A retro kifejezést egyáltalán nem szeretem, de ez most egy olyan sütemény, amit valamikor gyerekkoromban gyakran sütött anyánk.
Nem olyan lett, mint az övé, de tudom hol hibáztam.
Horváth Ilona örökbecsű könyvéből a recept.
Tészta: 50 dkg liszt
10 dkg vaj vagy 8 dkg zsír
8 dkg cukor,
20 dkg méz
1 egész tojás
1 dl tej
1 kávéskanál szódabikarbóna
A zsiradékot a liszttel elmorzsoljuk. A többi anyagot hozzáadjuk, jól meggyúrjuk, hat részre osztjuk és egy tepsi alján megsütjük őket.
Jó alaposan alá kell lisztezni a deszkát, akkor gond nélkül kinyújtható szép vékonyra és a nyújtófára feltekerve rá tudjuk tenni a tepsi hátára. Könnyebb ha sütőpapírt is használunk, bár azon nekem nem lett jó a nyújtás.
Ha kihűltek a lapok , éles késsel , egymás tetejére rakva őket, tehát éles késsel körbevágjuk, majd megtöltjük a krémmel, úgy hogy vékonyan a tetejére is jusson.
Krém: ez másfél adag, de szerintem kell ennyi bele.
7,5 dl tej
30-40 dkg kristálycukor
15 dkg liszt
30 dkg vaj
2 csomag vaníliás cukor
A kristálycukrot sötétebb színre karamellizáljuk. Felöntjük 3 dl tejjel és fél dl vízzel, majd a többi tejet elkeverjük a liszttel, hozzáöntjük és sűrűre főzzük.
Ha kihűlt a szobahőmérsékletű vajjal habosra keverjük.
A levágott széleket elmorzsolva a tetejére szórjuk.
A család nekiesett, bár néhány hibát vétettem a készítés során. Karácsonyra a rendelés leadva:)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Szülinapi fügetorta
Előre is elnézést a képekért, majd megsütöm mégegyszer és akkor lehet jobb képeket lőni. Van egy fügefánk és rengeteg a termés rajta. Vol...
-
Ez igazán az. Sütöttem eddig is tepertős pogácsát, finom is volt, valamennyire leveles is, de ez, ez igen! Úgy kell megfogni, egyben t...
-
Biztosra veszem, hogy minden jobb háztartásban akad pogácsa recept. Kipróbált, épp kipróbálásra váró, túrós, töpörtyűs,sós, vaj...
-
Először anyósomnál ettem ilyet. Nem tudom ízlett-e, a savanyú paprikát, egyáltalán a paprikát pár éve eszem szívesen. Errefelé ún, sváb pap...
Gerekkorom nagy kedvence, lehet meg is csinálom? :):):)
VálaszTörlésA miénk mindig szalalkálival készült, és nem bírtam a szagát, de ez a recept nem azzal készül, elmentve:)
VálaszTörléstavaly sütöttem a páromnak, torta formában, ízlett neki! De ha jól emlékszem, az szalakális volt :)
VálaszTörlésSzódabikarbónát ír a recept, a mézesekbe is az kell , és nagyon gyorsan megpuhulnak a lapok.
VálaszTörlés