Korábban sütöttem gyakran rozsosat, tönkölyöset, előre elkészített lisztkeverékből is tk finomat.
Most nem kaptam a piacon, így emlékezetből kevertem a liszteket.
1/3 rész teljes őrlésű rozs
1/3 rész tk búzaliszt
1/3 rész finomliszt
Összesen 45 dkg volt. Tettem hozzá egy negyed friss élesztőt,
4 evőkanál rozskovászt
1 dl kefírt
2 evőkanál olajat
teáskanál sót
bő 2 dl vizet
Dagasztógéppel megdagasztattam. A vizet nem egyszerre adtam hozzá, elsőre 2 dl-t, aztán még kb.50 ml ment hozzá.
Kitettem kelesztő tálba. 45 perc múlva már látszott, hogy dolgozik a tészta, akkor meghajtogattam, majd még egy óra alatt szép nagyra megkelt.
Deszkán megformáztam, sütőzacskóba tettem.
A kelesztés felénél bevagdostam és begyújtottam a sütőt.
Mikor szépen megkelt, kb. 1 óra volt, betettem a sütőbe.
50 perc múlva készen volt.
Mivel a kétharmad része teljes őrlésű lisztből van, elég tömény kenyér. De abban biztos vagyok, hogy 3 nap múlva is puha lesz. Egyik aki kért, azt mondta, hogy próbálkoztak már más kenyérrel, az olyan franciás nagy lyukacsos volt, és a férje másnap már nem bírta megrágni.
Pénteken a fehér BL 80-as lisztet Király búzalisztre cserélem. Az eleve olyan, hogy elrepül dagasztás közben, ezért biztos vagyok benne, hogy jó kenyereket fogok sütni ezzel a módszerrel.
Jóféle kolbival, sajttal, sörrel kiváló vacsora :)
Nagyon szépek a kenyereid, ez is megállja a helyét.
VálaszTörlés