Számomra elég meglepő párosítás, paradicsomos mártás és padlizsán püré. Egész padlizsánom nem is volt, így kész pürét használtam, biztos más lett volna frissen sütöttel.
Hozzávalók: 1/2 kg darált marha vagy borjúhús
két reszelt vöröshagyma
petrezselyemzöld
kiskanálnyi szétmorzsolt erős paprika
só
liszt
a sütéshez olaj
A paradicsom mártáshoz: egy felkockázott vöröshagyma
5-6 gerezd apróra vágott fokhagyma
1-2 apró chili paprika
5 paradicsom, lehéjazva, kinyomkodva, felkockázva (konzervet lehet kapni olasz nemzetiségűt)
1 ek fehér borecet
1 ek cukor
só, frissen őrölt bors
Padlizsánpüréhez:
4 padlizsán vaslapon megsütve, a húsa felkockázva
1 ek vaj
2 ek liszt
3 dl tej
15dkg frissen reszelt parmezán sajt
só, bors
A húst a reszelt hagymával, sóval, paprikával , petrezselyem zölddel összegyúrjuk, kis gombócokat készítünk belőle, lisztben megforgatjuk és eltesszük a hűtőbe.
A paradicsom mártáshoz megdinszteljük olívaolajon a hagymát és a fokhagymát, rátesszük a paradicsomot, a cukrot az ecetet, a vágott zöldet, sót, borsot, erős paprikát.
25 percig főzzük. Ha nagyon száraz, önteni lehet rá kis vizet.
A húsgombócokat olajban kisütjük, papírtörlőre kiszedjük.
A paradicsommal összemelegítjük.
Eddig akár egy olasz étel is lehetne.
A padlizsán püréhez a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felöntjük a tejjel, és kevergetve felforraljuk. Beleszórjuk a sajtot, sózzuk, borsozzuk, majd legvégül a padlizsánt is hozzáadjuk.
Állítólag, azt írja a Váncsa István, hogy klasszikus isztambuli étel, az Ottomán Birodalom fénykorából való. Nekem furcsa a kétféle szósz.
Főztem is hozzá egy kis penne tésztát....:)
Én is főztem volna...a padlizsánkrémet szeretem, de csak kenyérrel :):)
VálaszTörlésVan még pár recept amit meg akarok főzni. Igazából egészen a magyar konyha ízei köszönnek vissza , semmi extrém és különös.
Törlés