Már meg is felejtkeztem róla. Aztán bementem a kamrába és az alsó polcra benézve ott várakozott.
Mert sok uborkánk volt, így próbálkoztam másként is elsavanyítani. A kovászos téliesítése nem sikerült, így elővettem a Rakjuk el télire ! című könyvet és lapozgattam.
Borral. Hm. Hamár....akkor miért is ne:)
Leszedtem az uborkát, összegyűjtöttem a leveleket és kinyitottam egy üveg száraz fehér bort. Kimostam az üveget.
Recept :
Az uborkát gondosan megmossuk majd egy nagyobb edényben a mosott kaporral, meggyfalevéllel, szőlőkocsánnyal ( a kocsány az a kunkori , amivel kapaszkodik is a szőlő, én pár hajtásvéget, vitorlát szedtem ) együtt 2 %-os konyhasóval ( 1 kg uborkára 2 dkg só ) besózzuk és másnap reggelig pihentetjük.
Másnap az uborkát és a fűszereket üvegbe rakjuk.
A felöntőlé 1/3 rész vízből, 1/3 rész 10 %-os ecetből, és 1/3 rész fehér borból készül. Összekeverjük, felforraljuk és forrón az uborkára öntjük. Öt perc után a levet visszaöntjük a fazékba és szemes borsot 10-12 db-ot adunk hozzá. Felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Így hűsen öntjük az uborkára.
Az üvegeket gondosan lezárjuk.
Ha figyelmesen olvastátok akkor se cukor, se semmiféle tartósítószer nincs a receptbe.
Ma resztelt májat főztem, gondoltam, ha így rám néztél, gyere velem, megkóstoltuk. Friss, ropogós, savanyú. Nem durván, csak az első furcsa a csemege uborkához szokott fogyasztónak.
Ha nem fogy a bor, majd savanyítok:)
jó lehet :):)
VálaszTörlésHű, ez nagyon jól hangzik!
VálaszTörlésNagyon guszti. Jövőre ki is próbálom ezt a elrakós módszert,de csak ha nálunk sem fogy a bor...:)Eszter
VálaszTörlésTényleg nagyon jó kis recept!:)
VálaszTörlés