Hát ez a kenyér sörrel készült.
Kovász: 10 dkg Bl 55-ös liszt
10 dkg víz
1 gr élesztő
14-16 órát hagyjuk erjedni.
A kenyér így készül :
az összes kovász
40 dkg BL 55-ös liszt
50 dkg BL 80 as kenyérliszt
520 gr, ez pont egy doboz, világos sör ( most jutott eszembe, mennyire más lenne barna sörrel )
30 gr méz
20 gr só
12 gr élesztő
Jó alaposan kidolgozzuk és 2 órát ír a recept, hogy keljen. Én másfelet hagytam, gyönyörűen megkelt ezalatt.
Átgyúrtam, 8 darabba osztottam, 20 dkg darabok lettek.
Egy nagy, 28 cm átmérőjű tortaforma kellett volna, ennek híján tepsire tettek és körbe kerítettem sütőpapírral.
Egyet középre és hetet szépen köré.
Így kelt megint másfél órát, akkor tettem a gőzös sütőbe.
Bő óra alatt sült meg ilyenre.
Most várom, hogy kóstolni lehessen :)
Nagyon finom, érdemes volt kipróbálni !
Egy másik sütés:
Szlovák, nem szlovén.
VálaszTörlésÉs milyen szép:)
VálaszTörlésCsodásan néz ki! Imádom a fejlécedet, ha idekattintok, olyan, mintha lobogna a tűz abban a kemencében... :)
VálaszTörlésTalán azért, mert tényleg lobogott, amikor fényképeztem :):)
TörlésSzemi! Az a kemence tényleg így lobog:))) Klassz recept.
VálaszTörlésKomlóval sose készítettek kovászt!!! A komlót az erjesztés végén, igen kis mennyiségben, a sör kesernyés jellege érdekében adják hozzá.
VálaszTörléshttp://szellemafazekban.blogspot.hu/2009/11/komlorol-komlos-kenyerrol.html
Törlés