Egy különleges desszert.
Igazából egy héttel ezelőtt kellett volna megsütni, akkor többen voltunk, de halászlé után túrós rétes dukál.
Csöppet sem több munka, mint egy torta, a piskóta sütésnél talán kicsit több gyakorlat, tapasztalat, bátorság kell hozzá.
Hozzávalók: 3 rúd rétes lesz egy adagból, tehát annak megfelelő réteslap
5 dkg marcipán
2-3 dkg vaj
15 dkg olvasztott bevonó csokoládé
1 vanília rúd
csipet só
9 tojás
10 dkg cukor
20 dkg őrölt mandula
Vaj a kenéshez.
A marcipánt lereszeltem és elkevertem a szoba hőmérsékletű vajjal. Hozzátettem a csipet sót, az olvasztott csokoládét majd egyenként belekevertem a tojás sárgáit.
A tojás fehérjéből kemény habot vertem a cukorral. Először csak egy kicsit kevertem el a csokis krémmel, majd mind szépen beleforgattam. Utoljára a mandulát is hozzáadtam.
Igyekeztem egyenlő arányban elosztva a vajjal megkent réteslapokba tölteni.
Tepsibe tettem, és a tetejét ugyancsak megkentem vajjal.
160 fokos sütőben sütöttem, közben is megkenegettem párszor vajjal. 35 perc alatt sült meg. A sütés 15. percében meglocsoltam Royal öntettel. Ehhez egy tojás sárgáját elkevertem 4 dkg kristálycukorral, hozzáöntöttem egy dl forró tejet. A réteseket hústűvel teljesen átszúrkáltam, és így öntöttem rá az öntetet.
Ilyen szép barnásra sültek, majd hagytam langyosra hűlni.
Tálaláshoz egy meggybefőtt levét leöntjük, elkeverjük kevés cukorral , evőkanálnyi étkezési keményítővel és felforraljuk. Visszatesszük bele a meggy szemeket.
Ezt a rétes szelet mellé kanalazzuk.
Lehet díszíteni lágy tejszínhabbal, de igazán úgy finom, ahogy a recept is írja, hogy 1 dl tejfölt elkeverünk 1 evőkanál mézzel és ezt tesszük még a tányérra.
Ha van friss meggy, azt borban is megfőzhetjük. És ha nem télen készül, egy levél citromfű növeli a szépségét.
A recept a Nagy csokoládés könyvből van.
Húúúúúúúú a mindenit!!!
VálaszTörlésNa ez tök jól hangzik, el fogom követni talán most hétvégén :)
VálaszTörlés