Akárhol, akárki kóstolja odavan tőle. Hát muszáj leírni, egyrészt az újságot folyton keresem, ahol a recept van, másrészt erre akkor lehet hivatkozni, amikor kérik, hogy ugyan mondjam már meg mi ez, és hogy készül?
Harmadrészt megérdemli igazán a kalács, hogy népszerűsítse mindenki.
Egy nyári, a júniusi Nők Lapja újságban találtam a receptet.
55 dkg lisztet elmorzsolunk 15 dkg vajjal.
Hozzáadunk 10 dkg cukrot, csipet só, 2 egész tojást és 1,5 dl tejben felfuttatott 3 dkg élesztőt. Nem kell lágyra dagasztani, de nekem mindig kellett még egy kis tej bele. Fél órát pihentetjük. Ezalatt 15 dkg csokit, 10 dkg vajjal felolvasztunk, beleteszünk 10 dkg cukrot, 2 kanál kakaóport, teáskanál fahéjat. Jól összekeverjük.
A tésztát kétfelé osztjuk. téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a krém felével. Meggyet, kajszit,ribizlit, szilvát, áfonyát lehet bele szórni.
Feltekerjük, mint a kalácsokat szokás majd hosszában ketté vágjuk. Kissé kifordítjuk a vágott felével felfele és megcsavarjuk, fonjuk. A tészta másik felével ugyanezt megcsináljuk. 30-40 percig kelni hagyjuk újra.
Ha újra szépen megkelt a kalácsunk, akkor előmelegített sütőben szépre megsütjük.
Biztos lehet simán tepsiben is, én formában szoktam sütni. Előmelegített sütőben 200 fokon, de a legjobban szeretem a kemence szájában ha sül.
Ez itt az utolsó képen egy másik sütés, ebben áfonya van.
Meggyel is nagyon finom, sőt ! kajszibarackkal és egy leheletnyi levendulával , na az aztán fantasztikus !
Ha túl folyós a csokikrém, teszek bele darált diót, mandulát, kókuszreszeléket.
Sütés felénél meg lehet locsolni forró cukros tejjel is.
Porcukrot csak keveset rá, épp csak díszítésre. Nem édes, jó csokis, brutál finom.
A recept könnyedén felezhető, ha valakinek sok a két rúd.
Most mit mondjak 😀
VálaszTörlésNyeltem egy nagyot :)
Legközelebb ilyet kapsz :) de akkor az összes kutya utánad fog menni :)
TörlésDe szépséges lett!
VálaszTörlés