntől friss ropogós marad.  Én a legtöbb savanyúságot ezzel a lével készítem, uborkát, paprikát, vegyes darabost.


2011. augusztus 2., kedd

Mángold krémleves buggyantott tojással

Eszembe nem jutott volna, hogy ez ilyen finom lesz !  Nőddögél a mángold a kertben, egyszer szeretném ha színes lenne a levélnyele valaminek,  Múltkor főztem is vele valamit.
Most hajnali érkezés után félig alva, valami könnyű, gyors levest  akartam.

A legszimpatikusabb receptet  a Borsa oldalán  találtam.
A mángold rendszertanilag a cékla legközelebbi rokona, pedig íze leginkább a spenótéra hajaz. Már az időszámításunk előtt is ismerték és fogyasztották a Földközi-tenger vidékén, Európában mégsem terjedt el. Alacsony kalóriatartalmú és levelei tele vannak mindenféle földi jóval: magas a K-, A-, C-, E-vitamin, magnézium, mangán, kálium, vas és étkezési rosttartalma. Jó réz-, kalcium, triptofan, B2- és B6-vitamin forrás, de akad benne protein is. 
Jelentős mennyiségben tartalmaz még foszfort, cinket, folátot, B1-, B3-, B5-vitamint és biotint (H-vitamin).

Sajnos zöldségesnél még nem biztos, hogy hozzájutunk, de a piacokon mind gyakrabban lehet belefutni. Érdemes hazavinni egy nagyobb köteget, és próbálkozni vele, hiszen mind leveléből, mind szárából is remek fogásokat varázsolhatunk! Jól fagyasztható.

Készülhet belőle főzelék, frittata, használhatjuk tésztaételeknél, avagy most, hogy elérkezett az esős időszak, készülhet belőle akár egy remek krémleves.

Hozzávalók 

1 csokor újhagyma
2 nagyobb szem burgonya
50 dkg mángold levél
3 gerezd fokhagyma
2,5 dl tejszín vagy 1 doboz creme fraiche

frissen őrölt bors
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál fehérborecet

Levesbetét:
Garabonciás kecske krémsajtgolyó snidlinges ízesítéssel

Az újhagymát felkarikázom, majd 2 evőkanál olívaolajon megpárolom. Amikor már majdnem puha, hozzáreszelek/nyomok 3 gerezd fokhagymát. A burgonyákat ez idő alatt megpucolom, és felkockázom. Ha a hagyma puha, hozzákeverem a burgonyát, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Sózom, borsozom, és a burgonyát majd teljesen puhára főzöm. Ekkor kerülnek bele a megmosott, laskára vágott mángold levelek. Nagyjából 10 perc alatt megpuhul a burgonyával egyetemben. A levest botmixerrel egyneműsítem, majd belekeverem a tejszínt, ízesítem az ecettel.


Hogy szebb, több legyen , és mert most tojás is van elég, betétnek kapott buggyantott tojást.

Meglepetés volt, fantasztikus !

Ajánlom mindenkinek !

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...