Hiánypótlás indul.
Nálunk mindenki szereti, nem nagy dolog megsütni, eláll, ha eláll:) finom, szép, ennyi talán elég a pozitív indokokból.
Ezt nem a Horváth Ilona könyvéből sütöm, hanem a Pelle Józsefné receptje szerint. Valószínű ez akadt a kezembe amikor először kerestem, és így maradt a dolog. Lásd fentiek.
Recept :50 dkg liszt
25 dkg vaj
6 dkg cukor
1,5 dkg élesztő
3 kanál tejföl
2 tojás sárgája
csipet só
Töltelék: 25 dkg darált dió ( én 40 dkg szoktam, akkor jó diós )
15-20 dkg cukor
baracklekvár
Csokimáz: 2 dkg kakaó
14 dkg cukor
5 dkg vaj
fél dl víz
Elkészítés: A lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojás sárgáját és a tejföllel összekevert élesztőt.
Összegyúrjuk. Fél órát pihentetjük.
Négy cipót formálunk a tésztából és késfok vastagságúra nyújtjuk, 24 x 32 cm körüli tepsibe .
Ki lehet kenni a tepsit vajjal.
Bele fektetjük az első lapot, megkenjük lekvárral, megszórjuk a cukros dió harmadával. Következő lap, töltelék, harmadik lap, töltelék, és végül a negyedik lappal befedjük.
180 fokos sütőben megsütjük, barnásra.
Amikor kihűlt elkészítjük a csokimázat.
A cukrot és a kakaót egy kis vízzel kikeverjük, majd kis lángon állandóan keverve sűrűre főzzük. Amikor forr és habosan forr, akkor hagytam abba. A vajjal fényesre keverjük és a süteményre öntjük.
2-3 napig szép fényes maradt, utána matt lett, de akkor már csak pár szeletke volt belőle.
Hosszúkás szeletre vágjuk.
Az utóbbi napokban/hetekben sokszor szembe jött velem a zserbó, így muszáj lesz már nekem is elkészítenem, mert már tényleg nagyon megkívántam. Nagyon guszta! :)
VálaszTörlésa család kedvence nálunk én sokszor sütöm, nagyon szeretjük.
VálaszTörlésIlyenkor, mikor törjük a diót muszáj. Határozott kérés szokott lenni:)
VálaszTörlésAz én mázam is hasonló, csak tejjel nem vízzel készül. Igaz, hogy nem olyan szép fényes, mint az olvasztott csoki, viszont mi ezt sokkal jobban szeretjük, és ha kézzel fogjuk meg akkor sem olvad az ujjunk között. Éva
VálaszTörlés