2012. január 28., szombat

Krumplis-tepertős pogácsa




Ha az ember olyan csodálatos ajándékot kap a kisfiától, mint amilyet én, akkor olyan, de olyan finomat kell sütni, hogy csak na:)))
                                               
Már nem emlékszem pontosan mikor alakult ki családunkban a pogácsák iránti rajongás, de bizton mondhatom a kisfiam a legjobb szakértője. Egyszerű és nagyon finom pogácsa sült ma. 
Van nekünk egy nagyon jó hentesünk, ahol apró, pogácsába való  finom tepertőt lehet kapni. Eredetileg sima krumplis pogácsának indult, de egy ősrégi Príma konyha kilőtte a tervemet. Egy nagyon könnyen elkészíthető tepertős-krumplis pogácsa verziót kínál...


 A recept:

3,5 dkg élesztő
kb.1 dl langyos tej
csipetnyi cukor
2 db krumpli megfőzve
15 dkg tepertő
10 dkg margarin
1 tojás sárgája
2 dl tejföl
60 dkg liszt
1 kiskanál só
1 tojás sárgája a kenéshez

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk a cukorral. A tepertőt apróra vágjuk.A többi hozzávalóval összegyúrjuk. Letakarva fél órát pihentetjük. Kinyújtjuk és mint a bejglit feltekerjü. A végeket egymásra hajtjuk és újabb fél óra pihentetés következik. 
Újra kinyújtjuk kb.fél centi vastagra és tetszőleges méretű szaggatóval kiszaggatjuk. Tepsire sorakoztatjuk , lekenjük tojássárgájával. A sütőt előmelegítjük és forró!!! sütőben sütjük.


                                   












2012. január 23., hétfő

Hájas karika

Ahogy mondtam is, Eszter, már ezért érdemes volt a hétvégét veletek tölteni !  Szuper ! Pillekönnyű, leveles, isteni !!!


Sütöttem máskor is hájas kalácsot, főleg kelt hájast. De ez !!!  Ez a csúcsok csúcsa !

Hol is lehetne máshol, mint a Horváth Ilona szakácskönyvében ??

Recept :

70 dkg liszt
40 dkg darált háj
egy tojás
2 kanál tejföl
1 dl bor, vagy egy-két kanál ecet, ebben most 3 ek almaecet van.
Víz vagy szódavíz, 2-3 dl
teáskanál só és cukor

A lisztből elveszünk 10 dkg, a hájjal összedolgozzuk és hidegre tesszük.
A többi hozzávalóból a vizet fokozatosan adva hozzá egy közepesen lágy tésztát készítünk.  Olyan legyen, amit könnyen lehet dagasztani.  Jól kidolgozzuk, 15 percet pihentetjük.

Deszkán vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a hájat.  Csíptem egy darabot és elkentem, amennyire tudtam.  Lehet fólia között elnyújtani és ráborítani a tésztára.

Felcsavarjuk, mint a kakaós kalácsot.  Fogjuk a sodrófát és a felcsavart tésztát kilapogatjuk vele. Nem nyújtjuk, ütögetjük.
Itt jön az első hajtás.  A hosszú tészta egyik végét , 1/3 rész, behajtjuk a középső harmadra, majd a maradék harmadot a tetejükre.  3 réteg tészta van így egymás tetején.
20 percig hűvös helyen pihen.

20 perc elteltével újra ugyanígy meghajtogatjuk. Újra pihen 20 percet.

A harmadik hajtogatás az négyszeres.  A tészta két szélét egymással szembe középre hajtjuk, majd az egészet, mint egy könyvet, becsukjuk.
Ha nem sütjük meg mind, akkor kétfelé vágjuk, szép hosszúkás, és lefagyasztjuk a fölösleget.

Pihenés után inkább 3 mint 5 mm vastagra kinyújtjuk  a tésztát.  Itt már hólyagos volt több helyen.
Pogácsa vagy cakkos szélű szaggatóval karikákat vágunk. Ne a legnagyobbal, közepes méretűeket.  Minden másodiknak a közepét kilyukasztjuk.
Az alsókat tepsire tesszük, megvizezzük és a lyukas korongokat kicsit rányomjuk.  Csak picit !

Forró sütő legfelső rácsára tesszük és szép világosra sütjük.

Meghintjük porcukorral,

és a közepére valami finom lekvárt töltünk.

Velem most madarat  lehetne fogatni. Én ilyen csodálatosat régen nem sütöttem !

És ami meglepett: a potyadékot összegyúrtam és pogácsának megsütöttem.

Látjátok, még ez is réteges !

Természetesen kifliket is lehet a tésztából, sőt réteslapot is. Azt vékonyra kell nyújtani és az a jó tanács, hogy keskeny lapokat süssünk belőle.

Ilyen lett a kifli.  A nyitott felével befele kell a forró sütőbe rakni, akkor nyílik ki szépen.



2012. január 21., szombat

Újévi zsemlék egy "Kedves jóbaráttól"




 

A technika ördöge vagy a véletlené, hogy csak most ért ide ez az email. Egy "kedves " barátom készítette  ezeket a , jópofa zsemléket még újévre. Levélben elküldte nekem a fotókat és a leírást is róla. 

Fogadjátok szeretettel és süssétek meg Ti is!



 Az alap ötlet nem az enyém, mint a népmesék, úgy alakult ki a recept. Láttam, hallottam, s átalakítottam a magam módján. Pesten, a Garay piacon árulták a két ünnep között, kenyér méretű változatait, a tészta pedig a testvérem (gyors) kenyértészta receptje.
 
Tészta: 2 bögre sima- és 2 bögre rétes liszt (kb. 50 dkg), 1 csg. instant élesztő, 1 kávés kanál só, 1 kávés kanál cukor összekeverve. Ebben elmorzsolunk 2 evő kanál zsírt vagy vajat. Hozzá öntünk egy bögre vizet, majd felverjük. Kb. 40 perc kelesztés után 7 részre osztjuk.

Formázás: Egyenként kigyúrjuk, hatból zsemlét formálunk, melyeket kicsit oválisra sodrunk.
A hetediket 2-3 mm vastagra nyújtjuk, kerek szaggatóval orrokat, késsel 12 db. háromszöget, fület vágunk, hat csíkból farkat sodrunk. Ujjunkkal nyomjuk az előtte megvizezett helyére az „alkatrészeket”, orrlukat kötőtűvel, szemeket pedig egész borssal alakítunk ki. A tepsibe helyezéskor kicsit szorítsuk meg a derekánál (oldalt) a malacokat, így a sonkák formája is utánozható (ha be nem hízzák, amikor kelnek).
    
Sütés: A következő, kb.15-20 perces kelesztés alatt előmelegített sütőben, kb.20-30 percig lassú tűzön, majd pirulásig magas tűzön sütjük. Ha kész, ecsettel bevizezzük a hátukat-pofájukat, hogy fényes legyen.
Gázsütőben készült, először kb. 4 es fokozaton 20 perc, majd 20 perc 7-es fokozaton, de azt hiszem mindenkinek a saját sütőjét ki kell tapasztalni.



 .




2012. január 19., csütörtök

Mustáros töltött hús


Mondhatni egyszerű és nagyszerű !

Fejenként két kis karajszeletet jó vékonyra kiklopfoltam.  A húsok egyik oldalát egy kiskanál mustárral megkentem.  Ráfektettem néhány szelet paradicsomot, újhagymakarikát, reszeltem rá sajtot.   Befedtem a másik hússzelettel. A széleit jól összenyomkodtam.



Sütőtálba tettem, meglocsoltam olíva olajjal, és előmelegített sütőben bő fél óra alatt megsült. Közben isteni illatok  terjengtek:)


Zöld salátával tálaltam.

Nyáron a megtöltött húsok grillen, 3-4 percig sütve mindkét oldalukat , is elkészíthetők.

Csirkemellel szintén finom lehet. 
Legközelebb egy kevés füstölt szalonnát is teszek hozzá.
Aki figyelt, az sót nem talál a hozzávalók között és ne is tegyen rá, nem kell.

A recept a  Receptvarázs évkönyvből származik.

2012. január 16., hétfő

Királylányok és királyfiak


2010-ben 11 kisgyerek született a falunkban. Ez a lakosság létszámához képest   nagy szám, Bács-kiskun megyében a második helyezettek lettünk :)

Ma volt egy kis ünnepség, ahol a  NŐK A NEMZET JÖVŐJÉÉRT EGYESÜLET képviselői  kitüntették a gyerekeket és a szüleiket.
Fent egy réz tábla van, az önkormányzat kapta.


Ő a mi királylányunk:)


Az emlékplakett, amit a gyerekek kaptak.

A szülők emléklapja.


Én meg sütöttem.  RÉPATORTA receptet muffin formában.   Kislányoknak rózsaszín máz, kisfiúknak kék máz .

Sőt még kapszlit is találtam hozzáillőt :)


Ági kapja a plakettet.


Anya és lánya :) 


A muffinból a hab és a máz volt érdekes.


A maradék tésztából püspökkenyér sült.


Szép és nemes gesztus volt az egyesülettől,  kívánom, hogy minél több helyre tudjanak menni ezután is. 

2012. január 14., szombat

Mákos lepény Gondaanyu gyömbéres szilvareszterével



 


Gyors, egyszerű és nagyon finom. Röviden és tömören. 


Óriási hófelhők közeledtek, amikor elkezdett sülni a kenyér előtt a süti. Gondoltam, már biztos nem tudok értelmes képet készíteni, de arra még volt időm, hogy a csoki dermedése után éppencsak elkattintsak egy pár kockát.

A tészta:

12 dkg liszt
7 dkg cukor
5 dkg darált mák
fél csomag sütőpor
1 tojás
csipet só
1 dl joghurt
7 dkg olvasztott margarin
Tölteni:
lekvár, mondjuk szeder, ribizli, szilva...
 Jelen esetben Gondaanyu szivaresztere. Itt kell elmondjam, hogy karácsonyra kaptam Gondaanyutól egy üveg gyömbéres változatot. Nagyon nagyon finom, önmagában is fogyasztható desszert. De ez a mákos lepény, nem egy nagy édesség, inkább csak kísérője a szilvareszternek.
Ennek hiányában bármilyen markánsabb savanykásabb lekvárral megtölthető.

A tetejére:
10 dkg jó minőségű étcsoki
1-2 evőkanál olaj vagy margarin






 

 
 
Elkészítés: 

A száraz hozzávalókat összekeverjük. Külön tálban alaposan kikeverjük a tojást a joghurttal, majd hozzákeverjük a száraz részt is. Végül alaposan elkeverjük az olvasztott margarinnal is. Az egész masszát egy sütőpapírral bélelt kis!!! tepsibe öntjük, és 180 fokon, 20-25 percig sütjük.
Kihűlés után a lapot kettévágjuk és megtöltjük a lekvárral.
A csokit gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a zsiradékot. Kissé lehűtjük, majd rusztikusan rákenjük a sütinkre.


A mennyiségből 20-25 szelet kis kocka lesz..
.3 fő simán eltünteti egy délután:))))





2012. január 12., csütörtök

Sárgaborsó főzelék




Bizony, bizony, a sárgaborsót lehet szeretve is enni, nemcsak kényszerből a menzán...Van tapasztalatom menzás sárgaborsóból, hát...maradjunk annyiban, hogy nagyon éhesen, azért  meg lehet enni. Az elkészítés és a hozzávaló a titok nyitja. Nincs benne semmi hókuszpókusz, csak maga a finom borsó.

Lisztmentesen!!!! Rántás és csomók nélkül....
Tulajdonképpen az ötletet egy krémleves adta, de jól tette...





Hozzávalók:
25 dkg sárgaborsó
1 fej vöröshagyma
1-2 szál sárgarépa
2 közepes krumpli
3 gerezd fokhagyma
csirke vagy más húsalaplé (ennek hiányában víz)
só, bors, babérlevél
olaj, vagy más zsiradék
 tejföl

Elkészítés:
A hagymát  apróra vágjuk,kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk az előzőleg pár órára beáztatott sárgaborsót.Megy bele még apróra szeletelt sárgarépa is, de aki nem szereti el is hagyhatja. Felöntjük az alaplével, vagy a vízzel. Ennek függvényében ízesítjük. Só, őrölt bors, babérlevél, fokhagyma. Lefedve 1-1,5 óra alatt puhára főzzük. A vizet idő közben pótoljuk. Ha már a finisben vagyunk, a krumplit meghámozzuk, apró kockára vágjuk és beledobjuk azt is a fazékba. Miután megpuhult botmixerrel pürésítjük. Ha a retro változat a favorit, akkor csak a felét kutyuljuk, a másikat hagyjuk darabosan. Ha sima pürét szeretnénk akkor viszont bele a közepébe és mehet a turmix! Közben 1-2 evőkanál tejföllel selymesebbé tehetjük. Elrontani nem fogja.

Így magában is szenzációs, de egy kis sült csirkemell mellé...vagy kolbi, vagy jófajta virsli, vagy retro fasírt:DDD









2012. január 11., szerda

Póréhagymás csirkemell ragu elbújtatva

Múltkor vasalás közben kapcsolgattam a tévét, aztán maradtam a főzős csatornán.  Épp Jamie Oliver főzött, a felénél tartott, így az elejét  improvizálnom kellett.

Hozzávalók két fő részére:

egy egész csirkemell filé
póréhagyma, két jókora darabot karikáztam bele
só, bors, oregánó
1 dl tejszín
teáskanál liszt

leveles tészta

A húst kockára vágtam, a pórét karikákra.   Vajon először a húst átsütöttem, majd rátettem a pórét is. Fűszereztem, és hagytam kb. 10 percig fedő alatt puhulni, párolódni.

Meghintettem a liszttel, ráöntöttem a tejszínt, összerottyant és elzártam alatta a tüzet.
Egy sütőtálba öntöttem.
A kiolvadt  leveles tésztával beborítottam , megkentem tojásfehérjével, épp volt fölöslegben, és forró sütőben barnára sült.

Párolt zöldborsóval tálaltam.
Nem túl macerás, elég látványos, elég finom.  Választék bővítésére akárkinek javaslom.

2012. január 10., kedd

Mákos stangli.

A második tepsivel most sül, nehogy elfelejtsem !

Van nekem egy kedves barátném, középiskolai, olyan, akivel fél szavakból is értjük egymást.  Nála kóstoltam, tőle a recept.
Jó nagy adag, a feléből lett két nagy tepsivel. Jön  a farsang, próbálkozzatok.

Hozzávalók:  40 dkg rétesliszt
                    40 dkg finomliszt
                    50 dkg vaj
                   1 kispohár tejföl
                    2 tojás sárgája  ( fehérje majd a kenéshez elfogy ám !)
                   10 dkg nem őrölt mák megpirítva
                    3-4 dkg só
                   15 dkg füstölt sajt
                   1 cs sütőpor
                   pirított szezámmag a tetejére

Mák megpirítva ! Ki hallott még ilyet!   Azzal kezdtem, hogy szárazon megpirítottam a mákot, kiöntöttem a serpenyőből, majd úgyszintén szárazon megpirult a szezámmag is.

Aztán a hozzávalókat összegyúrtam, fél cm vastagra kinyújtottam.  Derelye vágóval szebb, de nem  találtam, így a pizza szeletelővel eldaraboltam tetszőleges rudakra.

Megkentem a tojás fehérjével, jól megszórtam a pirított szezámmaggal és előmelegített sütőben megsütöttem.

Nem dagadnak meg, nem kell túl sok helyet hagyni közöttük. 15-20 perc alatt szép világosra sültek.

Nem égett meg a második tepsi sem.  Finom, omlós sós kekszet kapunk. Sokáig eláll.

2012. január 8., vasárnap

Gyömbéres-korianderes csirkecomb



Ebben a receptben a csirkecombnak nincs  esélye.... Egyszerűen csak itt van, mert valaminek vinnie kell azt a fergeteges, fantasztikus ízkombinációt, amit a gyömbér és a narancs produkál. A véletlenek játéka talán, hogy állandóan gyömbér barátommal találkozok. Az ősszel eltett savanyúság nálunk elengedhetetlen kelléke. Aztán itt van a kedves gasztro ajándék, amit a "fazekas" angyalkától kaptam, a gyömbéres-narancsos fűszersó...nem, inkább nem folytatom tovább, mert ezt érezni kell. Naponta többször kinyitom a kis üvegcsét és szagolgatom.Mert frenetikus illatélmény, higgyétek el. Aztán itt van Gondaanyu nagyon finom és pikáns kandírozott gyömbére, amit a héten kaptam. Hát lehet így "nem" gyömbérrel főzni? A hab a tortán már csak az volt, hogy az Erdélyi Konyha magazinban rátaláltunk Edó receptjére...úgy látom, a blogon még nem jelent meg, de az újságban Gyömbéres csirkecombok címmel szerepelt. 

Én egy kicsit tovább gondoltam:

Csirkecombot pácolunk előző este:

1 evőkanál reszelt gyömbér
2 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál mustár
fél citrom leve
fél citrom héja darabosra vágva
narancshéj darabok
2-3 db babérlevél
őrölt bors
1 kávés kanál durvára őrölt koriandermag
vágott petrezselyem


A combokat a páccal alaposan összeforgatjuk bekenjük, és egy éjszakára légmentesen lezárva fóliába tesszük. De legalább pár órát.
A pácból kivéve sózzuk, én itt a gyömbéres narancsos fűszersót használtam. Lefedve sütjük, majd a végén szép ropogósra pirítjuk. Bármilyen köret jó hozzá. Én most kukoricás rizzsel tálaltam.














2012. január 7., szombat

Egyszerű vajas pogácsa

 




Biztosra veszem, hogy minden jobb háztartásban akad pogácsa recept. Kipróbált, épp kipróbálásra váró, túrós, töpörtyűs,sós, vajas, leveles, fűszeres...Az a helyzet, hogy ez a pogácsa is egy családi recept. De az is lehet, hogy minden szakácskönyv jegyzi, csak attól családi, hogy drága nyagyikám lejegyezte egy cetlire.Gondosan rakosgatta a receptes füzetébe és éppen attól függően milyen volt a gazdasági helyzet az alatt az 50 év alatt amit főzéssel töltött mindig változott egy kicsit. Hol két tojás sárgájával készült, hol egy egész tojással,csak tejjel, tejföl nélkül, vagy éppen zsírral vaj nélkül. A pogácsa az pogácsa marad, minden körülmények között. Kis vakarcsként, emeletes leveles, eldűlős,vagy bármilyen méretben, formában. Elrontani és szuper finoman sütni egyszerre lehet. Elrontható, ha nem magas hőfokon sütjük, és szuper finom lehet, ha odafigyelünk.

Egyszerű vajas pogácsa
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin vagy vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kis doboz tejföl
  • 2 tojás sárgája+ 1 egész tojás a lekenéshez
  • 3 mokkáskanál só
  • 1 evőkanál olvasztott margarin
  • sajt, szezámmag a tetejére
Elkészítés
Az élesztőt egy csipet cukorral az 1 dl langyos tejben megfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, elmorzsoljuk benne a vajat. Kis mélyedést készítünk és ide adagoljuk a tejfölt, a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztős tejet. Az egészet jól összedolgozzuk. Az a lényeg, hogy egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Ha nagyon ragadna adjunk még hozzá lisztet. Én gyakran járok így. A liszt minősége , a tojások nagysága és a tejföl sűrűsége is befolyásolhatja a tészta állagát. Ezután, ha szépen összeállt a tészta kb. fél órát pihentetjük letakarva. Lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és kinyújtjuk a kívánt vastagságra.És itt jön a csavar. Olvasztott , de lehűtött margarinnal vékonyan megkenjük a kinyújtott tésztát, és mint a bejglit feltekerjük. Így is pihentetjük 20 percet.Ettől nem lesz leveles, csak olyan szép.... Kinyújtjuk,éles késsel bevagdaljuk, de ezt el is hagyhatjuk. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és tepsibe sorakoztatjuk. Itt ismét pihen és kel még fél órát. Ez idő alatt lekenjük a felvert tojással és tetejét sajttal vagy mint most én szezámmaggal megszórjuk. A sütőt előmelegítjük . Forró sütőben sütjük, a hőfokot NEM! vesszük le sülés közben. Szép aranybarnára sütjük.
Nem írok hőfokot, mert minden sütő másként viselkedik....









Ilyen szép kinyílós, eldőlős, ropogós pogácsát is sütöttem már....




Érdemes nézelődni nálunk még pogácsa ügyben, itt Gondaanyu pogácsái is fantasztikusak!!!

2012. január 4., szerda

"Ráérős" krumplis kenyér





Az elmúlt hetekben ráérősen sütöttem, főztem. A téli szünet, a családdal együtt töltött idő, még hó hiányában is nagyon jólesett. Ráérősen ébredtünk, reggeliztünk, és ráérősen készültünk az ünnepekre. Minden időt kihasználva, kényelmesen teltek ezek a napok. Annyira, hogy a magamnak beígért kovászkészítést sem valósítottam meg....de most, most megígérem, itt mindenki "füle" hallatára, hogy én is belevágok a kovászolásba. Addig is, hagy osszam meg veletek krumplis kenyér tapasztalataimat. Egyenlőre csak egyet.....az ünnepek alatt készült köretnek a sütőben sült krumpli. becsomagolva alufóliába és bedobva a sütő aljába. Kényelmes, és egészséges köret. Míg sül a hús, addig megsül a köret is.
Ezekből a megsült krumplikból dobtam bele néhányat ebbe a kenyérbe, és mondhatom, nagyon finom ízt ad az egyszerű fehér kenyérnek. Gyakran sütök kenyeret. Napi szinten. Minden lehetséges módot kipróbáltam már, de vannak ételek, amihez csak a fehér kenyér illik. Most írhatnám azt, hogy direkte krumplis kenyeret akartam sütni, de pont nem volt itthon főtt krumpli. Nem, nem, ez nem így történt. Egyszerűen eszembe jutott, beledobtam a tésztába, és kész. Jó lett. Intenzív krumplis íz.






 A kenyér a korpás kenyérkék alapján készült, annyi változtatással, hogy ment bele még 3 közepes héjában sült krumpli megtörve, és valamivel kevesebb folyadék. A dobozban meg jó sütni, mert ha lágyabb  is lesz a tésztánk a krumplitól, a forma megtartja...














Dobozban és sütőzacskóban:
első kelesztés előtt
sütés előtt