Kedden este nem volt otthon semmiféle édesség. Semmi. Bolti keksz se. Csoki se. Dugi csoki se:)
Voltunk multiba délután, gondoltam a csokik mellett elmenve, hogy berakok egyet a kosárba, de akkor meg rám szól, hogy kedves feleségem, nem való ez neked !
Hát így járt.
Másnap sütöttem linzert. Dióval a tetején. Szuper ! Néhányat lyukas középpel, aztán csak úgy közepes nagyokat és a lekvárral összeragasztottam őket.
Azért ideírom mi kell hozzá:
40 dkg liszt
25 dkg margarin vagy vaj
12 dkg porcukor
pici só
2 tojás sárgája
citromhéj
vaníliás cukor
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a többi hozzávalóval összeállítjuk a tésztát. Ha sehogy nem állna össze egy kanáltejföl segít rajta.
Hűtőben pihentessük fél órát.
Ez alatt ledarálunk 5 dkg diót, összekeverjük 2 ek porcukorral, kis vaníliás cukorral.
Egy tojás fehérjét előkészítünk, aki akarja enyhén felverheti, én nem tettem.
A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk. Ha lyukasakat is csinálunk akkor azokat, ha csak teli tészta lesz, akkor a felét megkenjük tojás fehérjével és belefordítjuk a dióba. Szépen ráragad a tojás miatt.
Papírral bélelt sütőlemezre tesszük és előmelegített sütőben világosra sütjük, 12- 15 perc max.
Baracklekvárral összeragasztjuk.
Jó ha kicsit áll, beszívja a lekvár nedvességét és megpuhul a tészta.
Mivel hétvégén jönnek kisebb keksz evők is haza, és a diós linzer erősen megcsappant, tegnap sütöttem PILÓTA KEKSZET.
Ezt itt a blogban megtalálja aki sütni akar.
Jó sok van belőle, ez nagy előnye, meg hogy eláll.
A red velvet sütik nagyon tetszenek nekem, de sajnos sose lesznek igazán pirosas árnyalatúak. Lehet, nem kéne holland kakaóval versenyeztetni a piros ételfestéket?
Tetszett EZ A SÜTI, hasonlít a macaronhoz ránézésre , ami szintén tervbe van.
Nem írom ide, én nem hiszem, hogy megismétlem. A receptből kimaradt, hogy jó szellősen kell a tepsire nyomni a tésztát, szétterül, amikor azt gondolom, hogy így jó, na akkor még egy helyet ki kell hagyni. Az első tepsivel összenőttek.
Aztán a többi jó lett, de szerintem simább lesz a tészta ha porcukorral készül és én szódabikarbóna helyett sütőport tennék.
És kevesebb cukrot. Tésztába , krémbe egyaránt. Túlságosan édes.
No. Ennyi. Most elégedettség van, akármikor ehet VALAMIT.
Süssetek kekszet:)
Egy jó kis linzer itt is befigyelhetne :):) Macaront háromszor sütöttem, először, utoljára és soha többé.:):):):)
VálaszTörlésCsakis így: lyukasan, dióval a tetején - nálunk "összeragasztós" linzer a neve :-))))))
VálaszTörlésA hétvégén erősen megcsappant a készlet, a diósat, vagy a Hugó szerint barackosat, újra kell sütni:)
VálaszTörlés