2011. január 30., vasárnap

Túrós leveles, rácsos

Jade konyhájában  láttam egy süteményt, kalácsot ami befészkelte magát a fejembe.   Azóta sütöttem már számtalan alkalommal más valamit, ma jött el a napja ennek a receptnek.

Illetve. Leveles tésztát vettem, abból jó nagy kockákat vágtam. Egyik felét éles késsel bevagdostam. A sima felét megkentem tojással, tettem rá tölteléket, most túrót, a bevagdosott felet ráhajtottam, széleket kicsit lenyomkodtam, és tepsibe raktam.
Forró sütőben megsütöttem.   Kis porcukorral  díszítettem.

Én nem ettem ma, de eláll ez két napot  :)

2011. január 26., szerda

Valami kínai féle...

Vannak szakácskönyveim, ott keresgéltem a receptek között.

Így készült:

A csirkemell filét csíkokra vágtam.  Tálba tettem. Öntöttem rá kevés olajat, szójaszószt. Két pici csilipaprikát kimagoztam, feldaraboltam.  Kis darab gyömbért bele reszeltem.  Zöld bors kellett volna még, de az nem volt nekem.  Megszórtam két evőkanál étkezési keményítővel és egy órát állni hagytam.

Míg pihent a hús, előkészítettem a zöldségeket.
Piros kaliforniai paprikát, sárgarépát, zellert, szárzellert, zöldhagymát, kelkáposztát, egy gerezd fokhagymát,
karfiolt, brokkolit megfelelően összevagdaltam.

A wookban a húst két részletben megsütöttem, majd a zöldségeket kis húslevest alájuk öntve, sóztam , borsoztam és megpároltam.

Sovánkák  rizzsel ehetik, én csak a húst a zöldségekkel.

2011. január 25., kedd

Liebster Blog díj

Gesztenyétől díjat kapni számomra nagy megtiszteltetés. Köszönöm szépen.


A díjhoz természetesen szabályok is tartoznak.   Ezek a következők:
- Írj egy bejegyzést, amelyben közzéteszed a Liebster Blog képet, és másold be ezt az útmutatót.

-Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.

-Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat. Linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket a jelölésről.

-Tehetséges, kezdő blogolókat jelölj, ne olyanokat, akiknek többszáz követője van.


Gondolkodtam. 
Továbbadom ezt a díjat  : 

a Szappan-Főzde blognak,  mert nemcsak  szépek, de nagyon jók is a szappanok, amit a Judit készít.

Vízicsibének, a jó ötletekért.,

és Terikének, a gyönyörű kalácsokért, és az állataiért.

További sok sikert kívánok mindhármuknak !


2011. január 24., hétfő

Spenóttal töltött lángos

A tésztanap jó.   Intenzívebb a jóllakottság érzés.  Vettem múltkor leveles, friss spenótot, ebből akartam valamit főzni ma.

Találtam  ezt a jó kis oldalt , itt keresgéltem.  Nézzetek be, érdemes.

Ez az.   Eredeti neve  GÖZLEME, és török recept.   Követtem a leírást, illetve feleztem az adagot.   Nekem ilyen lett, teljesen lángos, spenóttal töltve.

A maradékot lángosnak is sütöttem meg.  Hogy szebb legyen, egy kis sárgarépát is reszeltem bele almareszelőn.
Juhtúróval, fetasajttal  isteni !

Egy pohár sör remekül csúszik utána.

Recept:   60 dkg lisztből  vízzel kelt tésztát készítünk.  ( 2 dkg élesztő, teáskanál cukor, só,  kb. 3 dl langyos víz ).  Duplájára kelesztjük.

Míg kel  2-3 dkg vajon megfuttatunk 3-4 gerezd összenyomott fokhagymát, rátesszük a megmosott 40 dkg spenótot és pár percig pároljuk.

A megkelt tésztát  deszkára borítjuk, 10 kis gombócra osztjuk.   Mindegyiket  kinyújtjuk 3 mm vastagra, teszünk rá a spenótból és félbehajtjuk.
Kiolajozott serpenyőben megsütjük.

2011. január 21., péntek

Amiből én ma nem ettem...

Az ez a tarhonyás csirkepörkölt.  Elég nehéz a képen felismerni. :)

Helyette  narancsból, banánból, almából, kiviből készítettem egy salátát.  Egy marék mazsolát dobtam bele, a tetejére pedig mandulaszeleteket.


Normál esetben desszert helyett is megteszi.  Fogyókúrás gyümölcsnapon pedig elég rágnivaló van benne, hogy úgy érezzem, mintha  jól beebédeltem volna.

2011. január 18., kedd

Rucolasaláta

Ilyen szép volt. És micsoda finom !  Napokig elélnék ilyen ebéden.

A húst grillfűszer keverékkel beszórtam és egy órányi pihentetés után serpenyőben kisütöttem.

A salátát a neten keresgélve találtam , egyik áruházlánc oldalán.

Négy személyre kell hozzá:

25 dkg rucola
5-6 kemény paradicsom
3-4 zsenge újhagyma
3 gerezd fokhagyma
egy kifli vagy zsemle

olívaolaj

A salátát megmostam, lecsepegtettem.  Tálba tettem.  A zöldhagymát vékony szeletekre vágtam, amíg fehér volt. Rászórtam.
Aki akarja a paradicsomnak a héját lehúzhatja, én nem csináltam. Kockára vágtam őket és szintén ment a salátához.
Megsóztam
3 evőkanál olívaolajat összekevertem 3 gerezd összenyomott fokhagymával. Ez a dresszing.  Ráöntöttem, összeforgattam.
Egy szikkadt kiflit felkockáztam,  pici olajon serpenyőben megpirítottam és ráöntöttem.

Mennyei !

2011. január 16., vasárnap

Puncsos kocka

Ez    volt a mai süteményünk.

A receptet a pszichowellness-konyhában  találhatjátok.
Én csak 6 tojásból sütöttem a piskótát, és mivel kissé lágynak és kevésnek is találtam a krémet tettem bele őrölt mogyorót is.
A tetejére pedig citrommázat tettem, mivel ez egyszerűbb, és nagyon jól passzolt az íze . Egy citrom levét kikevertem annyi porcukorral, hogy sűrűn folyós legyen, majd a piskótára kentem.

Biztosan fogom még készíteni, nagyon finom és könnyen elkészíthető sütemény.

Zöldséges rizottó



Nem voltam benne biztos, hogy sikere lesz.  Mert egyik a rizst nem nagyon szereti, a másik meg csak és kizárólag pergősre főzve.     Megették.  Az övékben csirkemáj is volt, én csak így zöldségesen ettem.

Egy fej hagymát összevágtam és olajon megfonnyasztottam.
Ráöntöttem egy bögre (2,5 dl ) rizst. Csak úgy mosatlanul.  Dupla mennyiségű vízzel felöntöttem. Felforraltam.
Két szép sárgarépát előzőleg megtisztítottam, kockára vágtam. Most beletettem a rizshez.
Egy bögre mirelit zöldborsót úgyszintén  beletettem.
Vegetával fűszereztem.
Figyeltem , hogy legyen elég   leve, kevergettem is közben.
Mikor már duzzadtak a rizs szemek, egy marék gombát csíkokra vágtam és hozzáadtam.
Elzártam a gázt, és fedő alatt hagytam  még puhulni.

Tálaláskor egy csipet sajttal megszórtam.

2011. január 14., péntek

Töltött csirkemell

A tegnapi gyümölcsnap után bizony jólesett ez a finom húsétel.

A mellfilét felszúrtam. Hajdúsági zsíros juhtúró névre hallgat az a krémsajt, amiből bele gyömöszöltem a  húsba, majd pár kisebb brokkolit is, csak úgy fagyosan.
Jénaiba tettem, kicsit megsóztam, de csak kívülről, mert a juhsajt  sós. Borsot őröltem a tetejére, kis darab vajat tettem rá.
Lefedve inkább párolódott, mint sült.
Paradicsomsaláta volt köretnek.  A feldarabolt paradicsomot sózom, borsozom, olívaolajjal meglocsolom, és balzsamecettel savanyítom. Kevés újhagymát felkarikáztam, és petrezselyemzölddel megszórtam.

2011. január 12., szerda

Tésztás nap

Ma szabad enni süteményt is !
Az ebéd  kelkáposzta leves  volt,  zöldséges  masnitésztával.

Estére pedig sütöttem.  Sokan készítettek croissant mostanában, és megkívántuk.  Én egy régi régi Magyar Konyha újságból sütöttem eddig is, és megtanultam, hogy a bevált recepteket nem kell lecserélni.
A végeredmény biztosan hasonló, ez talán macerásabb, mert hajtogatni kell. Bár nekem ezzel semmi bajom, pogácsából is azok az igazán finomak, amiket hajtogatni kell.

Hozzávalók:
60 dkg liszt
20 dkg vaj
1 tojás
2 dkg élesztő, egy zacskó sütőpor
kiskanál só
5 dkg cukor
evőkanál citromlé
tej, víz

A szobahőmérsékletű vajat 8 dkg liszttel összedolgozzuk, tégla alakúra formázzuk és hűvös helyre tesszük.

A maradék lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük benne a sütőport, (hogy miért kell mindkettő nem tudom, így szól a recept ).
Beleütjük a tojást, sót, cukrot, citromlevet hozzáadjuk.
Kb. 3 dl víz és tej keverékkel könnyen gyúrható  tésztát készítünk.

Deszkán lóhere alakúra nyújtjuk és a közepére tesszük a vajat.  Ráhajtjuk négy oldalról a tésztát. Konyharuhába csomagolva a hűtőben pihentetjük fél órán át.


A pihentetett tésztát a deszkán hosszú keskenyre nyújtjuk.
Gondolatban hat részre osztjuk.  Az alsó egy hatodot felhajtjuk. Felülről kéthatod részt lehajtunk, hogy összeérjenek a tészta végei.
Ezután az alsó kisebb részt felhajtjuk, és a felső kimaradó részt ráhajtjuk.
Letakarva hűvös helyen egy órán át pihen. Ekkor mégegyszer hajtogatunk, én 90 fokban elfordítom a második hajtáshoz.
Újra egy órát pihen a tészta.
4 mm vastagra  , hosszú keskenyre nyújtjuk.  Kb. 50-60 x 20 cmre.  Szoktam szélesebbre nyújtani és hosszában kettévágni, úgy könnyebb, mert lelógna a deszkáról.
Ahogy az újságból származó képeken is látni, háromszög alakúra vágjuk a kinyújtott tésztát. Kicsit kézzel is húzhatunk rajtuk, illetve feltekerésnél a jobb kezünkkel tekerjük, a ballal meg kicist visszatartjuk a tészta alsó elkeskenyedő végét.
A tölteléke lehet lekvár, csokoládé, dió, mák, gesztenyemassza.
Lazán kell a tepsibe rakni, megkelnek sülés közben.
Nem kell megkenni semmivel.
Másfél két órát pihentessük langyos helyen.
Sütni előmelegített 190 fokos sütőben kell. 20 perc alatt szép barnára sül.
Pici porcukorral megszórva szebben mutat.
Kívül ropogós, belül puha, édes, hmmmm, nagyon jól esett !

2011. január 11., kedd

Ágymelegítő

Ez itt egy macska az ágyneműtartóban:)
Csak annyit hallottam, hogy valahol körmöl. Sehol nem láttam, ezért megkerestem:):)

Brokkolipuding

Van nekem egy kis szakácskönyvem,  Fogyókúrás finomságok a címe.  Többször fogok belőle recepteket hozni. Bár nem mindig  pont olyan összetevőket használok, amit szabad, ma pl. van benne tojás és tej, de ott a kalória mennyiség a receptek végén, és ez nagy segítség.

Brokkolipuding


Hozzávalók 4 adaghoz: 40-50 dkg brokkoli
                                    2 tojás
                                    2 dl tej
                                    1 zsemle
                                    só, bors, szerecsendió

A brokkolit enyhén sós vízben puhára főzzük. Kihűtjük.
A zsemlét vízbe áztatjuk.
Turmixgépbe öntjük az összes hozzávalót, és simára turmixoljuk. Sűrű világoszöld pépet kapunk.

Valamilyen formát kikenünk vajjal, esetleg zsemlemorzsával és belekanalazzuk a masszát.  Én két félét csináltam, egy szilikonformát kivajaztam, és mivel nem fért bele,  két pudingformát is kikentem, ezeket morzsával is megszórtam.

( Ekkor jött haza a János és megkérdezte: Mi ez a (bocs) zöld takony ?  Mondtam, az ebéd, Te is ezt fogod kapni :)

Előmelegített sütőben vízfürdőben  kb. 30 percig sütöttem, míg kicsit barnulni kezdett a teteje, és látszott, hogy összeállt.
Hidegen szépen kijött a szilikonból is és a porcelánból is.
A hitványabb termetűek hússal kapják, én csak krumplit eszek hozzá.
1 adag, két forma, energiatartalma 131 kalória.







2011. január 10., hétfő

Díj

Alexa Christi   küldte nekem ezt a díjat.

Komoly feladat,  15  !! felé kell továbbadni  , és hét hétpecsétes titkot elárulni magamról.

Írtam én már ilyet egyszer.

1. Ez nem titok, mutogatom őket, bár ... elhatároztam, hogy nem fogom, ez magánügy, ne nézze más őket.  De sose voltam következetes, mért lennék ebben az ?  Olyan szépek, olyan jó velük lenni, rájuk gondolni :)

2. A múltkor leszidott, hogy minek égnek a villanyok mindenfelé, hát mert útálok bemenni egy sötét helyiségbe !  Félek, de jobb félni, mint megijedni:)

3. Van akivel találkoztunk,az látta,  meg az előző beírás egyértelműsíti, a derékbőségemen van mit csökkenteni:)

4. Hiszek. Egyre jobban a természetfeletti dolgokban, önmagamban, a családomban, és abban, hogy egyszer mindenki rájön, hogy jól csak a szívével lát az ember.

5. Ha megtehetném elmennék önkéntesnek egy állatmenhelyre.

6.Ha újra kezdeném nem három, de legalább hat gyerekem lenne.

7. Itt most több minden eszembe jutott.  Nem szeretem ha magamról kell írni.  Mert én gondolok valami, hogy ilyen vagyok. Más meg mást gondol.  
Nem szeretem a szabályokat.  Csak lazán ! igen, ez jó lesz hetediknek !

És nem szeretném továbbadni . Mert már mindenki kapott ilyen díjat, felkérést.  És ki nem állhatom a továbbküldős leveleket !  Ez már a nyolcadik :)
Többet nem mondok.

AA vagy KK ?

Gondolkodtam, hogy írjam -e máshová?  De nincs kedvem kétfelé.  Néha ehhez sincs, akkor minek még egy ??
Ha most nem, akkor talán soha. Most még remélem egészség károsodás nélkül megtehetem.  Mert innen csak visszafelé van , lehet út.
Harminc évig az volt a dolgom, hogy jól tartsam a családot.  Most én jövök.  LE KELL FOGYNI. Ez tény. És sokat.
Csináltam már 90 napost, egy hónapig, akkor elmentünk Györgyfalvára, és ott az egész megborult.  Ami lement, az szépen visszakúszott. Pedig 8 kiló volt , az már elég szép eredmény.
Most csatlakoztam ehhez a csapathoz.   Végülis  hasonló a 90 naposhoz, az ment nekem, sőt még víznap is volt, na akkor éreztem a derékméret csökkenést:)
 Itt is csak elveket kapunk, lélek erősítést. Meg aztán együtt az is ad erőt, ha más bírja, ne már én valljak szégyent !

Így  mai ebéd ez volt :
Natúr csirkecomb, bőr nélkül, és egy tzatzikire hasonlító fokhagymás, joghurtos uborka.
Utána, a tegnapi húsleves levéből ettem, kis sárgarépával. Desszert is volt  ( biztos nem szabadna, de nem bírtam ki,) egy kis szelet sült tököt megettem.

Vacsorára is valami zöldet fogok, azt hiszem savanyú káposztát.

Azért mindjárt elkezdek egy kenyeret, mert a  János ki nem állhatja a boltit.  Kedvezni kell, na :)
Így azután lesznek kevésbé kalóriadús ebédek, különösebben nem fogom  reklámozni őket.

Néha biztassatok.

2011. január 9., vasárnap

Felháborodva

Másodszor küldik el az alábbi levelet nekem:


Szia,

Szeretnéd megtréfálni a haverjaidat? Belenézni e-mailjébe, MSN-jébe? Skypeolnál a nevében vagy a facebookon, myvipen belépnél a nevében? Akkor itt a helyed. A legjobb HACKER programokat találhatod meg nálunk, ezek mellett a legújabb FILMEKET/JÁTÉKOKAT töltheted le.
http://av...............
Várunk rád!


Hát nem ! Nem szeretném ha valaki más helyettem akármit is csinálna ! És én se akarok senki helyett!
                                            


                                                        Tiltakozom !


Igazad van Gesztenye.  Töröltem a linket.

2011. január 8., szombat

Szezámmagos csokitorta

Temerinből voltak ma ebéd vendégeink. Egy borbarát klubos csapat.  A Pincefalut már megnézték,  ott volt egy közös borkóstolás.
Aztán jöttek ebédelni.  Ilyenkor általában inkább kalácsfélét készítek desszertnek, furcsa is volt most ez a süti.
Receptet  a desszert .eu oldalon találtam.   Ismerősök között volt, aki azt mondta, eszembe se jusson, pasik ilyet meg nem esznek !  
Az biztos, hogy krumpli az kell, ha férfinépségnek főzök, mert a zöldséges köreteket gyanúsan nézi a legtöbbje.
De az is igaz, hogy idegen helyen udvariasságból is megeszi azt, amit otthon nem.

Tárkonyos húsgombócleves, sült tarja után kapták, akinek felhívtam a figyelmét az észrevette a magokat, egyikük vigyorogva mondta, hogy azt hitte a reggeli kifliből maradt a szezámmag a foga között, a lényeg, hogy ízlett nekik.

RECEPT:

2,5 dkg szezámmagot szárazon megpirítunk.
15 dkg vajat 20 dkg jó minőségű étcsokival gőz fölött megolvasztunk

12 dkg barnacukrot  1 evőkanál mézet és 4 egész tojást felhabosítunk, felverünk
8 dkg lisztet fél csomag sütőporral összekeverünk

Mindezeket összekeverjük és egy sütőpapírral bélelt  22 cm-es tortaformában 180 fokon megsütjük.

Teával, tejeskávéval  kiváló uzsonna.
Bátrabbak vörösbort is ihatnak mellé. Vagy utána.
Szerintem akár torta alapnak is használható, vagy kettévágva lekvárral tölthető.

2011. január 5., szerda

Börtön

Ma délután rádióhír volt, hogy ténylegesen börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, aki kidobott egy kutyát a harmadik emeleti ablakból.

Nem jól döntött a bíró.
Az ilyeneknek nem a börtön való.  Én beutalnám őket egy kutya menhelyre. Dolgozni.


( A képeken a saját, vegyes vérvonalú kutyánk látható, különböző életkorban és testhelyzetben.)

2011. január 2., vasárnap

Tejfölös pogácsa

Sokszor sütöm ezt a pogácsát.  A nagy klasszikus, Horváth Ilona szakácskönyvéből való a recept. A könyvnek a sokadik kiadása van a boltokban,  kezdő háziasszonyoknak nagy szeretettel ajánlom.


Hozzávalók:   50 dkg liszt
                     25 dkg margarin
                     egy kis pohár tejföl
                     1,5 dl tej
                      2 dkg élesztő
                     teáskanál cukor
                     2 teáskanál só
                     2 tojás

Az élesztőt a cukros, langyos tejben felfuttatjuk. Közben a margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadunk egy tojást, a sót, a tejfölt,  és az élesztős tejet.  Összegyúrjuk és fél órát pihentetjük.

Kinyújtjuk, nem túl vékonyra szoktam.   Harmadát alulról felhajtom, a felső harmadát ráhajtom. Majd vízszintesen kettéhajtom.  Ezt húsz percenként háromszor megismétlem.   Tulajdonképpen a hajtogatás mikéntje  tetszőleges, a lényeg, hogy egyformán hajtogassunk.
Az utolsó hajtogatás után is kivárjuk a 20 percet, akkor ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát.  A tetejét késsel bevagdossuk, lekenjük, esetleg meghinthetjük sajttal.
Kisebb méretű pogácsaszaggatóval  kiszúrjuk, tepsibe tesszük és forró sütőben szép barnásra sütjük.

Gyakran fejreálltak a pogácsáim, aztán amióta tényleg ujjnyi vastagra nyújtom, nem vastagabbra, azóta ez ritkábban fordul elő.

Nagyon finom, pillekönnyű pogácsa sül ki   a tésztából.  Le lehet nyűgözni vele, anyóst, barátnőt, férjet , szomszédot egyaránt.

Ünnepek

Kezdhetjük előről.

A karácsony elmúlt gyorsan, volt jövés-menés. Szó szerint, majdnem minden nap jött valaki és ment egy más valaki. Szülő, gyerekek.  Végülis mindenki itthon volt.
Főztünk halászlét bajai módra,  csirkemellet vacsorára, húslevest, marhapörköltöt, sütöttem krémest, volt sok beigli.

Kedden  disznót vágtunk így, ahogy szoktuk is.

A kicsik jól elvoltak együtt. Zsófi életre szóló barátságot kötött a mákos beiglivel, később a Bilonka féle puszedlivel is.

Itt éppen válogatja, melyiket is egye meg.
Juli igazi nagylányként vigyázott a két kicsire, igazgatta őket, mit hogyan csináljanak. Persze néha ugyanaz a játék kellett mindegyiknek:)
Aztán kellett közös fotó is:

Julinak nagy élmény volt a disznóvágás, levetkőztette a disznót, a bőrét leválasztották az Annával együtt.

Ági 3 hónap alatt rengeteget tanult, mászik ül, áll, vidám, ahogy eszik az kész öröm !  A Juli is dünnyögve evett, most az Ági is.  És pontosan tudja, hogy amit lát az ennivaló, és akkor aztán olyan nincs, hogy ne kapjon !  Már persze azok közül, amit ehet már az ő korában :)

Szilveszterkor dolgoztunk.  Egy  baráti társaság jött borkóstolóra és  estebédre.
Egy rendes  disznótorost főztem nekik.

Orjalevest csigatésztával.
Főtt húst  paradicsomszósszal.
Töltött káposztát.
Sült hurka, kolbászt.
Túrós rétest.
Tejfölös pogácsát.




Pezsgővel is koccintottunk.   Este nyolcig voltak nálunk, akkor hazamentünk és bevallom,  elaludtunk  éjfél előtt.

Hogy malacunk legyen az új évben  tegnap reggelire sütöttem ezeket:
Tücsökbogár  ötletéből merítettem, virslivel töltöttem meg őket.

Ma már a húslevesre gondolni sem tudtam, ezért  sajtos hagymalevest  főztem.  Igaz a második az rántott szelet volt, mellé krumplipürével és párolt borsóval.  Ági szemenként eszi a borsót, néha ugyan kigurul a kezéből, szájából, akkor újat vesz:)

És most kezdhetjük előről.... vagy csak folytatjuk.