Gyerekkoromban voltak nyulaink, anyám sokszor sütött, jó fokhagymásan. ha megerőltetem az emlékező képességem, még talán ma is fel tudom idézni azokat az ízeket.
Aztán nekünk is voltak, próbálkoztam is vele, nem sok sikerrel. Olyanra nem sikerült, mint amire emlékeztem.
Annának van két törpe nyula, ugyan nem itthon lakik, de csúnyán néz, ha nyúlpaprikást emlegetek.
Túlságosan hasonlítanak a macskára is.........azt meg max. símogatni, dögönyözni, enni nem.
A tél végén kaptam egy nyulat, bunda nélkül, zacskóba csomagolva.
A lidlis karácsonyi szakácskönyvben találtam egy jónak kinéző nyulas receptet.
FRANCIA, MUSTÁROS NYÚLRAGU
Hozzávalók: 1 egész nyúl
10 +5 dkg vaj
ízlés szerint só, bors
1 fej vöröshagyma finomra vágva
2 gerezd fokhagyma
2 nagy csipet kakukkfű
3 dl száraz fehérbor
3 ek magos mustár
3 ek dijoni mustár ( vagy ami épp van otthon)
3 dl főzőtejszín
3 dl alaplé (húsleves)
A nyulat összevágjuk, sózzuk, borsozzuk.
A 10 dkg vajat habosra olvasztjuk, elősütjük benne a nyulat.
Kiszedjük egy edénybe.
A maradék vajon megfuttatjuk a vöröshagymát és a szeletekre vágott fokhagymát.
Rátesszük a kakukkfüvet, ráöntjük a bort. A felére beforraljuk.
Visszatesszük a húst, a mustárokat, az alaplevet. Kb. 45 percig fedő alatt pároljuk.
Amikor megpuhult, ráöntjük a tejszínt, és addig fözzük tovább, hogy kissé besűrűsödjön. Végül vajjal gazdagítjuk.
Főtt vagy sült krumplival körítjük.
A felére forralás közben egyszer csak megjelent a Zsófi a konyhában. Jó illatot érzett, jött megnézni. Elmeséltem mit főzök.
Kicsit később jött az apja:) Hogy milyen jó illat van :)
Aztán a János.
Egy szó, mint száz: nagyon finom lett.
Én nagyon szeretem a nyulat, nálunk sokszor volt vasárnapi ebéd gyanánt.
VálaszTörlés