2009. május 20., szerda

Húsgombóc, tejszínes kaporszósszal

Hozzávalók: 60 dkg darálhús
2 tojás
15 dkg rizs
egy fej vöröshagyma
só, bors
3 dl főzőtejszín
1 citrom
2 húsleves kocka
egy csokor friss kapor
2 ek liszt

Elkészítése: A hagymát kockára vágjuk, olajon megpároljuk. Rátesszük a rizst, kicsit együtt pároljuk. Hagyjuk langyosra hűlni.

A darált húst tálba tesszük, sót, borsot, tojást és a hagymás rizst beletesszük és összegyúrjuk.

Egy lábasba másfél liternyi vizet forralunk, húsleveskockával ízesítjük. A húsból maréknyi gombócokat csinálunk és a vízbe tesszük. Lassú tűzön főzzük puhára. Kb. egy órát szoktam így főzni.

2 evőkanál lisztet elhabarok a főzőtejszínnel és beleöntöm. A gombócokat ki is lehet szedni ilyenkor, de ha nem keverem, hanem csak a lábast körbe mozgatom, akkor nem törnek a gombócok.

Apróra vágom a csokor kaprot és ezt is hozzáadom.
Citromlével savanyítom.

Főtt krumplit adhatunk mellé, de önmagában is laktató és nagyon finom!

Könnyű fehérbor illik utána, jó hidegen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...