A zsűri két ottani fő sztár cukrász és pék, megmutatták a készítést is.
Majd gyakorlok, van javítani való, de alapvetően sikerültek.
Hozzávalók: 50 dkg liszt
4 dkg vaj
7 gr szárított élesztő
10 gr só - kevesebb lehet, több nem!
1 ek maláta, ennek híján én mézet tettem
tej kb 2-3 dl
reszelt narancshéj
darálatlan mák
A tészta hozzávalóiból, a mák és a narancshéj kivételével egy kalácstésztát dagasztok. Rugalmas legyen, ne lágy.
Elfelezem a tésztát. Egyikbe belegyúrom, dagasztom a mákot és a narancshéjat.
Duplájára kelesztem őket.
3-3 felé elosztom, kisodrom, középről indítva a vége felé, hogy a tészta közepe vastagabb maradjon. 45-50 cm legyen.
Így kétszer megcsavarom és visszahajtom.
Amíg a víz melegszik addig kelnek a perecek.
Szódabikarbónás vízben fél percig főztem, nem forgattam, hanem a víz alatt tartottam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és 180-200 fokos sütőben szép barnára sütöttem.
Míg kelt a tészta a narancs levét cukorral beforraltam és a kisült mákos pereceket bekentem a sziruppal.
Megkóstoltam, melegen nekem a sósból letört ízlett jobban.
Mindig átvernek engem a perecek, mert ezeket is olyan hosszúra nyújtottam, aztán elég tömzsik lettek.
De nem adom fel, egyszercsak pont olyan lesz, mint....hát pont olyan :)
Ráadásul itt egy kis rosszcsont Pintyő:)
Hasonlatos a bajor perechez, de most úgy megkívántam! :)
VálaszTörlés