Legalább 10 éve sütök kenyeret. Vagy több. Kezdetben kenyérsütő géppel, praktikus, egyszerű? , egészen jókat lehet sütni, ha odafigyel a receptre a sütő egyén.
Úgy tésztát kidolgozni ahogy ezek a gépek , hát ember legyen a talpán aki tud.
Aztán jött, hogy a gép dagaszt, a kenyér a sütőben sül. Jénaiban, sütőzacskóban, sütőformában, kinek mi van otthon.
Persze élesztővel. Kovász ekkortájt még szóba sem került.
Egyszer csak megjelent az öregtészta, morzsoltka, én láttam ahogy az én anyám sütötte, ő meg feltételezem a nagyanyámtól tanulta, kovászolt, dagasztott, szakajtott, sütött.
A kovászoláskor használt élesztőt is. Liszt, kovász ill. az előző sütéskor összekapart és megszárított morzsa beáztatva, élesztő , főtt, áttört krumpli. Összekeverte, letakarva hajnalig szaporodott, majd 4 óra körül kelt, dagasztott, és amikorra rákerült a sor a faluban lévő kemencénél, akkorra készen volt a tészta.
Később pék sütötte meg, de Ő dagasztotta a tésztát.
Én is így csinálom. Kovásszal és egy kevés élesztővel.
De mostanában kezdem rosszul érezni magam, mindenhonnan az jön, hogy CSAK az a kenyér ami CSAK kovásszal készül, élesztő a közelében sem volt. Lassan bélyeg lesz , ha élesztő is van a kenyérbe, kalácsba.
Próbáltam, nem sikerült. Lapos lett, rágós lett, nem olyan amit szívesen adok ki a kezem közül. Aztán sokáig kel, nem lehet időzíteni.
Akiknek én sütök , ők időre jönnek, pénteken munka után, hogy adná ki magát ha akkor még szakajtóba lenne a kenyér, mert nem kelt meg időben ?
Mind tudja, hogy élesztő is van benne, nincs bajuk vele. Nekünk sincs.
Szép, ropogós héjú , finom kenyerek jönnek ki a kemencéből. Egy hétig eláll, ehető.
A magam megnyugtatására azért majd főleg, hogy nyár van, meleg, próbálkozom a csak kovászossal is, hátha sikerül egy olyan szisztémát kitalálni, ami nekem is tetszik.
Addig meg marad az öszvér. Nem mutogatom sehol őket. Se itt, bár itt kevésszer voltak, se a Fb-n.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Szülinapi fügetorta
Előre is elnézést a képekért, majd megsütöm mégegyszer és akkor lehet jobb képeket lőni. Van egy fügefánk és rengeteg a termés rajta. Vol...
-
Ez igazán az. Sütöttem eddig is tepertős pogácsát, finom is volt, valamennyire leveles is, de ez, ez igen! Úgy kell megfogni, egyben t...
-
Biztosra veszem, hogy minden jobb háztartásban akad pogácsa recept. Kipróbált, épp kipróbálásra váró, túrós, töpörtyűs,sós, vaj...
-
Először anyósomnál ettem ilyet. Nem tudom ízlett-e, a savanyú paprikát, egyáltalán a paprikát pár éve eszem szívesen. Errefelé ún, sváb pap...
Szerintem ez csak gasztrosznobság. Ne törődj vele. :) A kovászost annyit kell pátyolgatni... jesszus, kinek van arra érkezése és állandóan? Egy péknek lehet, de egy háziasszonynak? Ugyan már.
VálaszTörlésMarhaság, szerintem. :) Lehet kísérletezni vele, de nem kell beleesni a kétségbe meg a hüleségbe (sznobságba), ha más beleakar, essen. :)
Hja az élesztőnácikról beszélsz? Card le őket, a kenyereid gyönyörűek!
VálaszTörlésKöszönöm. Nem értem mi ez a dili az élesztővel, olyan , mint amikor a vajat kiáltották ki fő ellenségnek.
VálaszTörlésValamit mindig ki kell, ellenség az köll. :))
TörlésCukrom miatt egy éve magam sütöm a kenyeret itthon, persze gépben. Sokáig kísérleteztem amíg megtaláltam az aranyformulát: Literes edényben: 3/4 teljes kiőrlésű liszt, 1/4 rozsliszt, negyed kocka ráma margarin, egy kiskanál só, egy erre a célra használt edényke víz és a 7 grammos tasakos élesztő, ezzel istenes kenyér sül ki. Próbálkoztam rendes élesztővel, de azt sosem tudtam rendesen kimérni, hol kifolyt minden, hol nem kelt meg, de ezzel a tasakos, száraz élesztővel milliméterre ugyanakkora a kenyér. Ha valami működik, szerintem sem érdemes sokat variálni, pláne ha ízlik és jó.
VálaszTörlés