2011. szeptember 29., csütörtök

Olajos paprika télire

Először anyósomnál ettem ilyet. Nem tudom ízlett-e, a savanyú paprikát, egyáltalán a paprikát pár éve eszem szívesen.
Errefelé ún, sváb paprikából készítik ezt a savanyúságot, ami kisebb nagyobb piros paprika, húsos, némelyik csípős. A magját a  Mídi néni és a Regina néni és a többiek is maguk szedték minden évben.

Én meg rendeltem a boltban 5 kiló pritamint.   Gondoltam ledarálom, sóval elteszem.   Aztán meggondoltam magam:)

Recept :   10 kiló paprika
                4,5 liter víz
                7,5 dl 20 %-os ecet
                50 dkg cukor
                4 kávéskanál só
                 szalicil
                 étolaj

A paprikát alaposan megmossuk és elszeleteljük.  A pritamint könnyű, gerezdekből áll, én minden gerezdet még legalább félbe vágtam.

A vizet a cukorral, sóval, ecettel felforraltam és annyi paprikát tettem bele, hogy kényelmesen lehessen megkeverni.
Újraforrástól 5 percig főzzük a paprikát.  Ekkor szűrőkanállal előmelegített üvegekbe szedtem őket.  Megroggyan, tehát majd lehet még a tetejére tenni a következő adagnál is.  Azt bele kell kalkulálni, hogy a tetejére olaj kell, tehát helyet kell hagyni annak is.
Amikor minden paprika üvegben van,  akkor tettem a lébe a szalicilt.
Rámertem a levet, és egy cm vastagon olajat öntöttem rá.
Itt már rajta az olaj, nem igazán látszik, higgyétek el:)

Lezártam és kész. Dunsztolni nem kell, mert az olaj lezárja, elzárja a paprikát.


Mindent  feleztem a hozzávalókból. Az 5 kiló nyers paprikából 9 üveg savanyúság lett. Elég is.
Télen majd elővesszük.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon jó!:) Ez már az x-edig recept, amit el szeretnék készíteni:)

    VálaszTörlés
  2. Ezt én is annyira szeretem! :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem még van almadzsem, ami terv, aztán semmi. Már így is venni kellett üvegeket :)

    VálaszTörlés
  4. Juj nagyon szeretem ezt a változatot

    VálaszTörlés
  5. A szalicil elhagyható. Ha tisztán dolgozunk, a hő és az olaj/zsír megoldja az eltarthatóságot. :)

    VálaszTörlés
  6. Marikám a Jóistenke áldjon meg. Ezt a paprikát imádja a férjem és én most elhatároztam, hogy ebben az évben teszek el neki egy pár üveggel. Hálás köszönetem. Tudtam én, hogy minden út Hozzád vezet :) Puszi

    VálaszTörlés
  7. Én most befőző automatában fogom tartósítani 95 fokon /35 percig.

    VálaszTörlés
  8. Most találtam a receptet, 4 kg paprikából nyolc üveggel lett! Remélem jól sikerül! :-) Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  9. Elkészítettem, nagyon finom.Igazán jó recept, köszönöm.

    VálaszTörlés

Szülinapi fügetorta

 Előre is elnézést a képekért, majd megsütöm mégegyszer és akkor lehet jobb képeket lőni.  Van egy fügefánk és rengeteg a termés rajta.  Vol...