2013. október 2., szerda

Kenyeres

Bár nem teszem ide őket, azért továbbra is sütöm a kenyereket. Sütőzacskóban, kacsasütőben, újabban anyám régi zománcos táljaiban. Ezekben a legszebb.

Az alsóba sütőpapírt teszek, bele a tészta és lefedem a másikkal.


Ilyesmik lesznek bennük sorra egymás után:)

A kemence is kedves a szívemnek.
Az utolsó kemencések:)

Ma ciabattát sütöttem. ez egy olasz kenyér, állítólag bonyolult. Biztos, semmi rettentő nincs benne.

Kell egy előtészta, kovász , 7 gr friss élesztőből, 2 dl vízből és 35 dkg BL 80-as lisztből.  Szép símára ki kell gyúrni, és 12-15 órán keresztül hagyni. Ez idő alatt megkel, összeesik, aztán felhasználható. Most csak a felét használtam el, a többit majd vasárnap fogom.


A tésztához kell 15 gr friss élesztő  4 dl langyos víz, 60 ml langyos tej, 50 dkg liszt,  2 kiskanál só, 3 ek olívaolaj.

Az élesztőt kevés vízzel feloldjuk, majd a többi vizet is hozzáöntjük.

Az előtésztához adjuk, a tejet úgyszintén. Beletesszük a lisztet és kézzel jól kidagasztjuk, puha, mondhatni lágy tésztát kapunk. 10-15 percig dagasztjuk, akkor beletesszük a sót és az olajat és még tovább dagasztjuk. 
Folpack fóliát kiolajozunk és letakarjuk vele. Másfél -két órán át hagyjuk kelni.

Ilyen szép lett.

Egy nagy sütőlemezre sütőpapírt tettem, azt megszórtam liszttel., és kiborítottam a tésztát.

Kézzel négyzet alakúra húzogattam és egyharmadát behajtottam, majd rá a másik harmadot. Ezt a csíkot még félbehajtottam. Háromnegyed óra múlva megismételtem.

Mikor újra duplájára kelt, hosszában elvágtam és megcsavargattam, mint a gyökér kenyeret. 
Hagytam még kelni fél órát és előmelegített 220 fokos gőzös sütőben megsütöttem. 

Eléggé meg vagyok elégedve, amiket láttam lukacsosabbak, de majd legközelebb.

Pesztóval kínálom , vendégfogadó falatkaként.





3 megjegyzés:

  1. jaj nekem!!!!! de gyönyörűségesek, mind, egytől, egyig!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek a kenyereid! Eddig eszembe se jutott, de nálad látom, hogy bevált a zománcos tál kenyérsütésre. Ilyenek nekem is vannak, ki fogom próbálni.
    A kemencéért nagyon irigyellek! :)

    VálaszTörlés
  3. 16-án sütök benne. Fél óra alatt ideérsz:)

    VálaszTörlés

Szülinapi fügetorta

 Előre is elnézést a képekért, majd megsütöm mégegyszer és akkor lehet jobb képeket lőni.  Van egy fügefánk és rengeteg a termés rajta.  Vol...