2011. december 30., péntek

Disznótor

Csak a lényeg.


A reggeli hagymás vér.



Ezeket muszáj megmutogatni. Gyönyörűek!

Ebédre máj sült jó sok fokhagymával.


És pecsenye is.

És volt sokféle savanyúság.


Ez a vacsorára főtt orjaleves.


Ez itt pedig a Gabojsza receptje szerint főzött paszternákpüré, ami a főtt hús mellé készült.


Különleges alkalmakra kemencében sült házi kenyér dukál.


Sült hurka, kolbász.


A legtöbbet használt káposztás ibrik......


...és a benne főtt káposzta.

Sajtos mini képviselőfánk

                      




A képviselőfánk mindenki nagy kedvence a családban. Általában édesen vaníliás krémmel készítem, de ezt a változatot is szeretjük.
A tésztáját ugyanúgy készítjük, mint a hagyományos képviselő fánknak.

Én is a Horváth Ilona változatot használom, mint Gondaanyu itt . Nem csalódtam még benne.

Hozzávalók a tésztához:
2 dl víz
10 dkg zsír (vagy ennek megfelelő vaj, margarin)
20 dkg liszt
5 tojás

Krém I.
3 tojás sárgája
2 dl tejszín
20 dkg reszelt sajt
10 dkg vaj

 Elkészítés:
Gőz fölött a sárgájából és a tejszínből krémet keverünk,majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és a vajat. Ízesítjük sóval, borssal.

Krém II.
3 dkg margarin/vaj
3 dkg liszt
3 dl tej
reszelt sajt ízlés szerint , de legalább 15 dkg
só, bors, szerecsendió

 Elkészítés:
A vajból, lisztből világos rántást készítünk, majd a tejjel felengedve besamelt készítünk.  Reszelt sajttal, fűszerekkel ízesítjük. Esetleg 1-2 tojássárgájával lágyíthatjuk.


Krém III.
Bármilyen krémsajtot kikeverünk különböző zöld fűszerekkel,apróra vágott sonkával, olívabogyóval, kapribogyóval, fokhagymával, lila hagymával...stb. A variációk száma végtelen. Ki hogy szereti..



 Tészta készítése:

A vizet forraljuk fel és adjuk hozzá a zsiradékot. Öntsük hozzá a lisztet, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, még teljesen összeáll.A tűzről levéve még forrón keverjük bele a tojásokat egyesével. Mindegyik tojással egyesével jól keverjük ki. Ezután kanállal kis halmokat rakunk a sütőpapírral bélelt tepsire. Ha  van csillagcsöves habzsákunk, abba is tölthetjük a masszát, és azzal adagoljuk a tésztát. Kicsit pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük    Sütőajtót nyitogatni tilos!!!

Sülés után a fánkok kalapját levágjuk, és a krémek bármelyikével megtöltjük, reszelt sajttal megszórjuk, majd a kalapokat visszahelyezzük.








2011. december 26., hétfő

Vörös bársony falatok csokiköntösben

Ez volt a legfinomabb édesség, amit karácsonyra csináltam.
Igazándiból akkor lenne szép, ha fehér máz lenne rajta, de valahogy a fehér csoki olvasztása nem akart sehogy sikerülni.
Így kompromisszumot kötöttem, lett tejcsoki.


Vettem egy könyvet, Finomságok ajándékba ez a címe.


Nagyon érdekes jó dolgok vannak benne. Ez a golyóbis is onnan való, kissé érdekes és szerintem túlbonyolított a tésztája készítése, lehet azt egyszerűbben is.  Én most az eredeti leírást követtem.

Tészta:  30 dkg liszt
            1 cs. sütőpor
           115 gr puha vaj vagy margarin
             30 dkg kristálycukor
            2 tojás
            1 tk  vaníliaaroma
            240 ml tej, belekeverve 1 evőkanál ecet
            2 púpozott evőkanál kakaópor
            4 ek piros ételfesték, folyékony, Málnapiros néven kapható
             1 tk ecet 10 %-os
             1 tk szódabikarbóna

Egy 20 x 30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A lisztet szitáljuk meg és keverjük bele a sütőport.

A vajat és a cukrot keverjük habosra. Adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük tovább. Adjuk hozzá a vanília aromát is.

Felváltva keverjük hozzá a lisztet és a tejet.  Keverjük símára.

Kis tálkában keverjük össze a kakaóport  és az  ételfestéket. Adjuk ezt a pépet a lisztes masszához és alaposan keverjük össze, hogy egységes vörössé   váljon a színe.
Egy csészében keverjük össze  a teáskanál ecetet a szódabikarbónával és keverjük a tésztába.


Öntsük a tepsibe és 180 fokos sütőben süssük meg. 25-30 perc alatt sül meg, tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk kihűlni.

Krém:  25 dkg mascarpone
           10 dkg vaj
           10 dkg porcukor
           vanília aroma

Keverjük símára és tegyük a hűtőbe.

Összeállítás:  A tésztát egy  tálba morzsoljuk, hozzáadjuk a krémet és  alaposan dolgozzuk össze.
Kanállal egyforma mennyiségeket vegyünk ki, és gömbölyítsük kerekre őket.


Hűtőszekrényben pihentessük pár órán keresztül.

20 dkg fehér csokoládét megolvasztunk és bevonjuk vele a gombócokat.  Díszítést is tehetünk a tetejükre belőle.
Ahogy írtam is, a fehér csokival folyamatosan nem boldogulok most. Ezért az első adagnak az alját tejcsokiba mártottam, amikor megkeményedett akkor a tetejére cukormázat csorgattam.  Néhány cukorgyönggyel díszítettem.

A fehércsokis próbálkozás nem vonta be eléggé, megforgattam porcukorba.
De a zöm tejcsokoládé borítást kapott és fehér cukormáz kacskaringót.

Ez tulajdonképpen inkább sütemény, mint bonbon, a kókuszgolyóval összehasonlítva több orrhosszal vezet. Krémes, zamatos, finom és különleges.  Az első adagot a dobozzal a piacra vittem és ott elkínálgattam. Sokan kérdezték a receptjét.

Elég jól látszik a színe.  Szebb lenne fehér bevonattal, most ez sikeredett.
Van még a könyvben sárgarépás, sütőtökös, kókuszos tésztával.   Ki fogom próbálgatni őket.

Ablakos linzer

Az idén nem vettem szaloncukrot. Azt hiszem ez már így is marad.     Nem akartam, hogy veszekedés legyen, ehetnek vagy nem ?  A nagyobbaktól a kicsi is látja, jobb lesz ez így.
Mindig sütök mézeskalácsot a fára, most szárítottam narancs és alma karikákat, vettünk új arany színű gömböket.
Ezt a kekszet már készülök megsütni jó ideje, gondoltam korábban hogy a Julival ketten, aztán elmaradt.
Most megint a kezembe akadt, az újságban azt láttam meg legelőször.
A tészta egy része ablakos keksz lett, karácsonyfa dísszé nemesülve, másik fele finom lekvárral töltve linzer.

Recept a Nők Lapja Konyha karácsonyi számából.

Hozzávalók:  25 dkg liszt
                     5 dkg darált mogyoró
                     1 teáskanál sütőpor
                     15 dkg vaj
                      8 dkg porcukor
                     csipet só
                     1 tojás
                     16 db kemény töltetlen savanyú cukor

Elkészítése : a vajat a  porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, azzal is elkeverjük simára.
A száraz hozzávalókkal összegyúrjuk és 30 percre hidegre tesszük.

Közben a cukrokat kibontjuk, az egyforma színűeket  külön válogatjuk.  Vastag zacskóban, konyharuha alatt sodrófával jól összetörjük.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral.
A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk és karácsonyi kiszúrókkal kiszaggatjuk. Mindegyiknek a közepét is kiszúrjuk.
A tepsire tesszük és a közepére szórunk a törött cukorból.
180 fokos sütőben 10-12 percig sütjük, a tészta maradjon világos.

Kihűlés után lapáttal alányúlva szépen lejön a papírról.

Egy tepsivel készült ilyen ablakos, a maradék tésztából pedig linzereket sütöttem.  Összeragasztottam a párokat a   Babett fantasztikus lekvárjával ,  megporcukroztam, majd a közepüket kitöltöttem még a lekvárral.
Igazi karácsonyi finom sütemény !

2011. december 25., vasárnap

Ruccola saláta karácsonyi ebédhez

Az előzőleg beírt harcsafilé mellé készült.   A Nők Lapja Konyha legutolsó számában Mautner Zsófi ajánlja.

Spenótom nem volt, így csak ruccolával készült.
 ( Még a nyár végén vetettem a kertbe, de  eső nem esett, így csak  vegetált. Az utóbbi hónap kis esői és a hó hatására azonban egész szépen elkezdett nőni. )

A ruccolát megmostam, sóztam, borsoztam.  Meglocsoltam olívaolajjal, egy kis balzsamecettel.
Ráöntöttem egy kisüveg    sütőtököt   , hozzátettem  egy negyed gránátalma magjait, egy kisebb narancsot meghámozva és szeletelve. Ráöntöttem a sütőtök levét.
Megszórtam pár szem összetört pirított mogyoróval.

Szuper !

Hortobágyi harcsafilé narancsos vajjal


Valami gyorsat és különlegeset szerettem volna.  
Valami karácsonyost, valami narancsost.  

A harcsafiléket sóztam, borsoztam, lisztben megforgattam.
Serpenyőben vajat forrósítottam és megsütöttem benne a halszeleteket.  Tányérra tettem, mellé egy - két szem krumpli és rucola saláta került . A tetejére narancsos vaj. 
10 dkg szoba hőmérsékletű vajat elkevertem egy narancs lereszelt héjával és egy kis narancslével.  Idő nem volt már rá, ezért csak kanállal tettem a halszelet tetejére, de aki időben hozzáfog, fóliában megdermesztheti a  hűtőben és szép kerek szeleteket vághat belőle.

Gyors, különleges, karácsonyi, és nagyon finom ebédünk volt.

A Hortobágyi Halgazdaság Zrt . harcsafiléje elnyerte az Év bioterméke díjat. Megérdemelten.

2011. december 23., péntek

Boldog Karácsonyt !



Karácsonyi kívánságom
Kis karácsony, nagy karácsony
lehet sok-sok kívánságom?
azt kérném én nagyon szépen
legyen mindig békességem
áradjon szét Isteni fény
világítson tiszta ösvény
lobbanjon már fel a szikra
életünkben legyen szikla-
Jézus szava, rá építsünk
emberséget ne veszítsünk
maradjon ember az ember
legyen bátor, aki nem mer
gyógyuljanak be a sebek
süljenek még a kenyerek
szülessen még sok-sok gyerek
boldog, szerető családba
ne legyen már ennyi árva
aki özvegy vigaszt leljen
betevőre mindig teljen
magányosnak legyen társa
egyedül állónak barátja
katonának hű bajtársa
kis karácsony, nagy karácsony
legyen puha a kalácsom
megoszthassam eledelem
az éhezőt beengedem
nálam egyen, marasztalom
finom étel az asztalon
kis csengettyű dala szálljon
harag, barátsággá váljon
mindörökre, minden felett
győztes legyen a szeretet!
Kis karácsony, nagy karácsony
hát ez az én kívánságom.
 Jovanovics Márta

2011. december 21., szerda

Bejgli

 



Tulajdonképpen eszemben sem volt, hogy bejglis bejegyzést véssek a blogra. Gondaanyu ITT nagyon jól leírta....minek is idegeljük magunkat azon, hogy kireped, vagy sem...de a kisördög nem hagyott nyugodni.Kutakodtam, keresgéltem a tökéletes receptet. Azt nem tudom, hogy ez a recept a tökéletes -e , de eddig ez a legjobban bevált.Merthát háziasszonyok vagyunk, és a főztünkre nagyon is büszkék. Lehet kiretusálni, átszabni, beilleszteni mindenfélét a fotókra, de a valóság, az valóság. Ott kifolyik a töltelék, kireped a tészta, és lehet a közepe is nyers marad. Én például minden évben megfogadom, hogy nem nyújtom túl vékonyra....és mégis vékonyra nyújtom, annyira, hogy nem  látszik, csak a töltelék....

 Recept ötlete INNEN
Érdemes minden instrukciót betartani...garantált lesz a győzelem....

Jöjjön hát a bejgli képekben......

 


 







Mindenkinek jó sütögetést kívánok, itt a finisben:))))

2011. december 18., vasárnap

Szinkronsütés / panettone cserépben





Majdnem egyszerre sütöttük a Babettel.  A vélemény pedig szinte szó szerint ugyanaz:)

Kaptam már ajándékba „gyári” készítésűt. Olvastam róla cikkeket, hogy micsoda bonyolult megsütni, és hogy az olasz háziasszony se otthon süti, mert rettentően nehéz és nem sikerül és és és….

Hát. Nem ismerem az olasz háziasszonyok kvalitásait, de nem tudom elképzelni, hogy olyan ügyetlenek lennének ezt a karácsonyi kalácsot ne tudják megsütni.

Lajos Mari receptjét választottam.

Hozzávalók: 500 g liszt
                      30 g élesztő
                      2-3 dl tej
                      80 g cukor
                      4 tojás  
                      200 g vaj
                      mazsola, cukrozott narancs és citromhéj
                      egyéb cukrozott gyümölcs
                       1 citrom reszelt héja
                      100 g dió
                      50 g fenyőmag vagy hámozott mandula
                       20 g vaníliás cukor
                       1 csipet só

1 dl langyos tejjel, 1 kiskanál cukorral és két evőkanál liszttel kovászt készítünk.
Míg kel a kovász a lisztet egy mély tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk a kovászt,  a cukrot, az olvasztott vajat, a sót, a reszelt citromhéjat, a tojásokat, és annyi tejet, keveset !  hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk.
Hólyagosra dolgozzuk és hagyjuk a duplájára kelni.

Deszkán lazán átgyúrjuk, hozzáadjuk a cukrozott gyümölcsöket, a beáztatott lisztbe hempergetett mazsolát, a durvára vágott diót, mandulát.

Kivajazunk vagy papírral kibélelünk egy 20-25 cm magas sütőformát vagy  zománcos lábast. Jelen esetben virágcserepet.
Beletesszük a tésztát és újra megkelesztjük.



Előmelegített 180 fokos sütőben sütjük. Amikor már felemelkedett 10-15 perc sütés után kereszt alakban vágást készítünk a tetejére.
40-60 perc alatt sül meg, tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e?
Sülés végén még megkenjük olvasztott vajjal.

Most kettévettem a tésztát, és virágcserépben sütöttem meg. Kiválóan sikerült, ezentúl is ebben fogom sütni.
Egyik ajándék lett, a másikat megkóstoltuk tegnap.  Finom, finom, de semmi extra. Szerintem. és szerintem is.....


A cserép kiváló ötlet, kicsit, nagyot lehet benne sütni. A kalács is jó, egy habos kávéval  tökéletes reggeli vagy uzsonna lehet.  Nem utoljára sütöttem, sütöttünk ilyet.





Mézeskalács bonbon



Egy igazán finom és könnyen elkészíthető desszert advent 4. gyertyájához. 
Biztos jártatok már úgy, hogy nem sikerült minden mézeskalács tökéletesre, elfolyt rajta az íróka, letörött egy darabja, túl dagi lett, vagy egy kicsit kemény lett a tésztája. Ezt onnan tudom ilyen pontosan, mert én már jártam így.:)))
Igaz ezeket a darabokat el is lehet majszolgatni, de egy pár alkotórésszel összegyúrva igazán finom csemege "kerekedik" belőle...

Ez a bonbon nem is bonbon igazán. És jó-jó, még csak nem is hasonlít a bonbonokhoz, de karácsonykor megengedhető egy kis kedves túlzás. Kedves, hisz ajándéknak is megállja a helyét.

Hozzávalók:

20 dkg jó minőségű étcsokoládé
15 dkg mézeskalács
2 csomag burbon vaníliás cukor
4 evőkanál meggylikőr( nálam házi  konyakos meggy leve)
vagy rum aroma is megfelel
magozott meggybefőtt (nálam konyakos meggy magozva)

Elkészítés:
A mézeskalácsot apró darabokra törjük. Legegyszerűbb nyújtófával egy tasakban elvégezni ezt a műveletet.
A csokiból 5 dekát lereszelünk és elkeverjük 1 tasak vaníliás cukorral. A maradék csokit felolvasztjuk. Összekeverjük a mézeskaláccsal, a van.cukorral, a likőrrel/meggylével és nedves kézzel kis golyókat formázunk. Közepébe egy darab meggyet gyúrunk, majd meghempergetjük a reszelt csokoládéban.
Én  tortadarába és a mézeskalács darabokba forgattam....




Forrás: Praktika

2011. december 11., vasárnap

Mézes kocka

Egy kevert mézeskalács a NLC oldaláról.  Tejeskávé, kakaó, tea mellé.  Egy öntettel desszertnek is.

Hozzávalók:   15 dkg cukor
                      3 tojás
                      30 dkg liszt
                      3 dkg margarin
                      citromhéj, fahéj, szegfűszeg  vagy mézeskalács fűszer  1 evőkanállal
                      teáskanál szódabikarbóna.
                      20 dkg olvasztott de kihűlt méz
                       2 ek rum, 1-2 ek tej
                      dió, mogyoró, mandula a tetejére

A cukrot a tojás sárgájával habosra keverjük.
A lisztet összekeverjük a fűszerekkel és a szódabikarbónával.
A fehérjéket kemény habbá verjük.

Összekeverünk mindent, és közepes méretű tepsibe öntjük.  Tetejére durvára vágott diót, mogyorót vagy mandula lapokat szórunk.  Mint a piskótát megsütjük szép barnára.

Keresztlányom citrommázat kent a tetejére.

2011. december 7., szerda

Áfonyás keksz


Nem csak a karácsony miatt.   Üres a kekszes doboz, és néha jólesik egy kis nasi.
Újságból a  recept, gyorsan kész.

Hozzávalók:  225 gr liszt
    75 gr porcukor
 15 dkg vaj
vaníliás cukor
egy tojás
10 dkg aszalt áfonya

Az áfonyát késsel összevagdaljuk.
A lisztet a cukrot a vajat elmorzsoljuk.  Hozzáadjuk a tojást és az áfonyát
 és összegyúrjuk.

Folpackon vagy alufólián  rudat sodrunk, becsomagoljuk és pár órára a hűtőbe tesszük. Kb. 3-4 cm vastag legyen a rúd.

Kivesszük, majd 3 mm vastag szeletekre vágjuk.  Megpróbáljuk kerekre igazgatni őket, majd sütőpapírral bélelt tepsin 180 fokos sütőben szép világosra sütjük, ez hozzávetőleg 15 perc. 

Kihűlés után dobozolhatjuk, megehetjük, ajándékba adhatjuk.


2011. december 4., vasárnap

Citromos diós keksz



Ha én találtam volna ki a receptet, akkor nem a keksz kategóriába sorolnám. A habcsók és a  keksz közötti átmenetet képviselné:)))
Egyszerűen nagyszerű ez az adventi apró süti. Gluténmentes, és ez fontos infó azoknak akik mellőzni kell étrendjükből ezt az alkotórészt.

 
Hozzávalók:
  • 3 tojás fehérje
  • csipet só
  • 20 dkg p.cukor
  • 8 dkg krémsajt(tejföllel nyugodt szívvel helyettesíthető)
  • 30 dkg darált dió
  • 2 tojás sárgája
  • 1 kk.vaníliakivonat
      A mázhoz: 10 dkg p.cukor , 2-3 ek. citromlé

Elkészítés:A tojások fehérjéből a sóval kemény habot verünk. A cukrot fokozatosan hozzákeverjük.
A diót simára keverjük a krémsajttal, a tojás sárgájával, a vaníliával. Kisebb részletekben hozzákeverjük a habhoz. Sok-sok tepsit kibélelünk sütőpapírral (lehetőleg sziolikonossal, hogy utána könnyen le tudjuk szedni a kis sütiket). Diónyi halmokat rakunk és 2 órára hűvös helyre tesszük száradni. Utána 140 fokon kb.20 percig sütjük. Sütője válogatja...míg színt nem kap a tészta. Hűlni hagyjuk, majd a porcukrot kikeverjük a citromlével, és ecset segítségével megkenegetjük a kis tallérokat. Díszítjük, ahogy kedvünk tartja.
Nagyon finom a dió és a citromos máz igazi jó barát ebben a sütiben:)))

UI.: Minimum 4 tepsit készítsetek, ha sütitek, meg egy közlekedésmentes konyhakövet....



Forrás: Praktika

2011. december 3., szombat

Krumplilángos




Drága dédnagyanyám mesterien sütötte a krumplilángost. Forró platnyira pakolta a szép sárgásfehér kruplis tésztakarikákat és falapáttal, de sokszor kézzel igazgatva ügyelte, hogy meg ne égjenek....
A konyhába beépített kis sparheltjában mindig égett a tűz, és olyan meleget csinált a házba, mintha minden gyereke, unokája, dédunokája egyszerre látogatna haza hozzá.
Szerettem nála lenni, csak úgy lestem minden mozdulatát, amikor a konyhában dolgozott.

És pontosan emlékszem, azt tanította, hogy a krumplilángosba nem kell tojást tenni....


 



Receptet nem is írok, mert nem tudom a mennyiséget meghatározni.

Tetszőleges mennyiségű krumplit héjában, vagy anélkül megfőzünk. Ha megfőtt leszűrjük, megtörjük, vagy krumplinyomón áttörjük és megvárjuk amíg kihűl. Ha kihűlt, annyi lisztet keverünk, gyúrunk hozzá, hogy lágy, de nem túl ragadós tésztát kapjunk. Közben sózzuk, és egy kanálnyi  zsírt, vagy olajat keverünk hozzá. Összegyúrjuk, vékony hengerré formázzuk. Kis darabokat vágva, mindegyiket vékony, kerek lappá nyújtjuk. Forró vaslapon, vagy jófajta vas serpenyőben zsiradék nélkül mindkét oldalát megsütjük.
Mindkét oldalát megkenjük olvasztott zsírral, vagy olajjal és ízlés szerint sózzuk.



Négyrét hajtogatva megpróbáljuk egyszerre begyömöszölni a szánkba :)))