Az alsóba sütőpapírt teszek, bele a tészta és lefedem a másikkal.
Ilyesmik lesznek bennük sorra egymás után:)
A kemence is kedves a szívemnek.
Az utolsó kemencések:)
Ma ciabattát sütöttem. ez egy olasz kenyér, állítólag bonyolult. Biztos, semmi rettentő nincs benne.
Kell egy előtészta, kovász , 7 gr friss élesztőből, 2 dl vízből és 35 dkg BL 80-as lisztből. Szép símára ki kell gyúrni, és 12-15 órán keresztül hagyni. Ez idő alatt megkel, összeesik, aztán felhasználható. Most csak a felét használtam el, a többit majd vasárnap fogom.
A tésztához kell 15 gr friss élesztő 4 dl langyos víz, 60 ml langyos tej, 50 dkg liszt, 2 kiskanál só, 3 ek olívaolaj.
Az élesztőt kevés vízzel feloldjuk, majd a többi vizet is hozzáöntjük.
Az előtésztához adjuk, a tejet úgyszintén. Beletesszük a lisztet és kézzel jól kidagasztjuk, puha, mondhatni lágy tésztát kapunk. 10-15 percig dagasztjuk, akkor beletesszük a sót és az olajat és még tovább dagasztjuk.
Folpack fóliát kiolajozunk és letakarjuk vele. Másfél -két órán át hagyjuk kelni.
Ilyen szép lett.
Egy nagy sütőlemezre sütőpapírt tettem, azt megszórtam liszttel., és kiborítottam a tésztát.
Kézzel négyzet alakúra húzogattam és egyharmadát behajtottam, majd rá a másik harmadot. Ezt a csíkot még félbehajtottam. Háromnegyed óra múlva megismételtem.
Mikor újra duplájára kelt, hosszában elvágtam és megcsavargattam, mint a gyökér kenyeret.
Hagytam még kelni fél órát és előmelegített 220 fokos gőzös sütőben megsütöttem.
Eléggé meg vagyok elégedve, amiket láttam lukacsosabbak, de majd legközelebb.
Pesztóval kínálom , vendégfogadó falatkaként.
jaj nekem!!!!! de gyönyörűségesek, mind, egytől, egyig!
VálaszTörlésNagyon szépek a kenyereid! Eddig eszembe se jutott, de nálad látom, hogy bevált a zománcos tál kenyérsütésre. Ilyenek nekem is vannak, ki fogom próbálni.
VálaszTörlésA kemencéért nagyon irigyellek! :)
16-án sütök benne. Fél óra alatt ideérsz:)
VálaszTörlés