Ez még a karácsonyi sütöttek közül való, STOLLEN , 3 variációban.
Egy könyvből vettem a receptet, német szerzője van, feltételezem autentikus leírások.
Haladjunk balról jobbra.
Mandulás stollen:
Hozzávalók egy rúdhoz: 50 dkg liszt
40 g élesztő
1/8 liter, 1,25 dl langyos tej
125 g cukor
csipet só
1-1 csipet őrölt szerecsendió virág és szegfűszeg
20 dkg szoba hőmérsékletű vaj vagy margarin
100-100 g hámozott, darált ill. vágott mandula
3 reszelt keserű mandula ( ezt elhagytam )
A lisztet tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk. Az élesztőt, a tej felét és egy kevés cukrot a mélyedésben elkeverjük, lefedve 30 percig állni hagyjuk.
Hozzáadjuk az összes hozzávalót és hólyagosra dagasztjuk. 1 óra hosszat kelni hagyjuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk 20 x 30 cm-es téglalappá. Az egyik hosszanti oldalát behajtjuk a tészta feléig, majd ráhajtjuk a másik oldalát.
Tepsibe tesszük, ruhával letakarva még újra egy órát kelesztjük.
180 fokos sütőben kb. egy órán át sütjük. Kivéve megkenjük jó alaposan vajjal, és megszórjuk porcukorral.
Mákos stollen:
Hozzávalók 2 rúdhoz: 1000 g liszt
80 g élesztő
3/8 liter , 3,75 dl tej
2 tojás
250 g puha margarin
csipet só
1 citrom lereszelt héja
Töltelék: 250 g darált mák
75 g cukor
3/8 liter tej
A tejet felforraljuk, beleöntjük a mákot és a cukrot. Levesszük a tűzről, 30 percig duzzadni hagyjuk, majd a felesleges tejet leöntjük róla.
A tésztát a hozzávalóiból ugyanúgy készítjük, mint az előzőt. Az első kelés után elfelezzük, és a kinyújtott tészta közepére kenjük a tölteléket, majd megformázzuk és tepsire tesszük a stolleneket. Újra kelesztjük és sütjük 180-200 fokos sütőben kb. egy órán át.
Megkenjük vajjal, megszórjuk porcukorral.
Túrós stollen
Hozzávalók egy rúdhoz: 500 g liszt
40 g élesztő
125 ml langyos tej
125 g cukor
150 g vaj vagy margarin
1 citrom reszelt héja
csipet só
150 g túró
50 g mazsola
2 ek rum
Elkészítése ugyanaz, mint az elsőé. A mazsolát rumba áztassuk be és a formázáskor tegyük a tésztához.
Ez annyira finom lett, hogy el is határoztam, fogok ilyet sütni ünneptől függetlenül is.
Mindegyikből kettő készült. Egy túrósat frissen megettünk, nem lett szép , muszáj volt :)
Egy mandulásat elajándékoztam.
Hármat elvittünk a piacra - de hová lett egy mákos ???? Négyet vittünk a piacra? Lehet.
Hagyományőrző jelleggel ugyanis az idén is főztünk halat karácsony előtt, 22-én.
20 kiló halból, bajai módra, tésztával.
Hangulat fokozása céljából volt a sütemény. Páran kérdezték, lehet-e rendelni???? Jövőre :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Szülinapi fügetorta
Előre is elnézést a képekért, majd megsütöm mégegyszer és akkor lehet jobb képeket lőni. Van egy fügefánk és rengeteg a termés rajta. Vol...
-
Ez igazán az. Sütöttem eddig is tepertős pogácsát, finom is volt, valamennyire leveles is, de ez, ez igen! Úgy kell megfogni, egyben t...
-
Biztosra veszem, hogy minden jobb háztartásban akad pogácsa recept. Kipróbált, épp kipróbálásra váró, túrós, töpörtyűs,sós, vaj...
-
Először anyósomnál ettem ilyet. Nem tudom ízlett-e, a savanyú paprikát, egyáltalán a paprikát pár éve eszem szívesen. Errefelé ún, sváb pap...
A mákosra éjjel Jánosod járt rá, nem?:))
VálaszTörlésÉn kaptam mákost is, túróst is :):):):)
VálaszTörlésAkkor megvan a mákos ! Látod, ez az öregség :)
TörlésAzért is írtam, hogy ne aggódj! :):):)
VálaszTörlésBajai halászlé...és stollen. kell e több a boldogsághoz? Egy kis gyufatészta :D
VálaszTörlés