2012. szeptember 5., szerda

Szlovák sörös kenyér

A blogok között kalandozva  bukkantam     ITT  erre a receptre.    Tudom, régen komlóval készítettek kovászt, én most készülök  az erjedő must habjával készíteni.
Hát ez a kenyér  sörrel készült.

Kovász:  10 dkg Bl 55-ös liszt
               10 dkg víz
                1 gr élesztő

14-16 órát hagyjuk  erjedni.

A kenyér  így készül :

az összes kovász
40 dkg BL 55-ös liszt
50 dkg BL 80 as kenyérliszt
520 gr, ez pont egy doboz, világos sör ( most jutott eszembe, mennyire más lenne barna sörrel )
30 gr méz
20 gr só
12 gr élesztő

Jó alaposan kidolgozzuk és 2 órát ír a recept, hogy keljen. Én másfelet hagytam, gyönyörűen megkelt ezalatt.
 Átgyúrtam, 8 darabba osztottam, 20 dkg darabok lettek.
Egy nagy, 28 cm átmérőjű tortaforma kellett volna, ennek híján tepsire tettek és körbe kerítettem sütőpapírral.
Egyet középre és hetet szépen köré.


Így kelt megint másfél órát, akkor tettem a gőzös sütőbe.
Bő óra alatt sült meg ilyenre.


Most várom, hogy kóstolni lehessen :)



Nagyon finom, érdemes volt kipróbálni !

Egy másik sütés:




7 megjegyzés:

  1. Szlovák, nem szlovén.

    VálaszTörlés
  2. Csodásan néz ki! Imádom a fejlécedet, ha idekattintok, olyan, mintha lobogna a tűz abban a kemencében... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán azért, mert tényleg lobogott, amikor fényképeztem :):)

      Törlés
  3. Szemi! Az a kemence tényleg így lobog:))) Klassz recept.

    VálaszTörlés
  4. Komlóval sose készítettek kovászt!!! A komlót az erjesztés végén, igen kis mennyiségben, a sör kesernyés jellege érdekében adják hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://szellemafazekban.blogspot.hu/2009/11/komlorol-komlos-kenyerrol.html

      Törlés

Szülinapi fügetorta

 Előre is elnézést a képekért, majd megsütöm mégegyszer és akkor lehet jobb képeket lőni.  Van egy fügefánk és rengeteg a termés rajta.  Vol...