Remélem finom lesz, mert megszívatott rendesen.
Hozzávalók: 35 dkg omlós keksz
6 dkg őrölt mandula
1 kiskanál őrölt fahéj
10 dkg olvasztott vaj
Ezeket összekeverjük, egy sütőpapírral kibélelt 22 cm-es tortaformába nyomkodjuk, hogy pereme is legyen.
Hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.
Töltelék: 50 dkg puha krémsajt
35 dkg ricotta
4 tojás
22 dkg cukor
1 kiskanál vanília kivonat
2 kiskanál őrölt fahéj
1 kiskanál citromhéj
Mindent egy tálba teszünk és jól összekeverjük. A hűtőből kivett tésztába öntjük és 160 fokos sütőben 50-60 percig sütjük. Akkor jó, ha a széle barnás, a közepe pedig remegős.
A sütőben hagyjuk kihűlni, majd visszatesszük a hűtőszekrénybe pár órára.
Közben elkészítjük a körtét.
Hozzávalók: 5 kisebb körte
1,25 dl narancslikőr
1 narancs héja
1 vaníliarúd
2 egész fahéj
33 dkg cukor
A cukrot és 1,25 dl vizet lábasba tesszük. Míg a cukor fel nem olvad addig kevergetjük, utána kb. 10 perc kell , hogy karamellizálódjon. Levesszük a tűzről, hozzátesszük a likőrt a narancshéjat, fahéjat, a vaníliát és a meghámozott négyfelé vágott körtéket.
Közvetlenül a szirupra sütőpapírt teszünk, majd befedjük fedővel is. Pár perc alatt, 5-10 perc, megpároljuk a körtéket, majd kivesszük a szirupból.
A lábast visszatesszük a tűzre és felére bepároljuk a levet. Visszatesszük bele a körtéket.
Tálaláskor a torta tetejére rakjuk a körtéket, és mellé kanalazunk a szirupból is.
Mentalevéllel díszítettem.
Születésnapi vacsorára megyünk, oda készült a torta is, és ez a szép fehér kenyér is.
Vélemény: legközelebb nem ilyen tésztával csinálom, mert potyog szét.
Sütéskor félidőben tanácsos lefedni a tetejét egy nagyobb tortasütő aljával, hogy ne égjen meg.
Ha kisebb körtét használunk egészben is lehet hagyni, úgy szebben megmarad a torta tetején.
Recept a TV Paprika mostani számából.
Könyörgöm ne tedd ezt velem! Olyan guszta, hogy itt csorgatom a nyálam....:)
VálaszTörlésCsodaszép, még ha megszenvedtél is vele:)
VálaszTörlés