Két hete a pörkölthöz nem fogyott el a vadállat, jutott a hűtőbe is belőle.
Tegnap kivettem egy csomagot és kerestem hozzá receptet.
Egy nagyméretű könyvből választottam ezt:
Vaddisznóragu
4 személyre
75 dkg fiatal vaddisznó szegy vagy lapocka
2,5 dl száraz fehérbor
2,5 dl víz
2 ek borecet
1-2 babérlevél
1 ág kakukkfű
1 szegfűszeggel megtűzdelt vöröshagyma
0,7 dl étolaj
25 dkg vargányagomba
1,5 dl száraz vörösbor
2 dl tejföl
Főzés előtti napon a húst kockákra vágjuk. Megmossuk és egy mély tálba tesszük
Ráöntjük a fehérbort, a vizet, az ecetet.
Beletesszük a babért, a kakukkfüvet és a hagymát.
Letakarjuk, egy napra hűtőbe tesszük pácolódni.
Másnap a húst kiszedjük a pácléből, leszárítjuk.
Serpenyőben fél dl olajat hevítünk és átsütjük rajta a húst. Amikor barna lett felöntjük a leszűrt páclével és 1-2 óra alatt omlós puhára főzzük, pároljuk lassú tűzön.
Közben a gombát nagyobb szeletekre vágjuk és erős tűzön megpirítjuk.
Mikor megpuhult kiszedjük egy tányérba a húst. A levébe keverjük a tejfölt és a vörösbort, majd felére beforraljuk.
Visszatesszük a húst, a gombát, pár percig összerottyantjuk, és kész is van.
Forró tálra szedjük, zsemlegombóccal, áfonyával, párolt vöröskáposztával tálaljuk.
Amit én változtattam: Nem volt áfonyám, káposzta meg a Judit miatt szóba se jöhet semmilyen formában. Ezért a hús levébe tettem 3-4 evőkanál ribizlidzsemet, és csak a zsemlegombóc volt a köret.
Hááát, mit mondjak? Szuper volt ! A tíz ujjunkat is megnyaltuk utána.
Aki meg nem hiszi ? Az fogjon hozzá és főzze meg !
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Lakodalmas vagy sváb kifli
Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül. Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...
-
Először anyósomnál ettem ilyet. Nem tudom ízlett-e, a savanyú paprikát, egyáltalán a paprikát pár éve eszem szívesen. Errefelé ún, sváb pap...
-
Ez igazán az. Sütöttem eddig is tepertős pogácsát, finom is volt, valamennyire leveles is, de ez, ez igen! Úgy kell megfogni, egyben t...
-
Biztosra veszem, hogy minden jobb háztartásban akad pogácsa recept. Kipróbált, épp kipróbálásra váró, túrós, töpörtyűs,sós, vaj...
Vadat nem eszem, viszont látványra nagyon guszta
VálaszTörlésFelénk sok van. Sok kárt is csinálnak, és mivel a földből élünk, néha megesszük a vadhúst. Kellő tisztelettel.
VálaszTörlés